În ceea ce privește zona de business și, în special, a startup-urilor, ieșirea Marii Britanii din UE va lipsi antreprenorii de un important hub de dezvoltare. Mai ales că pentru mulți fondatori Londra era un fel de Mecca a startup-urilor, alături de orașe precum Edinburgh, Liverpool, Glasgow, sau Manchester, locuri în care găseau finanțare, mentorat și facilități care le permiteau să pună pe picioare afaceri durabile. Sau care puteau fi o rampă pentru dezvoltarea startup-urilor în Statele Unite sau Asia.

În acest caz nu ar trebui să vină ca o mirare faptul că în momentul în care au fost rugați să-și exprime părerea în privința Brexit-ului, 85% dintre ei au declarat că ar fi votat împotriva ieșirii Marii Britanii din UE.

Însă sunt o serie de hub-uri europene dedicate startup-urilor care vor prelua din fondatorii care sunt în căutarea unui alt ”paradis” în care să-și dezvolte afacerile.

Startup Heatmap a realizat un clasament al hub-urilor antreprenoriale care vor atrage startup-urile care nu mai văd în Marea Britanie o oportunitate.

Dublin – 6% dintre fondatorii chestionați (startup-uri bazate în Mare Britanie fondate de cetățeni din afara UK) au votat pentru Dublin ca fiind unul dintre locurile ideale în care să începi o afacere sau în care să-ți duci startup-ul. În plus, specialiștii sunt de părere că Dublin-ul va funcționa ca un punct de legătură între Londra și restul Europei, multe companii britanice alegând să-și deschidă subsidiare acolo pentru a rămâne în contact cu specialiștii europeni.

Barcelona – văzut ca o oportunitate de 7% dintre fondatorii de startup-uri, orașul din regiunea Cataloniei este unul dintre cele mai populare chiar în ciuda problemelor legate de independența regiunii.

Paris – capitala franceză, deși mult încercată de atacuri teroriste, este preferată tot de 7% dintre antreprenorii europeni pentru dezvoltarea unor noi companii, mai ales că președintele Macron face eforturi foarte mari pentru a prezenta țara sa ca fiind una pentru ”unicorni”.

Amsterdam – acest oraș a câștigat, deja, primul avantaj pe fondul Brexitului: va găzdui Agenția Europeană a Medicamentului (chiar și noi am fost pe listă pentru a prelua această instituție). Alte avantaje care fac acest oraș un hub atractiv pentru startup-uri ar mai fi faptul că are o poziționare strategică, engleza este folosită intensiv și există deja un ecosistem antreprenorial bine pus la punct. Așa că 9% dintre antreprenori consideră că Amsterdam este un oraș foarte bun pentru a lansa un startup.

Berlin – probabil nu ar trebui să ne mire acest lucru. De altfel, bătălia între hub-urile antreprenoriale s-a dat mereu între Londra și Berlin. Berlinul vine în întâmpinarea unui număr și mai mare de startup-uri prin costuri reduse, un ecosistem dinamic, o bună calitate a vieții și un imens pool de talent (atât european cât și internațional). Astfel, 18% dintre antreprenori ar alege capitala Germaniei ca fiind orașul în care să lanseze un startup.