”Această aniversare marchează și momentul în care eu și Răzvan Rughiniș predăm ștafeta de organizare a programului Innovation Labs lui Daniel Rosner și Flaviei Husar și echipei pe care ei o coordonează. Dacă primii zece ani au fost despre un vis al nostru de a pune împreună resurse care să îi ajute pe tinerii antreprenori, visul meu pentru următorii zece ani este ca acest ecosistem să devină o normalitate”, a spus Andrei Pitiș, cofondator al programului Innovation Labs.

Gala Innovation Labs a reunit reprezentanți ai startup-urilor tech și ai ecosistemului de inovare. Gala Innovation Labs a constituit o ocazie prin care organizatorii Innovation Labs și-au arătat recunoștința față de partenerii programului și mândria față de performanțele și succesele tinerilor participanți, validate în timp și de către mediul de business.

Premianții Galei Innovation Labs

Astfel, cei nouă parteneri principali și cei doi parteneri strategici ai programului au fost recunoscuți ca parteneri în inovare, iar pentru unsprezece dintre cele peste 60 de startup-uri de succes din program s-a recunoscut excelența în inovare, prin intermediul trofeelor acordate în fața unui public de peste 500 de spectatori.

De la BRD – Groupe Société Générale, Claudiu Cercel, Director General Adjunct, a primit din partea Innovation Labs trofeul partenerului în inovare. La rândul său, a oferit trofeul excelenței în inovare startup-ului Process Lab (fostul dMonitor, în cadrul programului Innovation Labs), din cohorta 2022 a programului, reprezentat pe scenă de Radu Răuță, Daniel Georgescu și Diana Dragoș.

Din partea Microsoft, Daniel Rusen, Director de Marketing și Operațiuni, a ridicat trofeul partenerului în inovare din partea Innovation Labs. Trofeul pentru excelență în inovare, oferit de Microsoft, a revenit startup-ului Rayscape / XVision, care a absolvit programul Innovation Labs în 2018. Echipa a fost reprezentată în fața publicului de trei dintre co-fondatori: Ștefan Iarca, Bogdan Bercean și Andrei Tenescu.

Bogdan Rîpă, Senior Vice President of Product Management, a primit trofeul partenerului în inovare pentru UiPath. Trofeul Innovation Labs pentru excelență în inovare oferit de UiPath a revenit startup-ului Synaptiq, alumnus 2021 al programului Innovation Labs. Echipa a fost prezentă pe scenă prin fondatorul Dragoș Dușe și Remus Stoica - leaderul echipei medicale.

Echipa Innovation Labs a oferit un trofeu al partenerului în inovare companiei AROBS Transilvania Software, aceasta fiind reprezentată de Răzvan Pinghioiu, Director al AROBS Professional Services. Răzvan Pinghioiu a oferit trofeul de excelență în inovare startup-ului Linnify, alumnus 2017 (sub denumirea DeliverME). Pe scenă, echipa a fost reprezentată de Alexandru Bogdan, unul din cei doi Co-CEO ai companiei.

Cătălina Dodu, Country Manager pentru România şi Global Cybersecurity Services Presales and T&T Director al companiei Atos, și Andrei Dumbravă, Global Solution Architect for IAM Domain în cadrul Atos, au primit, în numele companiei, trofeul pentru parteneriatul în inovare din partea Innovation Labs. Totodată, ei au oferit trofeul de excelență în inovare startup-ului CODA Intelligence, care a absolvit în 2015 programul Innovation Labs (sub denumirea Coda Footprint). Pentru revendicarea trofeului, reprezentanții echipei pe scenă au fost Cristian Săndescu, Mihnea Călin, Octavian Grigorescu și Bogdan Calapod.

Julien Munch, CEO al Carrefour România, și Gabriela Stanică, Chief Information, Data Officer & eCommerce Director al Carrefour România, au primit, în numele companiei, trofeul Innovation Labs pentru parteneriat în inovare. Aceștia, la rândul lor, au acordat startup-ului Fullscreen Digital, alumnus 2014, trofeul Innovation Labs pentru excelență în inovare. Vlad Bomboe, fondator și CEO al startup-ului, a reprezentat echipa pe scenă în cadrul Galei Innovation Labs.

Din partea VTEX, Cristi Movilă, Director General pentru Europa de Est, a primit trofeul partenerului în inovare. De asemenea, el a oferit trofeul de excelență în inovare startup-ului Vatis Tech, alumnus Innovation Labs din 2020, reprezentat în fața publicului de Adrian Ispas, CEO și co-fondator.

Liudmila Climoc, CEO Orange România, a fost prezentă la Gala Innovation Labs și a primit trofeul partenerului în inovare. Totodată, Liudmila Climoc a oferit trofeul de excelență în inovare startup-ului Magnasci, alumnus Innovation Labs din 2016 (sub denumirea uRADmonitor), reprezentat la Gală de fondatorul și CEO-ul Radu Motișan.

Din partea Elrond / MultiversX Lucian Todea, Co-founder & COO, a primit trofeul partenerului în inovare. La rândul său, a oferit trofeul excelenței în inovare startup-ului CodeTruck, din cohorta 2022 a programului Innovation Labs, reprezentat pe scenă de co-fondatorii Radu Dumitrescu și Ștefan Iordache.

Partenerul strategic Romanian - American Foundation a primit trofeul Innovation Labs de parteneriat în inovare prin Roxana Vitan, Președinte al fundației. La rândul ei, Roxana Vitan a oferit trofeul excelenței în inovare celor două stratup-uri: ESENCA, absolvent al Innovation Labs 2020, și Pentest Tools, din cohorta 2017 a Innovation Labs. Pe scena Galei au fost, din partea ESENCA, Mihai Petre, Theodora Ghiță și Cosmin Ciocîrlan, iar din partea Pentest Tools, Adrian Furtună, Eusebiu Boghici și Mihai Burdușelu.

”De la bun început, Innovation Labs s-a bazat pe premisa unei potriviri esențiale între universități și cultura antreprenorială. Când eram studenți, eu și Andrei Pitiș am fost tocilari, ne-a plăcut facultatea, pe care am terminat-o printre primii, și am găsit timp și pentru alte proiecte și comunități. Știm pe propria piele că mediul universitar este un stimulent al competențelor, dar și al ideilor disruptive, al conexiunilor nebănuite și al prieteniilor neașteptate. Partenerii din industrie au susținut cu generozitate, financiar, tehnologic și prin propria expertiză, construirea unei culturi antreprenoriale românești cu beneficii pentru toată societatea și mai ales pentru tinerii participanți. Plusul de energie al programului vine de la mentorii și ambasadorii Innovation Labs, vocile care au inspirat și sprijinit echipele. Eroii noștri principali sunt, desigur, tinerii participanți, care își sporesc astfel autonomia și propria voce în societatea românească. Prin unirea tuturor acestor forțe, Innovation Labs a devenit o comunitate tot mai vibrantă, care susține ecosistemul de antreprenoriat românesc ca motor al dezvoltării României și economiei europene”, a declarat Răzvan Rughiniș, cofondator al Innovation Labs.

Programul Innovation Labs

Innovation Labs este un program organizat în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis, EduHub și Cowork Timișoara.

Echipele participante în cele cinci centre naționale București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara în programul de mentorat de cinci luni au beneficiat de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, UiPath, Microsoft, AROBS Transilvania Software, Atos, Carrefour România, Orange România, VTEX, Elrond, având Romanian - American Foundation ca partener strategic, Universitatea POLITEHNICA din București ca partener universitar strategic, și în colaborare cu UEFISCDI - Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

În cele cinci orașe, programul se bucură de sprijinul constant oferit de 18 universități de top din România:

- în București: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea Transilvania din Brașov;

- în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca;

- în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași;

- în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;

- în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Oradea, Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara.

Programul Innovation Labs celebrează al zecelea an de activitate, fiind cel mai longeviv program de educație antreprenorială de tip pre-accelerator din mediul universitar românesc.

De-a lungul anilor, în jurul programului s-a dezvoltat o comunitate națională de mari dimensiuni, cuprinzând atât ambasadori Innovation Labs în fiecare universitate parteneră, cât și absolvenți ai acestor universități, profesioniști din industria IT, specialiști din ecosistemul mai larg de antreprenoriat inovativ, investitori, antreprenori, actori din administrația publică și leadership de top din cadrul unora dintre cele mai mari corporații active pe piața din România.

Abordarea sa de tip grassroots a dus, de-a lungul timpului, la identificarea și lansarea unui număr consistent de start-up-uri early stage, recrutate din peste 3.700 de participanți individuali, și 1.300 de echipe înscrise în Hackathoanele naționale.

Dintre acestea, peste 520 de echipe au beneficiat de mentorat din partea reprezentanților partenerilor programului, precum și din partea reprezentanților ecosistemului de startup-uri de tehnologie, iar 188 dintre ele au ajuns pe scena Demo Day de-a lungul ultimilor 10 ani. Innovation Labs se mândrește cu un număr total de 61 de echipe de succes în piață, a căror valoare se ridică la aproape 200 de milioane de euro.