Proiectul Green Energy for Everyone are ca scop informarea publicului larg privind sursele de energie regenerabilă, beneficiile folosirii resurselor verzi de energie și a modului în care toți putem fi mai prietenoși cu mediul pornind de la modul în care producem și consumăm energia. În cadrul episoadelor acestui podcast vom discuta despre aceste aspecte cu invitații noștri.

Rareș Hurghiș a fost alături de noi în cel de-al patrulea episod al #GreenEnergy4Everyone, un proiect implementat în cadrul unui consorțiu din care fac parte Cosvitec Est, Administrația Fondului pentru Mediu, Universitatea Ovidius din Constanța și DiFine PR, partenerii Green Start-Up în realizarea acestei serii de podcasturi, și finanțat de Innovation Norway prin Norway Grants. Înscrie-te la curs și fii parte a tranziției către un viitor energetic sustenabil.

Pentru ca România să devină unul dintre statele cu o capacitate mare de producție a hidrogenului, vom avea nevoie de investiții în valoare de 4,6 miliarde de euro, iar dacă vom reuși să punem bazele unei astfel de industrii, beneficiile ar fi semnificative. Hidrogenul câștigă teren printre sursele nepoluante de energie, mai ales variația sa „verde”, care presupune producția prin electroliză cu electricitate din surse regenerabile, cum ar fi panourile solare sau fermele eoliene.

Acesta poate fi folosit în producția de electricitate, pentru încălzirea locuințelor sau a clădirilor industriale sau chiar pentru alimentarea vehiculelor fără emisii.

„Noi ne-am îndeplinit angajamentele la nivelul Uniunii Europene la orizontul anului 2020. Cred că am putea mai mult fix prin prisma potențialului care există în România. Avem un plan național integrat de energie și schimbări climatice, care prevede undeva la 16 gigawați instalați în eolian și fotovoltaic. Sunt studii care vin și zic că prin această capacitate nu ne vom atinge ambițiile din RepowerEU, unde ni se cere un anumit grad de energie regenerabilă, și asta undeva la 41%, recomandare din partea Uniunii Europene. Cu planul acesta, am ajunge undeva la 36%. Ca să ajungem la 41% ar fi nevoie de undeva la 20 de gigawați, adică încă 4 în plus față ceea ce avem noi acum în plan”, spune Rareș.

Urmărește discuția noastră cu Rareș Hurghiș în cadrul podcastului #GreenEnergy4Everyone în video-ul de mai sus și citește pe Green Start-Up un rezumat al conversației noastre.