Design interesant
Designul lui Huawei Nova 10 Pro e unul care e destinat tinerilor cool. Acest lucru nu se vede pe față atât de mult, cât îl vezi pe spate. În față ai ecranul mare și AMOLED, ai camerele duble frontale și margini rotunjite. Dar cam atât.
Pe spate telefonul e bling. Modulul camerei este înconjurat de ceea ce Huawei numește Star Orbit Ring, practic o margine aurie care dă o notă elegantă camerelor. De asemenea, spatele este texturat și rugos, cu accente fine în soare și tranziții între culori principale și secundare. E ca o odă adusă argintului și aurului în acest telefon.
Nu e un design pentru toată lumea, dacă vrei un telefon discret nu e pentru tine, dar cumva simt că nu sunt în publicul target pentru acest terminal. Camerele devin mai mari, au forme diverse, rămân un mare fan al modulului rotund de pe Mate-uri, pentru seria Nova sunt așa și așa.
Camera foto cu noi moduri aduse
Camerele foto au fost și ele îmbunătățite și au fost aduse noi feature-uri hardware și software. Avem o cameră triplă în acel Star Orbit Ring de care vorbește Huawei, una de 50 de megapixeli wide, una de 8 megapixeli ultrawide și una de 2 megapixeli de adâncime. Camera frontală e și ea dublă și e cu adevărat interesantă, adică o cameră de 8 megapixeli de portret și 60 de megapixeli ultrawide.
Bun, e un telefon pentru tineri și e ca o simfonie de lucruri pe care Huawei crede că le-ar dori tinerii. Și eu nu mai sunt tânăr. Accentul principal se pune pe camerele frontale, care au un zoom optic de 2X, dar și Instant Autofocus.
Să începem cu zona de selfie-uri. Poți avea așadar zoom optic 2X. Cum poți să folosești? Să zicem că filmezi ceva cu camera frontală și vrei să arăți ceva din fundalul tău? Să iasă un video de TikTok? Ceva de genul ăsta. E util? Dacă avem urmăritori tineri, please do say.
Apoi mai ai din software capacitatea de a folosi cele două camere frontale pentru a face un split video, unul care are un zoom normal și unul detaliat. Nici aici nu pricep, dar să zicem că pui telefonul pe un stativ și filmezi un video de machiaj? Ai vrea probabil un cadru de prim plan mai detaliat, iar detaliile ies interesant. Again, not my cup of tea, dar poate fi util, iar calitatea e bună.
Cu frontala te poți plimba de la 2X zoom, la 0,7, pentru o imagine mai wide sau 5X pentru un close up total. Funcția wide ajunge inclusiv la posibilitatea de filma videoclipuri ultra wide la 100 de grade, inclusiv în 4K. De ce ai avea nevoie de 4K ultrawide la 100 de grade? Nu știu, dar cum ziceam, pe alocuri e o demonstrație de tehnologie.
Camera principală de 50 de megapixeli este exact ceea ce așteptam de la un Huawei mid range premium, cu detalii foarte bine conturate, culori un pic suprasaturate potrivite pentru social media și performanță bună în luminozitate scăzută. Senzorul de pe Nova 10 Pro poate atrage cu 40% mai multă lumină. Dacă ești pasionat de fotografii cu flori, camera de 8 megapixeli ultrawide poate fi folosită și pentru fotografii macro.
Ce alte funcții găsești? Super Night Shot care găsește lumină și acolo unde nu e, AI Snapshot care e o funcție ajutată de inteligență artificială pentru fotografie în scenarii sportive, Motion Blur, Follow Focus pentru a focaliza pe un subiect în mișcare și portrete video Bokeh.
Per total camerele principale sunt unele dintre favoritele mele pentru acest nivel, dar camerele frontale deși sunt o tehnologie reușită, cumva sunt pentru un alt public care nu e format din mine. Dar spuneți-mi voi, poate, poate.
Încărcare ultrarapidă
Am început prin a spune că multe dintre terminalele Huawei din momentul de față mi se par demonstrații de tehnologie. Un lucru pe care poți să îl dai producătorului e că a venit mereu cu inovații în dispozitivele sale.
Huawei Nova 10 Pro suportă cea mai nouă generație de SuperCharge la 100 de wați. Telefonul se poate încărca în 20 de minute pentru o zi de folosire intensă și mai ai și modul Turbo Charging Mode care duce terminalul în 10 minute de la 20% la 80%. Pentru cei mai geek dintre noi, Huawei a dotat terminalul cu ceea ce numește Ultra-Generation VC Liquid Cooling, practic o arhitectură de răcire ce interacționează cu grafenul din telefon pentru a forma 15 nanostraturi de răcire. Am zis că e de geek. Realitatea e că telefonul nu se încălzește atât de puternic la încărcare, iar tehnologia mi se pare una foarte interesantă.
Per total, din punctul acesta de vedere, Huawei a fost mereu în fața altora. Încărcarea ultrarapidă e cea de care are nevoie orice telefon din momentul de față. Iar răcirea e un aspect de detaliu ce poate fi apreciat de utilizatori.
Ecranul este spectaculos, dar hardware-ul nu prea
Un alt aspect unde Huawei a stat foarte bine în ultimii 4-5 ani este zona de ecran. Anul acesta pe Nova 10 Pro avem un ecran de 6,78 inci cu o rată de refresh de 120 de Hz și o rezoluție 2652 pe 1200 de pixeli. Display-ul are un gamut de culoare P3 și 2.000 de calibrări de culoare. Da, nu vei simți asta în mod real, dar culorile sunt realiste, puternice, fără să fie suprasaturate.
Din punctul meu de vedere, este unul dintre ecranele de mid range premium cele mai bune, fiind curbat și elegant, cu o tonalitate excelentă și în soare. Sunt multe puncte de apreciat aici, pentru că video-urile se văd excelent.
Din păcate, din cauza situației în care se află Huawei, avem tot un Snapdragon 778G, ceea ce îți va oferi conexiune 4G și un procesor destul de învechit, dar care rămâne foarte puternic în continuare. În activitățile de zi sunt îndeplinite cu bine, dar nu e un telefon de gaming, procesorul grafic Adreno 642L fiind destul de slăbut, îl poți vedea și pe Honor 70. Dacă te joci, va trebui să dai setările mai jos poate pentru a rezista. Altfel ai 8 GB de RAM, variante cu 128 și 256 de GB, baterie de 4.500 de miliamperi care te ține o zi jumătate.
Software-ul e... software-ul
Din punctul acesta de vedere nu mai are rost să înșir nume și numere. Știm că situația cu Huawei e complicată, dar știm și că au făcut lucruri mișto la nivel de software. Modul în care au reuști să transforme telefoanele cu Huawei Mobile Services e spectaculos, dar are lucruri care lipsesc sau care mă deranjează.
Cum ziceam și anterior, am reușit să-mi pot reda aproape în integralitate viața de pe un iPhone, cu mici excepții specifice, cum ar fi Google Analytics de exemplu. Îmi lipsesc multe jocuri de pe Android sau de pe iPhone, ceea ce e neplăcut. Dar per total e un software care e încă tânăr și care evoluează.
AppGallery are numeroase aplicații locale și internaționale. Dar e foarte greu să găsești un argument corespunzător pentru telefoanele acestea în dauna unora cu Android normal. Mă deranjează și acum cantitatea de bloatware de pe ecran în momentul setării telefonului, dar să zicem că poți rezolva asta prin transferul de pe un alt terminal al aplicațiilor tale preferate.
Cumva, trebuie să fii un fan mare ca să alegi Huawei azi, deși nu e un telefon prost și e folosibil foarte, foarte bine. Dar îmi lipsește conexiunea cu Android Auto, îmi lipsesc o serie de aplicații sau softuri prin care să mă conectez la dispozitive smart din casă care nu sunt de la Huawei.
Concluzia mea e simplă. Huawei Nova 10 Pro e un telefon de excepție cu două mari probleme. Prețul e mare din punctul meu de vedere, la vreo 2.999 de lei. Nu e tocmai mid range, nu e tocmai flagship, e acolo, intermediar. Și la acest preț e un hard sell total, pentru că indiferent dacă Huawei a evoluat ecosistemul AppGallery, e dificil să convingi pe cineva de asta.
E o demonstrație de tehnologie de excepție. Și nu mă îndoiam de asta. La nivel de geek stuff, Huawei a reușit să facă minuni pe terminale mobile. Dar dincolo de a admira reușita tehnologică, cui folosește? Cine sunt tinerii care ar da 2.999 de lei? Vei fi copilul cool? Designul ar zice că da. Dar sunt multe argumente pentru care nu.
E un telefon pentru cei care fac vloguri de amator, pentru cei care vor să fotografieze, dar nu pentru cei care se joacă. E pentru tinerii rețelelor sociale și, mai ales, nu pentru tinerii de pe YouTube, ci cei de pe TikTok.