Lectură de 6 min

Hands On: Samsung Z Flip 5 și Fold 5 - îmbunătățiri minore

Abonează-te pe  
Samsung Z Flip 5, Fold 5, ceasurile Watch 6 și Watch 6 Classic și tabletele Tab S9, S9+ și S9 Ultra sunt cele mai noi produse ale companiei. Citește mai departe tot ce trebuie să știi despre acestea.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Am luat parte la o sesiune de hands on organizată de Samsung România și acestea sunt impresiile mele după o oră de utilizare.

Hai să începem cu Flip 5 deoarece aici vin cele mai multe noutăți. În primul rând, atât Flip cât și Fold se închid plat anul acesta, fără acel spațiu la pliere. Drept urmare și telefonul este ceva mai compact cu o grosime de 15,1 mm față de 17,1 mm al lui Flip4. Ecranul exterior al lui Flip5 este de 3,4 inci și acoperă aproape toată zona, e similar cu moto razr 40 ultra, și acest nou ecran este aproape de 4 ori mai mare decât cel al lui Flip4. Ca să-ți dai seama cât de mic era ecranul lui Flip4. Telefonul va fi disponibil în mai multe culori, inclusiv una nouă intitulată Mint.

Altfel la nivel de aspect și utilizabilitate, nu este nimic nou aici, însă asta nu e rău deoarece acest nou telefon cât și Flip4 sunt telefoane Premium, robuste, care se simt foarte plăcut la utilizare.

De ce e important un ecran mai mare pe exterior?

Dacă te întrebi care e marea scofală cu ecranul exterior, îți explic pe scurt. Îți permite să faci mai multe lucruri, mai simplu, fără să mai deschizi telefonul. Un telefon pliabil ar trebui să aducă utilitate în ambele moduri de utilizare, iar acum Flip5 face asta. Pe noul ecran poți să răspunzi la mesaje, te vezi mai bine în poze, ai mai multe widgeturi și mai mult control asupra personalizării. Poți să vezi vremea, notificările, poți să-ți faci selfie-uri mult mai ușor. E o schimbare binevenită, însă Samsung încă nu permite același nivel de libertate de utilizare al acestui ecran precum Motorola.

Samsung Flip5 are rezistență la apă IPX8 și cântărește ca modelul de anul trecut. Ecranul principal al lui Flip a rămas la fel, adică un AMOLED de 6,7 inci cu o rezoluție FHD+ și o rată adaptivă de refresh de 120 Hz. Interiorul a fost îmbunătățit și vine cu Snapdragon 8 Gen 2, 8 GB RAM și 256 sau 512 GB stocare internă.

Nici la nivel de camere nu au fost schimbate multe lucruri. Camera de selfie este tot de 10 MP, dar pare să fie una cu o deschidere a diafragmei mai mare, dar nu prea ar conta pe un telefon cu care poți să-ți faci selfie-uri cu camera principală. Pe Flip5 avem aceeași combinație de camere de 12 MP una wide și alta ultrawide. Și bateria a rămas aceeași de 3700 mAh cu încărcare la 25 de wați.

Ce ai nou pe camere este un nou zoom digital de 10x care ar trebui să fie mult mai bun cu ajutorul AI și totul cu ajutorul AI clipurle filmate noaptea ar trebui să iasa mai bine.

Noul telefon pliabil micuț al Samsung primește actualizările de care avea nevoie, dar fără să impresioneze sau să aducă ceva cu adevărat nou pe care rivalii de la Motorola sau Oppo nu le au deja. Poate mă înșel, însă concluzia finală o voi păstra pentru review când voi compara acest model cu precedentul, dar și cu concurența.

Samsung Fold 5

În cazul lui Fold5, datorită noului mecanism, acest telefon este chiar mai subțire decât Flip5, la 13,4 mm grosime față de 15,8 mm pentru versiunea anterioară. Telefonul a mai pierdut în greutate la această nouă versiune și e cu 10 grame mai ușor decât Fold4 la 253 de grame. Ecranul mare este tot de 7,6 inci și cu o luminozitate de 1200 niți, iar maximă de 1750 de niți și cu acea cameră frontală sub display, care este în continuare vizibilă. Are tot o rată de refresh adaptivă de 120 Hz și rezoluție FHD+. Ecranul exterior este tot lunguieț de 6,2 inci cu o rezoluție HD+ și o rată de refresh de până la 120 Hz.

Ca și anul trecut Foldul din 2023 are 12 GB RAM și poate fi achiziționat cu spațiu de stocare de 256, 512 GB sau 1 TB. Procesorul este schimbat cu noul Snapdragon 8 Gen 2. Bateria este aceeași de 4400 mah și încărcarea tot la 25 de wați.

La departamentul foto nu pare să fie nimic schimbat cu o baterie ascunsă în display de 4 MP f/1.8 și un setup triplu pe spate cu o cameră principală de 50 MP, una ultrawide de 12 MP și alta telefoto de 10 MP cu un zoom optic de 3x.

Unde apar mai multe noutăți sunt la nivel de software, iar Flip5 are în continuare acel taskbar în partea de jos care acum afișează până la 4 aplicații folosite recent. Acum permite o personalizare mai bună și Samsung a îmbunătățit modul în care folosești mai multe ferestre pe telefonul pliabil. De asemenea, sunt carcase noi cu S-Pen inclus pentru o astfel de utilizare pe care eu nu le-am filmat. S-Penul intra ușor în carcasă și stă bine prins. Dacă aș avea Fold probabil mi-aș lua o astfel de carcasă.

Samsung Watch 6

Watch 6 este disponibil în două dimensiuni: 40mm și 44 mm. Modelul mai mic are un display de 1,31 inci, iar modelul mare 1,5 de inci. Ambele sunt acoperite cu safir, construite din aluminiu, au rezistență la apă și praf IP68. Bateria este de 300 mah pe modelul mic și 425 mah pe modelul mai mare. La interior se regăsește procesorul Exynos W930, 2 GB RAM și 16 GB stocare. Autonomia promisă de Samsung pentru Watch 6 este de 40 de ore cu Always on display oprit și 30 de ore cu el pornit.

Samsung vine și cu o altă versiune numită Watch6 Clasic, și personal este favoritul meu datorită cadranului rotativ. Și ceasul clasic este disponibil în două mărimi: 43 mm și 47 mm. La nivel de specificații și autonomie nu este nimic diferit față de Watch 6. Ceasurile de anul asta au toate opțiunile la care te-ai gândi și are noi funcții pentru monitorizarea somnului.

Deci ca principale schimbări vorbim de o performanță mai bună, o autonomie ceva mai bună și ar trebui să fie mai rezistent la zgârieturi. Noile modele nu par să fie upgrade-uri semnificative față de Watch 5 si Watch 5 Clasic.

Samsung Galaxy Tab S9

Samsung reînoiește linia de tablete cu Tab S9, S9+ și S9 Ultra. Astfel vorbim de o tabletă de 11 inci, 12,4 inci și una mare de 14,6 inci. Toate au ecrane AMOLED 2x și rate de refresh dinamic până la 120 Hz. La nivel de grosime cele trei sunt similare, cu modelul ultra cel mai subțire de 5,5 milimetri, dar și cel mai greu datorită mărimii la 737 de grame. Toate tabletele au patru difuzoare stereo cu sunet de la AKG și Dolby Atmos și pe toate pot fi folosite cu S-Pen și cu tastatură externă.

Indiferent de mărime, Tab-urile Samsung au Snapdragon 8 Gen 2, iar ce diferă la interior ține de RAM și stocare cu diferite opțiuni pentru fiecare model. Toate au suport pentru card microSD. Tab S9 și S9+ au camere de 12 MP ultrawide frontale, în timp ce Tab S9 Ultra are două camere frontale de 12 MP, una wide și alta ultrawide. Tab S9 are o cameră pe spate de 13 MP, iar S9 Plus și S9 Ultra au aceeași cameră de 13 MP, dar și una ultrawide de 8 MP. Toate au 5G, Wi-Fi 6E și Bluetooth 5,3.

Preț și concluzie

Înainte să trag o concluzie pentru acest hands on să vorbim și despre preț. Din păcate, ambele suferă majorări de preț. Flip5 are un preț de pornire de la 6000 de lei, un plus de 600 de lei față de anul trecut, iar Fold5 are un preț de pornire de 9400 de lei, un plus de 500 de lei față de Fold4.

Galaxy Watch6 o să aibă un preț de pornire de cam 1600 de lei, Watch6 Classic o să fie cam 2000 de lei, iar Tab S9 va costa în jurul a 4500 de lei, Tab S9 Plus cam 5500 de lei, iar Ultra o să fie în jurul a 6600 de lei.

2023 nu este un an cu schimbări majore pentru pliabilele Samsung. Flip primește un ecran exterior mai mare și mai util, ambele modele sunt mai compacte și se închid plat, iar Fold primește îmbunătățiri de productivitate pe software. Telefoanele se simt foarte premium și plăcut de utilizat, însă utilizatorii de Flip4 și Fold4 nu prea au motive de upgrade.

În trecut Apple avea un iPhone care se termina cu S în coadă ce aducea îmbunătățiri minore. Asta pare să fie cazul și aici, cel puțin după acest hands on.În schimb, dacă te bătea gândul să-ți iei un telefon pliabil, anul 2023 este probabil cel mai bun an în care să o faci deoarece aceste dispozitive au ajuns la maturitate și ai și alternative.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: