Pe vremuri perioada aceasta era rezervată lui Samsung Galaxy Note, dar de când avem pliabile, Samsung le prezintă în iulie - august. Pe o piață din ce în ce mai competitivă, Samsung încearcă să se mențină lider. Conform datelor de piață din iunie 2024, Samsung avea 50,4% pe piața aceasta, urmată de Huawei cu 30,8%, iar următoarele nume erau deja sub 6% - Motorola, Honor, Xiaomi, Oppo sau Vivo. Cu toate acestea, Samsung începe să aibă concurență.

Samsung Galaxy Fold 6 e dispozitivul de business, un mini laptop portabil practic, iar Flip 6 este un dispozitiv de lifestyle, care se pune ușor în buzunar.

Samsung a anunțat și prețurile pentru aceste dispozitive:

  • Samsung Galaxy Fold 6 - de la 9.999 lei pentru 256 de GB / 12 GB RAM, până la 11.800 de lei pentru 1 TB de stocare
  • Samsung Galaxy Flip 6 - de la 6.000 de lei pentru 256 de GB, la 6.600 de lei pentru 512 GB
  • Samsung Galaxy Watch Ultra - 3.500 de lei
  • Samsung Galaxy Buds 3 Pro - 1.250 de lei
  • Samsung Galaxy Buds 3 - 900 de lei

Ce putem observa anul acesta? Telefoanele sunt foarte puțin mai ușoare, cu un design extrem de asemănător cu cel de anul trecut. Samsung a îmbunătățit rețeta și cam atât, cu specificații mai bune, ecrane mai luminoase și lucru la milimetri. Cu toate că sunt mai ușoare și mai subțiri, bateriile au fost puțin îmbunătățite față de generația anterioară.

Flip 6 e un dispozitiv ușor de folosit, atât cu ecranul mare, cât și închis, dacă vrei doar să preiei apeluri și notificări. Fold 6 îl văd ca pe un dispozitiv de business, destul de greu, dar apreciez cele 14 grame în minus de anul acesta și care ar putea fi conectat ușor la un monitor prin Samsung DeX ca să îl folosești ca pe un desktop.

Fold 6 se simte din ce în ce mai mult ca un dispozitiv care poate fi folosit pe ambele ecrane, nu este atât de incomod de folosit și când este închis, iar greutatea mai scăzută îl face foarte confortabil. Sosește în mai multe culori, cel mai mult mi-a plăcut albastru închis care dă un aer business, dar și husele unde poți avea un Samsung Pen sau poți să îl ții mai confortabil în mână. Pentru cei care apreciază culorile mai vii, Samsung a adus și o versiunea roz-portocaliu foarte simpatică a acestui dispozitiv.

Sunt îmbunătățiri incrementale față de 2023 și care aduc și noi funcții de inteligență artificială, bineînțeles. Samsung împinge mult zona aceasta, cu asistență la apelare, asistență în conversație, practic traduceri în timp real, dar și o funcție de interpret care momentan nu e disponibilă în română, dar o așteptăm. Ce face? Vorbești în telefon și terminalul trduce pentru tine. Alte funcții de inteligență artificială le cunoaștem chiar de la S24 - formatări automate ale notițelor, sinteze, corecturi, asistență la transcriere sau chiar la desen. Aceleași lucruri sunt disponibile și pe Flip 6, telefoanele fiind egale ca putere și dotări în principal, depinde de tine dacă-ți place o formă sau alta.

Specificații tehnice Samsung Galaxy Fold 6 și Samsung Galaxy Flip 6

La nivelul specificațiilor tehnice, telefoanele sunt așa cum ne așteptam, mai ales că informațiile acestea au fost și online înainte de evenimentul Unpacked. Fold 6 și Flip 6 sunt dispozitive de top, practic niște flagship-uri care sunt diferențiate de linia S24 prin formă.

Samsung Galaxy Z Fold 6 are ecrane de 7,6 inci, respectiv 6,3 inci cu o luminozitate maximă de 2.600 de niți, a crescut față de anul trecut, ceea ce e un lucru bun. De asemenea, în interior regăsim un procesor Snapdragon 8 Gen 3, extrem de performant așa cum știm de la alte telefoane. Ce mai avem aici? Telefonul este cu 14 grame mai ușor ca anul trecut, cu 1,4 mm mai mic, cu un mm mai lat și cu 1,3 mm mai subțire atunci când este pliat. Deschis este cu 2,7 mm mai lat, dar mai subțire și mai scurt.

Diferențele se văd și la ecranul secundar care are 0,1 inci mai mult decât generația de anul trecut.

Telefonul are aceeași baterie ca anul trecut, 4.400 de miliamperi și Gorilla Glass Victus 2 protejând display-ul.

În privința lui Samsung Galaxy Z Flip 6 avem un ecran de 6,7 inci principal și unul de 3,4 incisecundar. Procesorul este tot Snapdragon 8 Gen 3 și terminalul se duce la 12 GB de RAM, suficient pentru toate operațiunile, inclusiv pentru a fi folosit alături de un monitor prin Samsung Galaxy DeX.

Telefonul este cu 0,2 mm mai subțire când este pliat, iar în rest a rămas la fel ca în generațiile anterioare. Capacitatea bateriei a ajuns la 4.000 de miliamperi, o creștere față de cei 3.700 de miliamperi din 2023.

Înainte să trec mai departe, prima impresie a fost una bună. Un Fold 6 care devine din ce în ce mai confortabil de folosit și e o unealtă de afaceri excelentă, dar și un Flip care are camere îmbunătățite, pentru că avem un modul de 50 de megapixeli față de 12 megapixeli anul trecut. Samsung nu a reinventat pliabilul, ci de la prima generație, una poate strâmbă, a reușit să îmbunătățească lucrurile - performanțe de top, ecrane bune, rezistență crescută. De asemenea, ambele telefoane au un vapor chamber îmbunătățit pentru răcire suplimentară. Nu sunt nici cele mai subțiri pliabile, nu sunt nici cele mai ușoare. Nu au nici cele mai bune camere, ci așa cum ne-a obișnuit Samsung, adună o medie foarte bună, telefoane de anduranță.

Ce rămâne de văzut pentru ambele telefoane este rezistența ecranelor. Generațiile anterioare aveau garanție la dezlipirea ecranului, cel puțin prima dezlipire. Dar e nevoie ca telefoanele să fie un pic mai rezistente inclusiv la acest aspect pe termen lung.

Ce a mai prezentat Samsung?

Ei bine, nu a venit Samsung Galaxy Ring la această prezentare din România, ci am avut două ceasuri. E vorba de Samsung Galaxy Watch 7 și de Samsung Galaxy Watch Ultra. Vă voi invita să intrați pe canal în rubrica de Shorts, unde Florin Cașotă a vorbit despre ele.

Galaxy Watch 7 e un ceas obișnuit - circular, continuă linia de design de până acum poate chiar simplificând-o. De asemenea, Watch Ultra intră pe teritoriul ceasurilor inteligente pentru cei care urcă pe munte, fac scufundări și vor ceva solid. Cu toate acestea, ambele ceasuri au autonomie declarată de aproximativ 2 zile, ceea ce poate fi foarte puțin pentru anumite persoane.

Galaxy Watch7 va veni în două dimensiuni: 40 mm (40,4 x 40,4 x 9,7 mm în dimensiune și cântărind 28,9 g) și 44 mm (44,4 x 44,4 x 9,7 mm, 33,8 g). Carcasa sa este fabricată din aluminiu. Galaxy Watch Ultra va fi disponibil într-o versiune de 47 mm cu Bluetooth, Wi-Fi și 4G . Acesta va fi oferit în trei culori: Titanium Grey, Titanium Silver și Titanium White.

Pe lângă ceasuri, avem două perechi de căști. Samsung Galaxy Buds 3 și Buds 3 Pro se remarcă prin faptul că au un capac al carcasei transparent, prin care vezi căștile, vin în două culori - gri și alb și sunt primele căști care împrumută designul de Airpods, adică au acele bețe pe margine, nu mai vorbim de Buds tradiționale Samsung. Tija de pe margine are o formă … interesantă. Dar arată un pic ciudățel și deloc discret - adică e o formă piramidală. Ce-i dau e că se apasă foarte ușor comenzile tactile, în schimb trebuie să-ți placă mult designul pentru a le alege. Buds 3 Pro au și dopuri pentru izolare fonică suplimentară, deși ambele au aceleași caracteristici. De asemenea varianta Pro are și niște LED-uri pe margine și căștile pot fi folosite și înregistrate în contul Samsung pentru a putea folosi inteligența artificială de pe telefoanele compatibile ale companiei.

Așadar, acestea au fost dispozitivele prezentate de Samsung. Două noi telefoane pliabile, un ceas de lifestyle și fitness, un ceas de aventurieri, căști sub formă tradițională ca la Airpods în variantă Pro și simplă.