Huawei a prezentat, nu a lansat, cea mai nouă familie de telefoane din portofoliu: Huawei Mate 30. Aceasta include o versiune de bază, una lite, una pro și o ediție specială Porsche Design.

Spun că Huawei a prezentat telefoanele Mate 30 și nu ne-a lansat deoarece reprezentanții companiei nu au dat de înțeles când aceste telefoane se vor lansa în Europa. Probabil că în Asia se vor vinde cât de curând, dar în România și în alte țări din Europa nu știm când vom putea pune mâna pe ele.

Războiul economic dintre SUA și China afectează direct producătorul chinez de smartphone-uri. Huawei nu mai are voie să folosească tehnologie de la americani, fie ea hardware sau software, pe telefoanele pe care urmează să le lanseze.

Totuși, compania nu s-a lăsat intimidată și a mers mai departe cu lansarea. Mai mult, Mate 30 Pro a venit chiar mai devreme decât în mod normal. Compania lansa gama Mate în luna octombrie, dar anul acesta au decis să aducă lansarea pe 19 septembrie.

Asta înseamnă că telefoanele din seria Mate, spre deosebire de alte telefoane Huawei, nu folosesc Android-ul complet, ci o versiune open-source, peste care este aplicată interfața EMUI 10. De asemenea, nu există aplicațiile Google preinstalate.

Nu este un capăt de lume deoarece poți să instalezi ceva ca Aptoide (magazin de aplicații) și de unde poți descărca Google Play și celălalte aplicații Google. Nu este cea mai elegantă soluție, dar este o soluție. Vom vedea și cât sunt deschiși europeni să facă asta.

Compania probabil că s-a săturat să stea la mila americanilor și Richard Yu, CEO-ul Huawei, a declarat pe scenă încurajează dezvoltatorii de aplicații să adapteze creațiile lor și pentru App Gallery, magazinul de aplicații la Huawei, și le promite 85% din veniturile generate de acestea (Google și Apple oferă 70% din venituri).

Chiar și așa, noi ne-am jucat cu versiunea Pro ca să vedem care este propunerea Huawei pentru acest final de an în materie de smartphone-uri.

Huawei Mate 30 Pro - un telefon care promite multe

  • Ecran - Super AMOLED 6,53 inchi, rezoluție 2400x1176 pixeli, Gorilla Glass 6
  • Procesor - Kirin 990
  • Memorie RAM - 8 GB RAM
  • Spațiu de stocare 256 GB
  • Camere foto: 40 MP wide + 40 MP ultrawide + 8 MP telefoto + 3D depth sensing
  • Camere frontale: 32 MP, Face ID, senzor detectare gesturi
  • Baterie - 4500 mAh, încărcare la 40W pe fir și încărcare wireless la 27W
  • Sistem de operare - EMUI 10 bazat pe Android 10, dar fără aplicațiile Google
  • Preț - 1.100 de euro

Primul lucru pe care-l observi la Mate 30 Pro este designul schimbat. În primul rând, ecranul este unul de tip waterfall și are o rată de ecran/corp de 94%. Acesta arată destul de spectaculos și îmi place cum ecranul se prelungește pe margini și așa, ușor-ușor, ne îndreptăm spre telefonul care e doar ecran. Din păcate, acest model de telefon are un notch, la fel ca iPhone și, tot la fel ca iPhone, are un sistem de autentificare facială.

Totuși, acel decupaj al ecranului aduce două funcții interesante. Prima ar fi faptul că telefonul ți-ar detecta postura și ar roti imaginea în funcție de asta, iar a doua ar fi faptul că atunci când detectează o altă față care se uită la telefonul tău acesta se blochează.

Butoanele fizice de volum au dispărut și sunt înlocuite cu o zonă sensibilă la atingere. Totuși, din fericire aceasta nu reacționează la atingeri accidentale și trebuie să apeși de două ori în acea zonă pentru a putea apoi glisa degetul în sus și în jos pentru a regla volumul.

De asemenea, există și o altă zonă pe lateralul telefonului sensibilă la atingere și pe care ai putea să o apeși dacă vrei să declanșezi camera atunci când îți faci un selfie.

Și spatele a fost schimbat, iar acum acesta este realizat într-un finisaj jumătate glossy și jumătate mat. Partea de jos este mată și nu lasă amprente și oferă un grip mai bun, iar partea de sus e glossy. Mai bine făceau tot telefonul mat. Există și o variantă și cu piele vegană (piele, dar nu animală) pe spate.

Cele patru camere foto sunt așezate în cerc, iar chinezii spun că s-au inspirat din camerele foto Leica pentru acest design. Nu mă încântă, dar nici nu-mi displace. Totuși, telefoanele arată foarte bine cu pielea vegană pe spate, mai ales acel verde numit Forrest Green.

În ceea ce privește camere foto, pe Mate 30 Pro avem un senzor principal de 40 MP f/1.6 (cel de pe P30 Pro), alături de un senzor CineCamera de 40 MP f/1.8 ultrawide. Cine Camera are o dimensiune mare a senzorului de 1/1,54 inci cu un ISO video maxim de 51200 pentru a captura videoclipuri cu o gamă dinamică extinsă la 4K / 60fps, precum și o mișcare ultra lentă cu 7680 fps @ 720p sau 960 fps @ 1080p.

Ansamblul este completat de un senzor telefoto de 8 MP, capabil de un zoom optic 3x (30x digital) și de un senzor 3D depth sensing. Este de așteptat să vedem fotografii bune pe timp de zi, dar și pe timp de noapte, atât pe senzorul wide, cât și pe cel ultrawide. Eu sunt curios să văd cum se descurcă pe filmare 4K la 60 fps și cum arată acel super slow-motion în viața reală.

Pentru selfie avem acel senzor de 32 MP, însă fără să fie aduse alte îmbunătățiri (pe scenă nici măcar nu a fost menționată camera).

Un alt mare avantaj al Huawei este tehnologia de încărcare. Telefoanele Mate 30 se încarcă pe fir foarte repede la 40 de wați, iar acum și încărcarea wireless a fost îmbunătățită și a ajuns la 27 de wați (competitorii stau undeva la 10 wați). E o încântare să știi că telefonul se încarcă peste 50% în doar 15-20 de minute.

Software-ul este EMUI 10, bazat pe Android 10, însă pare să mai aibă câteva bug-uri. M-am jucat cu mai multe sample-uri și unele funcții nu mergeau cum trebuie, am văzut și lag pe alocuri, iar senzorul de gesturi mai are nevoie de update-uri pentru că detectează greu mâna (ai putea să faci scroll pe o pagină web fără să atingi telefonul). În rest, pentru utilizatorii de Huawei, Mate 30 Pro nu ar trebui să se simtă diferit față de alte modele din trecut.

Per total, Huawei Mate 30 Pro mi se pare un telefon promițător, însă care pare că a fost lansat/prezentat puțin cam devreme. Software-ul încă mai are bug-uri, nu avem o dată de lansare concretă, iar prețul a rămas la fel de mare ca întrecut, deși nu mai avem Android-ul full și nici aplicațiile Google.

Vom vedea la test cât de bune sunt camerele foto și dacă vor reprezenta un stimulent suficient de mare pentru a ne face să trecem peste lipsuri.