Studii recente arată că o afacere mică poate fi mai competitivă și crește mult mai rapid în urma achiziției de roboți colaborativi.
”Ceea ce spunem noi, și s-au făcut și studii în acest sens, dacă iei tehnologia plus oamenii, rezultă avantaj competitiv pentru că folosești resursele pe care le ai și folosești tehnologia care poate face mai repede lucrurile simple și așa poți să fii competitiv. Acest lucru s-a dovedit a fi cu 85% mai eficient decât oamenii și tehnologia luate individual”, spune Juergen Von Hollen, președintele companiei Universal Robots.
Nevoia de automatizare este tot mai regăsită în rândul companiilor îndreptate către o eficientizare a proceselor de lucru și, nimic nou, către creșterea profitabilității.
În general folosesc soluții de automatizare companiile mari cu resurse financiare importante, cele mici sau mijlocii fiind nesigure în privința recuperării rapide a investiției sau în ceea ce privește posibilitatea de a asigura spațiul necesar în care aceste tehnologii să poată opera.
Acestea sunt doar o parte din potențialele probleme care conduc antreprenorii în direcția evitării automatizării. Însă lipsa forței de muncă din piața sau faptul că aceasta este de multe ori prea scumpă reprezintă de cele mai multe ori argumentul suficient pentru a recurge la soluția de ultimă generație reprezentată de roboții colaborativi de la Universal Robots.
”Afacerea mea este prea mică pentru a o automatiza" - un astfel de argument este adesea folosit de antreprenori. Cu toate acestea, există pe piață destule exemple care contrazic această teză, deoarece chiar și firme care au doar câțiva angajați instalează roboți colaborativi pentru a îndeplini diferite sarcini.
Aceste întreprinderi valorizează capabilitățile coboților care sunt siguri, ușori, mai ieftini și mai ușor de programat și de utilizat.
Nu există o companie prea mică pentru a implementa roboți. Afacerile care au mai puțin de 10 angajați își pot permite roboți urmând să-și recupereze investiția în doar câteva luni de la momentul achiziției. Roboții colaborativi sunt pregătiți să lucreze după numai câteva ore de programare.
Coboții au creat noi oportunități de automatizare în industrii dintre cele mai diverse, îmbunătățind elasticitatea proceselor de producție nu numai în marile companii de producție, ci și în întreprinderile mici și mijlocii.
Ei sunt ușor de implementat și ocupă o zonă restrânsă în spațiile în care operează. Acești roboți au revoluționat, de asemenea, abordarea față de siguranță permițând crearea unui mediu în care un om și o mașinărie pot să conclucreze în deplină siguranță.
Aproape că nu există industrie în care roboții colaborativi de la Universal Robots să nu poată fi folosiți.
În funcție de nevoile afacerii există 3 modele care pot fi implementate: UR3 care asigură automatizarea sarcinilor de până la 3 kg, UR5 care poate ridica și muta până la 5 kg și UR10 care poate manevra până la 10 kg.
Cel din urmă model poate automatiza procese complexe cum ar fi: paletizarea, asamblarea, ambalarea, ridicarea și plasarea. De asemenea, în vederea creșterii eficienței acesta este proiectat pentru a acoperi o zonă de acțiune mai mare.
Roboții colaborativi câștigă tot mai multă popularitate și acest aspect nu mai surprinde pe nimeni. Sunt soluția optimă pentru orice gen de afacere, inclusiv pentru întreprinderile mici și mijlocii datorită gradului ridicat de siguranță pe care îl prezintă, costurilor reduse în comparație cu roboții industriali, care îi fac accesibili, și recuperării rapide a investiției, calculată în medie undeva la 195 de zile. În plus pot fi integrați rapid și cu ușurință în orice mediu de lucru.
Programarea lor, în funcție de complexitatea sarcinii desfășurate poate lua chiar și unui membru al echipei mai puțin experimentat doar câteva ore. Chiar sub o oră dacă este vorba de ceva foarte simplu.
Nu în ultimul rând prezintă un grad ridicat de siguranță, peste 80% din soluțiile UR din întreaga lume funcționând fără de garduri de siguranță, aspect care le permite să lucreze cot la cot cu angajații umani și să le ofere acestora din urmă oportunitatea de a se elibera de activități repetitive și îndeplini activități care să le aducă mai multă satisfacție și să crească calitatea producției.