Huawei a anunțat acum mai multă vreme faptul că dezvoltă sistemul de operare Harmony OS ca o alternativă la sancțiunile americane și la incapacitatea de a folosi serviciile Google. Astfel, compania a anunțat pentru prima oară detalii despre Harmony OS, un sistem de operare de sine stătător ce poate fi folosit pe telefoane, tablete, televizoare, ceasuri, dar și pe dispozitive Internet of Things. Conform reprezentanților Huawei, sistemul de operare are nevoie de un dispozitiv cu un minim de 128 de KB de RAM pentru a funcționa.

Huawei se concentrează în acest moment pe o strategie concentrată în jurul dispozitivelor de fitness și sănătate, smart office, entertainment, Smart Home și călătorii. Acest lucru poate însemna orice tip de electronice smart sau chiar mașini cu sisteme smart.

Conform reprezentanților Huawei, sistemele de operare din prezent sunt mult prea fragmentate, iar experiența utilizatorilor nu este una unitară. Harmony OS a fost dezvoltat pentru a încerca să unească aceste ecosisteme într-unul singur.

Harmony OS are sloganul „One as All, All as One” și funcționează pe smartwatch-uri, smartphone-uri, tablete, televizoare, dar și pe orice alte dispozitive inteligente din casă.

Cum poate fi folosit Harmony OS?

Huawei a prezentat diferite metode prin care poate fi folosit sistemul de operare pe diferite dispozitive.

De exemplu, poți conecta drone sau camere de acțiune doar printr-un slide din meniul de setări al telefonului pe care să le controlezi direct cu smartphone-ul. Această strategie a Huawei vrea să ducă spre Super Device-uri, care să fie ultraconectate între ele.

De asemenea, Huawei a prezentat elemente care sunt prezente deja pe Huawei Share, dar au fost îmbunătățite, cum ar fi faptul că poți muta fișiere direct prin swipe de pe telefon pe tablete, poți pune în attach fișiere din telefon pe un mail de pe laptop cu Windows sau poți folosi stylusul de pe tabletă pe Windows.

În plus, o al,tă modalitate de folosire a Harmony OS ar fi cea de ascultat muzică. Poți asculta muzică pe telefon și să conectezi direct din widgetul aplicației de muzică sonorul spre o boxă smart sau spre căștile Huawei.

Huawei a prezentat și alte experiențe de pe Harmony OS cum ar fi:

- Transferul sunetului dintr-o aplicație de pe telefon direct într-o boxă externă prin swipe

- Schimbarea sunetului unei aplicații de pe o boxă externă pe alta dacă te muți dintr-o cameră în alta

- Poți conecta direct căștile la telefon din smartphone, pentru ca televizorul, căștile și telefonul să funcționează ca un singur superdispozitiv

- Mutarea imaginii de pe televizor pe telefon

- Poți conecta un telefon cu un PC cu Windows direct prin swipe

- Poți pune în attach fișiere pe PC direct de pe telefon, prin swipe

- Poți conecta dispozitive de tip Internet of Things care au Harmony OS cu un singur tap pe ecran din Control Center care poate fi accesat printr-un swipe de sus în jos

Alte caracteristici ale Harmony OS

Harmony OS pentru smartphone-uri are și alte feature-uri utile pentru utilizator, de exemplu faptul că poți transforma orice aplicație în widget dacă vrei să ai mai multe informații pe ecran.

De asemenea, poți să realizezi ecrane tematice în funcție de scenariile unde folosești anumite aplicații, iar toate widgeturile aplicațiilor pot fi disponibile și pe smartwatch-uri, tablete și televizoarele Huawei.

În plus, Huawei Harmony OS are un Service Center care elimină limitele dintre dispozitive, deoarece poți vedea fișierele și aplicațiile deschise pe telefon, dar și pe tabletă, dacă o ai deschisă. Acest lucru înseamnă că poți muta fișiere sau poți deschide aplicații de pe oricare dispozitiv dorești.

Harmony OS aduce și noi tehnologii de randare grafică, printr-o funcție numită Dgraphic Engine care combină randarea de către GPU și CPU pentru rezultate mai bune la randarea imaginilor și videourilor. În plus, Huawei promite o autonomie mai mare în jocuri, dar și faptul că telefoanele sau tabletele vor funcționa la fel de bine și dacă aproape toată capacitatea de stocare este consumată.

Ce telefoane vor avea Harmony OS

Conform informațiilor apărute în China, mai multe telefoane din portofoliul Huawei vor putea fi actualizate la Harmony OS, precum Mate 40 Pro, Mate 40 Pro+, Mate X2, P40, P40 Pro, Nova8, MatePad Pro.

La evenimentul Huawei au fost prezentate și primele dispozitive care primesc din start HarmonyOS, adică Huawei Watch 3, un smartwatch, și Huawei MatePad Pro, o tabletă ce se vrea competitor pentru iPad Pro.

De asemenea, Huawei a prezentat și un monitor numit Huawei MateView care poate fi conectat, de asemenea, la telefoanele și tabletele Huawei și poți folosi funcțiile de distribuire a fișierelor și aplicațiilor de pe Harmony OS.