ONG-ul FreshBlood este hub-ul EIT Health în România, începând cu 2018, iar din 2019 s-a alăturat rețelei European Connected Health Alliance.
FreshBlood a ajutat inovația în domeniul sănătății în România să crească în ultimii ani. Care sunt planurile pentru 2022?
Impact în ecosistemul inovației health tech
Pe lângă extinderea colaborării cu EIT Health, în 2021 FreshBlood s-a alăturat câtorva proiecte noi, printre care Connect, coordonat de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca și SCI Fi, coordonat de Universitatea de Medicină din Lodz, Polonia, aducând în aceste proiecte expertiza și conexiunile lor, extinzând astfel impactul în ecosistemul european.
Reprezentanții ecosistemului de inovare în domeniul sănătății din România au devenit din ce în ce mai vizibili în 2021, startup-urile sprijinite de FreshBlood reușind să fie mai bine conectate la rețele internaționale și să obțină recunoaștere la nivel european, precum Tully sau .lumen.
”Colaborarea este modalitatea cea mai bună pentru a crea un impact în ecosistemul de inovare în domeniul sănătății și, în cele din urmă, de a ajuta oamenii să-și îmbunătățească sănătatea.”, spune Ion-Gheorghe Petrovai, Cofondator și Director de Inovare la FreshBlood HealthTech.
T1 din 2022: startup-urile medtech, ajutor pentru Ucraina
Pentru FreshBlood, ca și pentru noi toți ceilalți, T1 2022 a fost trimestrul în care a trebuit să acceptăm să trăim cu pandemia, în timp ce conflictul din Ucraina a avut un impact major asupra sistemul de sănătate, nu doar din România, ci în toată Europa de Est. În acest context, este de remarcat faptul că există startup-uri românești din domeniul sănătății care au înființat servicii de telemedicină în limba ucraineană, precum Telios și Sanopass.
Anul acesta, FreshBlood va continua proiectele începute în 2021 (Connect și SCI FI), promovând totodată oportunitățile EIT Health, programele și conexiunile care pot fi realizate cu sprijinul acestei organizații europene.
”Dintre programele EIT Health aș dori să nominalizez JumpStarter, un program pentru inovatorii aflați la început de drum, dar și programele InnoStarsAwards, sau Startup Meets Healthcare Providers, care pot oferi oportunități startup-urilor din domeniul sănătății din ecosistemul nostru. Suntem de asemenea implicați în activitățile care se desfășoară în România, de exemplu ca și organizație parteneră în Innovation Labs, unul dintre cele mai de impact programe de sprijin pentru startup-uri.”, spune dr. Ion-Gheorghe Petrovai, FreshBlood HealthTech.
În ianuarie anul acesta, FreshBlood a lansat cea de-a doua versiune a hărții startup-urilor healthtech din România, care este una îmbunătățită în ceea ce privește cantitatea și calitatea startup-urilor.
De asemenea, ONG-ul se pregătește să lanseze programul Hubvantage în acest an, care urmărește să sprijine fondatorii din domeniul sănătății să intre în legătură cu actori relevanți din domeniul sănătății, nu doar medici, ci și alți profesioniști care lucrează în sistemul de sănătate, administratori, oameni care au afaceri în sistemul de sănătate etc. Acest lucru se va face în colaborare cu Centrul HIVE al UBB Cluj-Napoca și Activize.
Locul de întâlnire al inovatorilor din domeniul sănătății din România și Europa de Est
În 2022, FreshBlood își va continua activitățile cu GIPIA, Grupul Interuniversitar pentru Inovare în Sănătate și Antreprenoriat, care reunește oameni implicați în inovare și antreprenoriat în universitățile clujene, împreună cu reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca, Agenția de Dezvoltare Nord-Vest și Clusterul IT Transilvania.
În cadrul întâlnirilor pe care le preconizează, FreshBlood își propune să identifice exemple de bune practici și să faciliteze legătura cu persoanele relevante în context, continuând colaborarea cu EIT Health, urmărind să maximizeze cu ajutorul lor impactul startup-urilor din domeniul sănătății românești.
Per ansamblu, obiectivul FreshBlood pe 2022 este să ajute inovația în domeniul sănătății în România să crească, atât prin sprijinirea directă a startup-urilor, cât și prin parteneriatul cu noi organizații interesate să susțină inovarea în domeniul sănătății, cum ar fi ONG-uri importante, spitale și universități.
”Ne propunem să fim în continuare o referință și loc de întâlnire pentru inovarea în domeniul sănătății în România, Moldova și Europa de Est. Tot ceea ce facem are ca obiectiv îmbunătățirea asistenței medicale, prin inovare.”, spune Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, FreshBlood HealthTech.