După ce am făcut review-ul la final de august în 2024 am schimbat tabăra și mi-am vândut iPhone 14 Pro pentru a folosi Pixel 9 Pro XL ca telefon principal. L-am recomandat atunci, dar cum se comportă după 6 luni, încă merită să cumperi Pixel 9 Pro XL în 2025? Hai să vedem.
Cred că, până în acest moment, am petrecut suficient timp cu Pixel 9 Pro XL pentru a-ți oferi o idee mai clară despre punctele sale forte și punctele slabe. Va fi interesant de văzut și cât de mare va fi diferența dintre această versiune Pro și versiunea Pixel 9a, care urmează să se lanseze în martie.
Design
Voi începe imediat cu un mic reproș legat de designul Pixel 9 Pro XL, deși consider că este un telefon arătos și foarte bine realizat. Am observat mici zgârieturi pe display, dar mai ales pe modulul de cameră, chiar dacă majoritatea timpului a fost folosit cu o carcasă. De asemenea, înainte să fac acest review am văzut știri cu utilizatori care spun că le cade modulul de cameră. Eu nu am avut problema asta și chiar mi-a scăpat de câteva ori pe jos, pe gresie, parchet etc.
Mie îmi place designul și recunosc că m-a atras și pentru că e similar cu un iPhone. Telefonul se așază foarte bine în mână, chiar și cu o husă. Poziționarea butoanelor este ciudată și butonul de volum e primul, iar cel de power sus, nu invers cum sunt pe toate celelalte telefoane Android din lume. A fost enervant la început, dar acum m-am obișnuit.
De asemenea, îmi place culoarea gri/verde a modelului meu Pixel 9 Pro XL și i-am luat o extra carcasă, nu pentru că nu-mi plăcea cea originală, ci pentru că aceasta are magneți și pot folosi accesorii precum acest inel ca să sprijin telefonul când urmăresc filme în avion, de exemplu.
Dacă Google încearcă să atragă utilizatori de iPhone către Pixel, eu zic că e pe drumul cel bun cu acest design. Altfel pentru restul, eu cred că e un telefon care arată bine, premium și deosebit. Mai mult oameni m-au întrebat ce telefon este pentru că nu recunoașteau designul.
Display
După aproape 6 luni de utilizare, pot spune că este aproape perfect. Este mare la 6,8 inci și e potrivit pentru tot ce vrei să faci cu un smartphone: de la vizionare de filme, gaming, până la browsing și editare de texte. Este OLED, are rată de refresh variabilă și se duce până la 1 Hz când e în standby și 120 Hz când este nevoie. Este luminos cu un maximum de 3000 de niți în mod HDR. În lunile de vară, am apreciat că pot vedea clar ecranul chiar și în lumina directă a soarelui.
Chiar este un ecran bun și filmele HDR arată excelent, este destul de mare pentru multitasking și luminos încât să nu te chinui să vezi ceva în soare puternic. Nu se încinge vara, iar sunetul surround este decent. Eu nu prea ascult la difuzoare, ci o fac la căști, dar când mai fac treburi prin casă pornesc telefonul și ascult un clip pe YouTube sau muzică și se aude bine. Nu impresionează aici, dar este în regulă.
Performanță și actualizări
După această perioadă de utilizare pot spune sunt mulțumit de Pixel 9 Pro XL, dar aș fi vrut ceva mai mult din partea hardware-ului. Am folosit și alte telefoane în perioada asta, iar diferențele sunt evidente. Alte telefoane Android sunt evident mai performante ca acesta, deși sunt în aceeași categorie de flagship.
Pixel 9 Pro XL are procesorul Tensor G4 care nu se ridică la nivelul celor de top de la Mediatek sau Qualcomm, însă eu zic că e perfect funcțional. Eu nu mă joc pe telefon sau ma joc titluri simple precum Monument Valley 3 care arată și funcționează perfect, dar dacă vrei PUBG la 120 FPS sau alte jocuri de genul acesta atunci Pixel 9 Pro XL nu e pentru tine și mai bine iei ceva de gaming sau cu un procesor și răcire mai bună.
În utilizarea zilnică nu am avut nicio problemă cu Tensor G4 și toate aplicațiile pe care le folosesc eu au funcționat fără probleme. Singurul mod în care am văzut limitările lui G4 au fost la procesarea pozelor, care durează nițel cam mult și la unele sarcini de AI.
Deci dacă nu te interesează cifrele din testele de benchmark, dar vrei un telefon care să se descurce cu de toate atunci să nu-ți faci griji în privința lui Pixel 9 Pro XL. Acum nu știu cum o să fie peste 1-2-3 ani, dar impresia mea că tot cam la fel că aplicațiile cele mai utilizate au rămas cam la fel.
Ce nu-mi place la acest model este că am doar 128 GB spațiu de stocare și dacă acum câțiva ani era ok, acum nu prea mai e și se cam umple repede. Acum am doar câțiva giga liberi cu 45 GB de aplicații și 31 GB de video.
Baterie și încărcare
Un aspect unde Pixel 9 Pro XL rămâne așa și așa este durata bateriei. Cu o utilizare intensivă, am observat că telefonul ține cel mult o zi. Am avut zile în care am încărcat de mai multe ori telefonul, deoarece bateria se ducea prea repede. Nu aș putea să vă zic exact ce screen on time am în general pentru că eu sunt adeptul încărcărilor dese, dar nu până la maximum. Adică dacă văd că e la 30% îl bag la încărcat și poate îl las până la 65% apoi când e la 45% îl bag iar și ajunge la 80%.
Recent am selectat și opțiunea să se oprească încărcarea la 80%. Nu exista la momentul lansării. De asemenea, tot cu un update a fost introdusă opțiunea să bypass charging când îl folosești la încărcat. Adică nu mai încărcă bateria ca să nu se supraîncălzească.
Totuși, per total sunt destul de mulțumit de bateria lui Pixel 9 Pro XL, după ce am venit de la un iPhone 14 Pro ca telefon personal. Acela avea o autonomie mai slabă și încărcarea nu era foarte rapidă. Nici la Google nu e, dar e decentă. Google zice că poate încărca la 45 de wați, dar nu am ajuns la viteza asta cu niciunul dintre încărcătoarele mele din casă.
În comparație cu flagship-urile din 2025, acest lucru nu este suficient de rapid. Deci așa ca o concluzie la autonomie, e decent și atunci când știu că sunt plecat de acasă toată ziua nu stau cu griji că o să rămân fără baterie.
Software și funcții
Unul dintre motivele pentru care ai alege un telefon Pixel este sistemul de operare, vrei Android curat de la Google. Asta este în general bine, dar unele lucruri pot fi deranjante. Hai să începem cu chestiile de bază. Eu am telefon pe modul vibrații 90% din timp și uneori mai ratez apeluri. Google are o funcție prin care vibrează de vreo 3 ori apoi începe ușor ușor să și sune. Mi se pare foarte cool deoarece dacă ești lângă el nu ești deranjat de zgomot, iar dacă ești departe auzi telefonul și nu ratezi apeluri.
O funcție anti-furt mi se pare utilă. Atunci când îți este smuls telefonul din mână se blochează automat și astfel nu mai riști ca hoțul să-ți dea reset la telefon și să te blocheze. Îmi place că pot adăuga în Google Wallet orice bilet de avion, fără niciun fel de aplicație doar prin scanarea codului QR de pe bilet. Îmi mai place și Now Playing, care practic este un shazam care merge fără ca eu să fac nimic. Pot să-l las să asculte în fundal și astfel tot timpul știu ce melodie a fost la radio, într-un magazin sau când eram pe stradă.
Alte două aplicații cu care Pixel 9 Pro XL a atras atenția e Pixel Screenshots și Studio. În screenshots poți vedea toate printscreen-urile pe care le-ai făcut vreodată, poți să cauți o anumită imagine folosind un limbaj natural. E utilă, însă nu a venit preinstalată pe telefon, ci a trebuit să descarc un APK pentru asta deoarece Pixel 9 Pro XL în UE nu are Screenshots și nici Studio, din ce am înțeles. Pentru studio la fel am descărcat un APK pentru că eram curios, dar pe aceasta nu o folosesc mai deloc. Poți face stickere, poți descărca anumite stickere, poți genera imagini etc.
Pe partea de AI recunosc că am cam uitat de Gemini după review și a rămas acolo undeva în fundal, însă de cam o lună îl folosesc destul de des pentru a căuta informații pe internet, pentru traduceri, pentru idei de gătit. De multe ori mă uit în frigider și nu știu ce să fac. Așa că-l întreb pe Gemini cu ce am eu în frigider. Mai folosesc Gemini pentru brainstorming, pentru idei, pentru schițe și rapoarte. AI-ul, în general, chiar mi se pare util în anumite scenarii. Sfatul meu ar fi să-l încerci și să o faci cu regularitate, chiar doar așa să vezi ce poate deoarece ușor ușor îți intră în reflex și o să te ajute.
La final, Google promite 7 ani de actualizări de software pentru acest telefon și sunt chiar curios cum va rula cu Android 21.
Cameră
Fotografiile realizate cu Pixel 9 Pro XL sunt excelente, așa cum era de așteptat. Pixel 9 Pro XL oferă în continuare unele dintre cele mai naturale imagini cu o gamă dinamică excelentă. Îmi place că Google și-a rafinat procesarea de-a lungul anilor pentru a fi un pic mai puțin agresivă.
Un lucru pe care m-am bucurat foarte mult să-l folosesc pe acest telefon este capacitatea de zoom. Teleobiectivul 5x este excelent și m-am trezit că îl folosesc mai des decât m-am așteptat vreodată. Rezultatele sunt în general clare și detaliate. De asemenea, mie îmi place foarte mult modul portret la 1,5x și 2x și cred că imaginile arată excelent cu un blur frumos și tonuri de piele naturale
Camera ultrawide este, de asemenea, solidă, deși nu o folosesc la fel de mult ca obiectivul principal și teleobiectivu pentru poze. Însă apelez la ea pentru filmări la 4K și 60 de FPS. Apreciez faptul că Google a păstrat un profil de culoare consecvent pentru toate cele trei obiective, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna cu alți producători. Un punct pozitiv este camera frontală, care oferă selfie-uri de o calitate bună, aproape de nivelul camerei principale.
Cu toate acestea, alți producători au început să recupereze și, în unele cazuri, chiar să depășească Pixel la calitatea camerelor. Vezi Huawei, Honor sau Oppo. Mai ales pe zona de super zoom. Oricum, plănuim să facem o mega comparație între mai multe telefoane de top pe zona asta de poze. O să fie ceva diferit și interesant zicem noi așa că abonați-vă dacă nu vreți să ratați asta.
Google păstrează interfața camerei foarte simplă, ceea ce este grozav pentru utilizatorii obișnuiți, dar modurile Pro sunt destul de limitate. De exemplu, în comparație cu aplicația Expert RAW de la Samsung, Pixel pare să ofere mai puține opțiuni pentru fotografii avansați.
Pe partea video, Video Boost produce imagini excelente, mai ales în 8K, dar procesarea durează mult și poate fi un inconvenient. De asemenea, nu poți filma mai mult de 10 minute la această rezoluție. Însă drept vorbind, am folosit filmarea 8K doar atunci când testam telefonul. În general filmez 4K la 24 sau 60 de FPS. Filmările sunt bune, detaliate, stabile și eu chiar am folosit telefonul pentru anumite momente și în review-urile acestea pe care de obicei le filmez cu o cameră Sony.
AddMe a fost ceva interesant la momentul lansării. Posibilitatea de a face o fotografie de grup care să nu fie selfie. Am folosit-o de vreo 3 ori în situații sociale și toată lumea a fost surprinsă și fascinată cum funcționează. E cool, însă utilitatea depinde de fiecare cât de des are de gând să folosească asta.
Funcțiile AI pe partea de editare foto eu nu prea le-am folosit. Am fost interesant de aceste funcții mai mult la început, apoi am uitat de ele.
Concluzie
Per total, Pixel 9 Pro XL este un telefon foarte bun. Designul nou și forma mai ergonomică sunt un pas înainte, iar în ciuda unor mici neajunsuri hardware, Google continuă să se bazeze pe rafinarea software-ului, ceea ce face ca experiența să fie foarte plăcută.
Aș recomanda Pixel 9 Pro XL? Categoric. Dacă sunteți în căutarea unui telefon cu camere excelente, software Android curat, AI și design mișto, aceasta este o alegere bună. Totuși, nu aș alege versiunea 128 GB decât dacă bugetul chiar nu ar permite un upgrade la 256 GB.
Ca o chestie personală îmi mai place Pixel 9 Pro XL că e telefonul Google, părintele Android și aici văd primele update-uri, primele schimbări importante gândite de companie. Câteodată alți producători au interfețe mai bune, cu o personalizare mai mare, funcții mai interesante, dar Google e punctul central și pentru mine e important.
L-aș schimba? Sincer, acum mă tentează doar telefoanele pliabile de tip Fold, însă acelea sunt în continuare prea scumpe pentru buzunarul meu. Mersi că ai urmărit acest video și dacă ți-a plăcut poți să lași un like și să te abonezi dacă nu ai făcut-o deja. Pe data viitoare.