Acest text a fost publicat prima oară în newsletter
Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro
Abonează-te aici
Aseară am fost la cinematograf pentru a vedea filmul September 5 care recreează momentul masacrului de la Olimpiada din Munchen, unde mai mulți militanți palestinieni au luat ostatici sportivi din delegația Israelului. Iar filmul spune această poveste știută din perspectiva televiziunii ABC, care transmitea Olimpiada și pentru prima oară aveam acces prin satelit la imagini live de la astfel de evenimente. ABC s-a găsit în postura neașteptată ca o echipă de jurnaliști sportivi să transmită în direct o luare de ostatici teroristă. A fost primul atac terorist transmis live în toată lumea. 900 de milioane de oameni s-au uitat în direct.
Putem spune că a fost primul moment în care s-a născut informația modernă, modul său de livrare. Odată cu televiziunea live ritmul vieții s-a schimbat, iar odată cu apariția internetului s-a adăugat o viteză suplimentară. Astăzi urmărim evenimentele în timp real, iar capacitatea de a le înțelege a devenit din ce în ce mai limitată.
Facem binging de știri
Facem binging. Nu doar de seriale, dar și de știri.
Ce a eliminat binging-ul este capacitatea de a discuta. Dacă urmărești un serial cap-coadă și abia apoi îl discuți cu prietenii ratezi ocazia de a discerne elemente foarte importante din timpul fiecărui episod. Comentezi finalul, comentezi la nivel superficial deja concluzia.
Dacă faci binging de știri urmărești ceea ce ți se pune în față astăzi, dar fără capacitatea de a face un pas în spate sau de a înțelege complexitatea unei simple declarații. Aștepți rapid următorul episod. Îți dau un exemplu. Dacă ți-aș povesti ultima săptămână politică la nivel mondial nu ți-aș povesti doar de Trump care s-a certat sau l-a certat pe președintele Ucrainei în Biroul Oval, ți aș face un rezumat care să includă și întâlnirea liderilor europeni la Londra cu el, poate ți-aș zice și care e stadiul invaziei rusești din Ucraina, aș adăuga diferite amănunte acestui "episod”.
Din acest motiv eu sunt un promotor al ideii de digital detox. Adică să poți să îți iei o pauză de la ritmul de zi cu zi al internetului. Cum poți să o faci fără să te rupi cu totul de oameni? Îți dau câteva soluții.
- Alege o zi pe săptămână în care să te rupi de la informație - Facebook, X, Threads, Instagram, știri, site-uri. Poți păstra WhatsApp sau Messenger pentru a discuta cu oamenii.
- Evită ca această zi să fie în weekend, ci alege poate una dintre cele mai puternice zile - marți, miercuri sau joi
- Ascultă un radio care e concentrat mai mult pe entertainment în acea zi
- Evită TikTok (în general)
- Fă lucruri alături de familia sau prietenii tăi
- Alege o sursă de informații în rezumat apoi - urmărește mai degrabă un jurnal de știri de la ora 19.00 de la TV sau un newsletter care să-ți facă rezumatul știrilor
- Repetă acest lucru măcar o lună
Digital detox o dată pe săptămână
Vezi ce impact are asupra ta acest digital detox simplu, de o singură zi pe săptămână. Eu sunt printre cei care consideră, ca om care lucrează în presă de aproape 15 ani, că asta ți-ar putea aduce mai puțină anxietate, mai multă informație și capacitatea de a fi forțat să înțelegi lucrurile, pentru că nu primești doar snippets de informație.
Acesta e mesajul meu de săptămâna aceasta. E contraintuitiv. Suntem aici în fiecare zi pentru voi, dar nu ne concentrăm pe știri cu orice preț. Dar e nevoie ca tu să iei o pauză de o zi de la toate lucrurile acestea. Ca să poți să faci un pas în spate și să înțelegi lucrurile.
Dacă ele sunt cu adevărat importante vor ajunge la tine prin alte canale. Îți va zice un prieten de un anumit aspect. Dar chiar și atunci încearcă să analizezi cât de mult FOMO - Fear of Missing Out - ai de fapt.