Februarie e mereu momentul când Samsung prezintă ce are mai bun. Iar anul acesta Samsung Galaxy S22 vine pentru mai multe gusturi. S22 Ultra e, de fapt, un înlocuitor pentru gama Note, pentru că are și S Pen inclus în interiorul telefonului. Așadar, cei care au plâns după Note au acum o variantă. S22+ e un telefon puternic, cu o cameră excelentă și caracteristici de top, în timp ce S22 e un fel de gama A, dar mai dezvoltată.

Design Samsung Galaxy S22

Samsung Galaxy S22 Ultra se remarcă prin designul său diferit, pentru că e un telefon mare, gros și aduce aminte de seria Note. E un telefon de business pur sânge aș zice eu.

Are 229 de grame, o grosime de 8,9 milimetri și un ecran 6,8 inci EDGE QHD+. Din punctul acesta de vedere, are un design spectaculos, iar spatele e din metal și vine în culori foarte interesante, inclusiv într-un verde închis pe care îl tot aștept de la S6 Edge încoace. Prima mea impresie e că e un telefon foarte solid, cu un ecran curbat care arată foarte bine, cu un modul de cameră în spate care iese în evidență, dar într-un mod elegant, dar e un telefon foarte, foarte mare pentru gusturile mele.

S22 și S22+ seamănă între ele, doar dimensiunea le separă și anumite caracteristici. S22+ are un ecran de 6,6 inci Full HD+, în timp ce S22 are ecran de 6,1 inci Full HD+. Telefoanele seamănă mult cu gama Galaxy A, iar acest lucru îmi place. Sau cu Samsung Galaxy S21 FE lansat de curând. S22+ are 196 de grame și se simte ca un telefon mic în mână, fiind foarte subțire, la 7,6 milimetri, în timp ce S22 are 168 de grame și e un premium mid range pentru adolescenți.

Și aceste modele vin în culori diverse, de la un negru standard, până la un verde închis sau la un roz perlat foarte mișto.

Și S22 Ultra și S22+ vin cu camere frontale de tip punchhole, destul de mici, și care nu deranjează.

Per total, la o primă impresie, S22+ îmi place foarte mult, dar e un telefon interesant pentru zona adolescenților sau tinerilor, în timp ce S22 Ultra e un telefon la costum din punctul meu de vedere. Ce nu simt că a găsit Samsung în această linie de flagship-uri la nivel al designului e să poată să transmită senzație premium fără să pară old school.

Evident că vorbim doar de o primă impresie, iar designul e unul care ține de gusturile fiecăruia. Spuneți-mi voi cum vi se pare din imaginile pe care le-ați văzut pe ecran. Hai să trecem și la caracteristici tehnice și la cum am simțit telefoanele.

Caracteristici tehnice Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy S22+

Cum ziceam, S22 Ultra are un ecran de 6,8 inci Edge QHD+, Dynamid AMOLED 2X Display, cu o rată de refresh de 120 de Hz și 240 de Hz Touch Sampling Rate în Game Mode. Telefonul vine în mai multe variante, cu 12 sau 8 GB de memorie RAM și stocare de 1 TB, 512, 256 sau 128 de GB. Bateria telefonului este una de 5.000 de miliamperi și se încarcă la 45 de wați, 15 wați wireless și sosește cu Android 12 cu interfața One UI 4.1.

Ecranul telefonului mi s-a părut unul spectaculos la nivel de luminozitate și culori. Nu sunt neapărat fanul ecranelor foarte curbate, cumva mereu le ating din greșeală, dar impresia generală e una foarte plăcută. Rata de refresh va permite tranziții foarte smooth și inclusiv folosirea de calitate în gaming.

Procesorul este unul Exynos 2200. În cele câteva zeci de minute cât am folosit terminalul mi s-a părut că e o continuare merituoasă a gamei Galaxy Note, ceea ce și este, de fapt. E un mix de telefon de entertainment, conținut video și business.

S22+ și S22 au ecrane de 6,6, respectiv 6,1 inci Full HD+ și rată de refresh de 120 de Hz, cu 240 de Hz Touch Sampling Rate în Game Mode. Telefoanele vin cu aceleași opțiuni privind memoria RAM, 8 GB, dar și pentru stocare, 256 sau 128 de GB. Bateria lui S22+ e de 4.500 de miliamperi, în timp ce S22 are 3.700 de miliamperi.

S22+ se încarcă rapid la 45 de wați, iar S22 la 25 de wați. Și aceste telefoane au exact același procesor ca și fratele lor mai mare, ceea ce îmi place. Singurele diferențe țin de ecran, de capacitatea bateriei și de încărcare. Dar faptul că Samsung nu face diferențe la nivel de performanță pentru gama S22 e un lucru bun și îmi place faptul că sunt diferențiate de gama A, de exemplu.

În contextul în care prin Samsung DeX aceste telefoane pot fi conectate la un monitor, caracteristicile tehnice le pot transforma în adevărate unelte de muncă dacă doriți să le conectați la un monitor doar printr-o mufă USB C.

Din punctul meu de vedere, la o primă impresie, e greu să mai fii impresionat de telefoane. Sincer. Sunt upgrade-uri clare, dar nu vin cu nimic revoluționar. Și nici nu trebuie. S22, S22+ și S22 Ultra sunt telefoane pentru cei care vor cea mai bună tehnologie și care sunt dispuși să plătească pentru asta. Dacă la design lucrurile țin de fiecare persoană, la caracteristici tehnice aceste telefoane sunt bune pentru următorii 3-4 ani pe puțin, mai ales că au și Android 12, deci ultima variantă de sistem de operare.

Voi trece doar scurt, în revistă, și opțiunile de cameră foto, deși aici review-ul va vei cu mai multe concluzii.

Camere foto video

S22 Ultra are un modul de 4 camere pe spate, dar care sunt aranjate foarte plăcut și care se integrează foarte bine în design. Camera principală are 12 megapixeli ultrawide, mai avem o cameră de 108 megapixeli Wide, una de 10 megapixeli Telephoto cu un zoom optic de 3X și una de 10 megapixeli Telephoto cu zoom optic de 10X. Camera frontală e de 40 de megapixeli.

S22+ și S22 au aceleași module ale camerei, cu o configurație triplă pe spate, adică o cameră ultra wide de 12 megapixeli, una wide de 50 de megapixeli, una de 10 megapixeli Telephoto și o cameră frontală de 10 megapixeli.

Prețuri

  • Ultra (12+512GB) 1449 EUR
  • Ultra (12+256GB) 1349 EUR
  • Ultra (8+128GB) 1249 EUR
  • S22+ (8+256GB) 1099 EUR
  • S22+ (8+128GB) 1049 EUR
  • S22 (8+256GB) 899 EUR
  • S22 (8+128GB) 849 EUR

La ce concluzii am ajuns eu după o primă folosire? Gama S22 e un flagship serios când vine vorba de caracteristici tehnice, de ecran, designul îmi place mai mult pe S22+ și S22 decât pe Ultra. Dar acela e altă poveste.

Un lucru bun e că Samsung va anunța actualizări de Android timp de 4 ani, ceea ce arată totuși responsabilitate față de clienți și datele lor. Acest lucru va fi pozitiv pentru clienții business sau cei care nu vor să schimbe telefoanele prea des doar pentru că sistemul de operare e învechit.

Altfel, în folosirea de zi cu zi mi se pare cel mai curat Android adaptat, pentru cei care voiau și Pen-ul acum au opțiuni cu S22 Ultra, iar la nivelul camerelor eu abia aștept să le testez în lumină scăzută, pentru că altfel partea de portret și fotografii de zi a părut una foarte bună.

Oferta de preorder este următoarea: toți cei care cumpără orice model din seria Galaxy S22 primește o pereche de Galaxy Buds2 cadou. Iar cei care comandă Galaxy Tab S8 sau TabS8+ primesc o tastatură Book Cover Slim, iar utilizatorii care precomandă Galaxy Tab S8 Ultra vor primi noua tastatură Book Cover.

Mă bucur că Samsung a ales să continue cu designul de pe gama A, pe care l-am văzut și pe S21 FE și mi se pare unul dintre cele mai discrete și elegante designuri de pe piață din momentul de față.