Pandemia COVID-19 a supus unei presiuni uriașe serviciile medicale din întreaga lume, iar această situație va continua, cel mai probabil, multe luni în unele țări.
Pentru a preveni supraglomerarea serviciilor medicale și pentru o mai bună strategie de gestionare a unor astfel de crize în viitor, Societatea Franceză de Radiologie (SFR) recomandă, pentru diagnosticarea COVID-19, investigații CT (computer tomograf) combinate cu o radiografii realizate cu dispozitive mobile.
Aceste investigații sunt făcute de un radiolog, care trebuie să interpreteze mai multe imagini pentru fiecare pacient, de cele mai multe ori într-un timp foarte scurt, pentru a evalua cât de afectați sunt plămânii.
Thales și NEHS DIGITAL, doi jucători importanți ai sistemului medical francez, și-au unit forțele pentru a eficientiza procesul de spitalizare în perioade de criză, folosind o nouă tehnologie. Acest proiect combină expertiza Thales în radiologie și Inteligență Artificială cu experiența cuprinzătoare a NEHS DIGITAL în cadrul sistemului francez de spitale.
NEHS DIGITAL este o subsidiară NEHS GROUP. Compania dezvoltă, integrează și distribuie soluții în domeniul medical pentru a eficientiza parcursul îngrijrii medicale. Soluțiile companiei acoperă cinci arii de expertiză: Imagistică medicală, Telemedicină, Organizarea de servicii de interpretare medicală, Parcursul și coordonarea îngrijirii, Securizarea și interoperabilitatea sistemelor de informații.
Partenerii vor dezvolta o soluție în timp record, folosind Inteligența Artificială pentru a analiza imagini CT ale plămânilor și toracelui. Odată imaginile realizate, soluția bazată pe Inteligență Artificială va face o recomadare inițială, oferind inclusiv un diagnostic preliminar și o evaluare a nivelului de afectare pulmonară, astfel încât personalul medical să poată spitaliza pacientul în departamentul corect și să poată prioritiza cu ușurință cazurile urgente. Proiectul a fost selectat în urma unui apel pentru proiecte lansat de Ministerul francez al Apărării, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19.
Practic, astăzi, nu există baze de date cu imagistica medicală aferentă epidemiei COVID-19. NEHS DIGITAL a început să strângă date anonime rezultate din radiografii din aproximativ 100 de spitale din Franța, în cadrul proiectului FIDAC (French Imaging Database Against Coronavirus).
Pentru a analiza aceste date, care trebuie să conțină cât mai multe informații pentru a fi reprezentative, Thales va implementa o infrastructură bazată pe algoritmi care folosesc machine learning și va dezvolta un sistem de Inteligență Artificială care să poată face recomandări automate profesioniștilor din domeniul medical.
Implementarea acestui sistem dezvoltat de Thales va utiliza infrastructura extinsă și securizată cibernetic de telemedicină a NEHS DIGITAL. Partenerii își propun implementarea unui proiect pilot demonstrativ al acestei soluții în următoarele trei luni, folosind platforma existentă a NEHS DIGITAL care este deja utilizată de aproape toate spitalele din Franța. Soluția va fi actualizată constant, pe măsură ce baza de date se va extinde. Un comitet medical va valida acest sistem și va monitoriza implementarea soluției în spitale.
Un startup românesc folosește inteligența artificială pentru a permite o analiză mai rapidă și ușoară a radiografiilor, medicii putând astfel să interpreteze până la 200 de radiografii pulmonare/zi, cu 20% mai multe decât în prezent. XVision a dezvoltat o aplicaţie online care constă într-un sistem de analiză automată a imaginilor de tip computer tomograf (CT) având la bază inteligenţa artificială şi tehnologia „deep learning” şi care poate fi integrată cu sistemele PACS (Picture Archiving Communication Systems) care fac parte din componenta informatică a sistemelor medicale.
XVision a adus în premieră tehnologia sa la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” din Timișoara la începutul acestui an. Dacă ești curios să afli cum arată pitch deck-ul XVision atunci o poți face aici.