MindHub este o rețea de școli de programare pentru copiii cu vârste între 6 și 18 ani, care a pătruns de doi ani în România și funcționează în regim de franciză. În prezent, MindHub are 11 centre în toată țara, respectiv în București, Constanța, Brașov, Baia Mare, Iași, Timișoara și Craiova.

Metodele de învățare și inițiere în tainele programării sunt adaptate în funcție de vârstă. Astfel, grupele de 6-7 ani abia se familiarizează cu conceptele de „program”, „mediu de programare sau „algoritm”, în timp ce programează comportamentul roboților și creează animații interesante.

Grupele de copiii mai mari încep să aprofundeze conceptele principale din domeniul programării și să creeze jocuri interesante în diferite medii de programare. Adolescenții de 12-13 ani pot deja să se înscrie la un curs intitulat „Oricine poate fi un programator”, unde învață să dezvolte un joc, o aplicație mobilă, propria pagină de web sau să treacă printr-o serie de provocări digitale pentru a învăța din practică. La cursuri se poate participa atât online, cât și offline, iar cine dorește poate aborda și învățarea în ritm accelerat.

Mai nou, MindHub a lansat două noi tipuri de curs: programare în limbajul Java și Minecraft cu Javascript.

În etapa de programare a roboților, cursanții utilizează diferite combinații de coduri. Copiii scriu, testează, pun în funcțiune, identifică erorile și rezolvă problemele apărute în codurile scrise de ei. Ei aplică ce au învățat în practică, ceea ce le întărește abilitățile de codare și le oferă un foarte bun start pentru o viitoare pregătire în domeniul dezvoltării de software.

”Robotica este un domeniu care combină creativitatea cu distracția și învățarea tehnologică. Îi pregătește din timp pe micii cursanți să fie competitivi pe piața muncii din viitor, dar și să facă față mai ușor schimbărilor care se petrec din ce în ce mai rapid, indiferent că e vorba de viața personală, de educație sau profesie”, spune Adelina Năstase, manager al Centrului MindHub din Sectorul 3 al Capitalei.

Potrivit celui mai recent raport al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), domeniul IT este sectorul cu cea mai mare rată de creștere a numărului de angajați în ultimii 5 ani, în România, creând în prezent peste 270.000 de locuri de muncă la nivel național.

Un alt studiu recent dat publicității de compania de recrutare Hays arată că aptitudinile tehnice rămân cele mai căutate și mai greu de găsit de către angajatorii din România.

Dincolo de calitățile tehnice, companiile caută la viitorii angajați abilități complementare, precum ușurința de a lucra în echipă, capacitatea de a rezolva probleme și adaptarea rapidă la diverse situații. La nivelul anilor 2021-2022, arată același studiu, programatorii din România câștigă salarii medii cuprinse între 17.000 și 24.000 de lei, în funcție de experiență și limbajul în care codează.

Studiile din România sunt întărite și de proiecții realizate la nivel internațional. Un raport publicat de firma de cercetare McKinsey arată, spre exemplu, că în top 3 al celor mai importante abilități pe care vor trebui să le aibă viitorii angajați se situează pregătirea tehnică, aici fiind incluse aptitudinile de programare, analiza datelor și ingineria. ”Aceste slujbe vor fi cel mai bine plătite în următorii 10 ani”, subliniază studiul McKinsey.