Creșterea cifrei de afaceri a fost generată de proiectele internaționale în creștere, cererea nouă pentru servicii de scanare 3D și transformarea datelor în digital twins, realizată cu ajutorul dronelor și scanerelor 3D și extinderea cu birouri sau francize la nivel național. În anul 2021, Graphein a dezvoltat componenta de franciză, iar la Iaşi, Baia Mare şi Cluj compania are deja primii parteneri francizați.

De asemenea, compania a reușit să eficientizeze echipele și procesele interne, astfel încât organizația a devenit mai dinamică și ușor scalabilă. Portofoliul de clienți a fost mărit cu 35% și a ajuns la 201 în prezent, față de 148 clienți la finele anului 2020.

Cifra de afaceri a companiei Graphein a crescut în 2021 comparativ cu 2020 cu 37% și a atins nivelul de 1,25 milioane de euro, în contextul în care au crescut solicitările pentru serviciile de asistență topografică pentru proiectele de infrastructură. De asemenea, serviciile oferite pentru export în proiecte internaționale din Olanda și Germania au ajuns la 10% din cifra de afaceri din anul 2021.

“Preconizăm o creștere semnificativă datorită dezvoltării businessului Autodesk și avantajului de a putea face servicii integrate. Există un potențial imens dacă statul român se ține de promisiune și alocarea fondurilor nerambursabile pentru digitalizarea afacerii acordate prin PNRR va începe în prima jumătate a anului. Creșterea din construcții vine din dezvoltarea noilor proiecte de infrastructură. Majoritatea antreprenorilor generali mari fac investiții în utilaje și sisteme pentru infrastructură,” a declarat Eugen Ursu, fondator și CEO Graphein.

Compania Graphein a înregistrat o creștere de 100% pentru serviciile de scanare 3D datorită solicitărilor pentru scanarea 3D a clădirilor de patrimoniu și scanarea 3D folosită din ce în ce mai mult de dezvoltatorii imobiliari, arhitecții și proiectanții care aleg să folosească standardul BIM. Un plus a venit și din achiziția diviziei Autodesk din noiembrie 2021. Graphein a cumpărat de la Dendrio Solutions, integrator IT&C, parte din Bittnet Group, divizia de business Autodesk, pentru 2,2 milioane de lei.

Cele mai solicitate servicii de către clienții Graphein în anul 2021 sunt scanarea 3D pentru proiecte BIM, asistența topografică pentru proiecte rezidențiale și infrastructură și proiectele de urmărire a comportării în timp și monitorizarea clădirilor și a infrastructurii. De asemenea, la nivelul pieței locale un accent mai mare va fi pus pe sustenabilitate și construcții verzi și va fi dezvoltat standardul NZEB (nearly Zero-Energy Building - Casa cu consum de energie aproape zero). La nivel general, piața construcțiilor din București va avea, potrivit Graphein, un ritm încetinit din cauza situației urbanistice.

În prezent, Graphein construiește o echipă de specialiști parteneri care să-i îndrume pe clienți să acceseze fondurile disponibile cât mai ușor, iar acest lucru va stimula ritmul crescut al adopției BIM în România. În plus, printr-o nouă ediție Graphein Power Sales, compania va ajuta firmele din construcții să-și dezvolte accelerat business-ul cu vânzări, scanare 3D, software Autodesk și servicii de topografie.

Fondatorii Graphein își propun, de asemenea, și alte tranzacții M&A care să aducă în portofoliul companiei servicii și produse complementare în piața din România - în special care se pot conecta cu BIM și noile tehnologii. Serviciile de evaluare imobiliară, detecții subterane - tip georadar sau zona monitorizărilor speciale și vânzarea și dezvoltarea de software pentru domeniul construcțiilor, sunt direcții pe care fondatorii Graphein le monitorizează pentru tranzacțiile M&A (fuziuni și achiziții). Proiectele BIM (Building Information Modeling) vor lua amploare în piața construcțiilor. Dezvoltatorii au cel puțin un proiect pilot sau deja implementează proiecte în BIM. Vom vedea mai multe proiecte publice - private. Cel puțin la București pare o deschidere din partea Primăriei Capitalei și a dezvoltatorilor pentru dezvoltarea infrastructurii.

În prezent, digitalizarea construcțiilor și orașelor reprezintă elementul din economie care caracterizează cel mai mult piața în care activează compania Graphein. Astfel, fondatorii companiei se așteaptă ca prin intermediul PNRR să asistăm la investiții masive în transport sustenabil (rutier, feroviar, metrou) în valoare de 7,6 miliarde de euro.