Citește aici tot raportul și analiza realizată anterior asupra raportului Atomico.


Aici cifrele ne arată că Europa mai are cale lungă să ajungă la egalitate sau măcar echitate în diversitatea de gen.

Mai exact, echipele starupurilor fondate de femei au acoperit 1% din totalul finațărilor din partea fondurilor de investiții în 2022, în Europa, o scădere graduală de la 3% cât era în 2018.

Pentru echipele mixte există o mică creștere față de anul trecut, finanțările ajungând acum la 12% din totalul pieței față de cei 10% de anul trecut, dar tot este un număr îngrijorător. Din finanțările la nivel european, asta înseamnă că 87% aparțin echipelor cu fondatori bărbați.

Comparativ cu piața din SUA, Europa are cale lungă pentru a ajunge la cei 25,5% de finanțări VC către startupuri cu fondatori femei din America, unde, culmea, statisticile au avut o mică scădere față de cei 26,4% din 2021.

Mai mult cifrele ne arată că niciun unicorn al Europei nu are o echipă cu fondatori exclusiv femei, iar cea mai mare investiție ridicată de un startup cu o echipă condusă de femei a fost Proximie, un medtech, care a luat 80 de milioane de euro întro serie C. Mai mult, dintre fintechurile europene, doar 6,5% au fondatori femei.

Raportul menționează și episoade de discriminare, așa cum au fost ele subliniate de 40% dintre fondatorii de startup-uri afro-americani, africani și afro caraibieni, dar și de 37% dintre femeile fondator.

Cifrele raportului indică un drum lung până la egalitate și incluziune în lumea tech, asta adăugându-se la contextul îngrijorărilor menționate pentru întregul ecosistem tech.

Raportul complet îl puteți vedea mai jos: