Honor Magic V3 e cel mai subțire pliabil de tip Fold din lume. Are doar 9,2 milimetri când este pliat și 226 de grame, ceea ce îl duce în categoria superioară a telefoanelor, dar nicidecum exagerat. Honor reușește să facă un pliabil care să arate foarte normal, iar asta e cel mai bine.

Specificațiile simple zic cam așa. Ecranul principal are 7,92 inci și o rezoluție 2156x2344 de pixeli, iar ecranul copertă are 6,43 inci, cu rezoluție 1060 pe 2376 de pixeli. Display-ul este din sticlă nanocrystal de generație a doua și este protejat cu tehnologia King Kong Rhinoceros. Da, poți să râzi de numele ăsta.

Ce e mai bun pe piață azi e în acest telefon. Adică Snapdragon 8 Gen 3, 256, 512 sau 1TB de stocare și 12 sau 16 GB de RAM în funcție de variantă.

Sunt obișnuit cu bateria de la Honor, am un Magic 6 Pro ca telefon personal în ultimele două luni, iar acela are o autonomie bună pentru calitățile sale. Bateria de pe V3 are 5150 de miliamperi oră și este pe tehnologie de carbură de siliciu. Se încarcă la 66 de wați pe cablu și la 50 de wați wireless, cu un încărcător compatibil.

Camerele de pe spate includ una Periscop de 50 de megapixeli, o cameră principală de 50 de megapixeli și un ultrawide de 40 de megapixeli. Față de alte pliabile, remarc faptul că Honor nu a făcut foarte multe concesii aici, deși subțirimea telefonului nu permite mereu cele mai bune camere disponibile.

Dar ceea ce e important e cum se simte telefonul la o primă impresie. Ei bine, mie designul mi-a plăcut enorm, mi se pare că e mai utilizabil decât Magic 6 Pro și este telefonul pliabil cu balamaua care se simte cel mai bine. La Samsung și chiar la Google pe care am avut ocazia să-l încerc la Berlin balamalele sunt foarte greu de manevrat, au o rezistență puterncă. Honor nu are o balama care nu are rezistență, dar pur și simplu mecanismul e mult mai satisfăcător.

De asemenea, față de alte pliabile am remarcat marginile subțiri ale ecranului principal. În plus, Magic OS cu Android 14 nu mi s-a părut că face probleme pe telefonul meu, așa că nu mă aștept nici aici, în afară de normalele probleme ale unor aplicații de a se adapta la dimensiunea ecranului. Honor a venit și cu funcții cum ar fi Magic Portal, prin care practic poți să transferi o fotografie doar dacă o duci în marginea ecranului prin drag and drop către un laptop. Și nu trebuie să ai un laptop Honor pentru asta, ci trebuie să instalezi o aplicație a companiei, ca să comunici mai bine cu alte dispozitive.

Prețul este unul de pliabile. Adică 2.000 de euro sau 10.000 de lei pe piața din România. Am văzut oferte interesante, abonamente de 70 de euro și plata în rate pentru telefon. Cu toate acestea, aici rămân cu un semn de întrebare față de strategia Honor pe diferite piețe. În Marea Britanie sau Emiratele Arabe Unite, unde m-am uitat în special, am văzut oferte excelente cu foarte multe accesorii și cadouri incluse, dar și reduceri, care duceau telefonul pe la 1.300 - 1.400 de euro. Genul acela de oferte pot face oamenii să încerce un pliabil în dauna unui flagship tradițional, dar absența lor de pe piața din România mi se pare dezamăgitoare, deși nu am o explicație clară pentru acest lucru. Ce pot spera este ca telefonul să aibă oferte bune de Black Friday.

Ce mi-aș dori de la Honor mai mult? Poate o integrare de tip desktop ca pe Samsung Galaxy Fold, care mi se pare o evoluție normală a pliabilelor. Dar Honor vede pliabilul ca următoarea evoluție a smartphone-ului normal, nu ca pe o graniță spre laptop. Și încă un lucru pe care l-am aflat dintr-o întâlnire cu CEO-ul Honor - George Zhao - e că el nu vede o posibilitate ca pliabilele să fie mid range prea curând, din cauza costului pieselor și a lanțului de aprovizionare care nu s-a dezvoltat încă.

Cum văd eu evoluția? Dincolo de glumele făcute de Honor către Samsung, pe care le-ați văzut și nu le voi mai menționa - Honor în mod obiectiv a ridicat o provocare puternică spre liderul acestei categorii. Da, și Samsung și Honor și Motorola vor vinde mai multe telefoane mid range sau low range. Nu despre asta e vorba. Un flagship dă tonul și dă identitatea. Honor începe să ajungă spre zona identității, cu o gamă solidă - Honor 200, 200 Pro, Magic 6 Pro, Magic V3.

Pliabilele nu vor deveni mainstream, dar devin telefoane fără compromisuri. Pentru ele rămâne de văzut cât de mult ține ecranul, când se strică, ce le strică, de ce să le folosești. Da, costă 2.000 de euro, dar prețurile telefoanelor au tot crescut. Dar da, simt nevoia de mai multe oferte care să îmbine goodies pentru oameni.

Honor Magic V2 a fost un telefon despre care am zis că m-aș vedea folosindu-l ca telefon personal. Zic asta și despre Magic V3. Iar faptul că am folosit în ultima vreme un Honor ca telefon personal mă face să zic că Magic OS nu e un sistem prost, că e stabil și primește actualizări. Acum ține de fiecare să vadă un sens în a da 10.000 de lei pe un telefon și ce ar putea face cu el.