Oficialii Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au făcut o serie de comentarii pe marginea rezultatelor date publicității de INS.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent (mai 2020, raportat la mai 2019), principalele constatări relevante evidențiază următoarele:

- producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 30,6%, din cauza scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-33,8%), industria extractivă (-18,2%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,8%).

- producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 28,0%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-31,0%), industria extractivă (-17,4%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,6%).

- cifra de afaceri din industrie, în luna mai 2020, faţă de luna mai 2019, a scăzut pe ansamblu cu 31,0%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-31,4%) și în industria extractivă (-15,8%).

De asemenea, luând în calcul grupările statistice pentru fiecare domeniu major de activitate, datele relevă următoarele scăderi ale cifrelor de afaceri:

- industria energetică (-51,3%),

- industria bunurilor de capital (-43,2%),

- industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-26,4%),

- industria bunurilor intermediare (-21,6%) și

- industria bunurilor de uz curent (-15,7 %).

Totodată, comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna mai 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au scăzut cu 32,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de capital (-37,6%), industria bunurilor de uz curent (-27,8%), industria bunurilor intermediare (-27,2%) și în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-4,2%).

”Așadar, datele prezentate astăzi relevă încetiniri semnificative ale tuturor indicatorilor economici relevanți din perspectivă temporală pentru sectorul industrial (producția în sine, cifra de afaceri actuală și comenzile pentru viitor, comenzi ce se vor reflecta în cifra de afaceri înregistrată în următoarea perioadă de timp). În plus, dinamica indicatorilor economici din prezent (producția industrială și cifra de afaceri actuală) este justificată de lock-down-ul impus de autorități în vederea minimizării efectelor medicale ale pandemiei COVID-19”, spun reprezentanții patronatului micilor antreprenori.

Din punctul lor de vedere, este îngrijorătoare evoluția comenzilor din acest domeniu, o scădere de aproape o treime reprezentând un șoc major pe termen mediu și, potențial, pe termen lung asupra întregii economii, nu numai asupra sectorului industrial, având în vedere legăturile dintre sectoarele economice din România.

“Datele INS reflectă o realitate pe care am semnalat-o și noi în cadrul ultimului sondaj ce a vizat anticipările și estimările antreprenorilor cu privire la principalii indicatori economici. Este necesară o intervenție rapidă în economie, cu măsuri concrete de sprijin pentru IMM-uri, cu termene asumate pentru fiecare măsură în parte. În toată această perioadă, noi am propus o serie de măsuri care au fost implementate de către Guvern însă, sunt necesare și altele, este necesară susținerea investițiilor la fel de mult cât este necesar să stimulăm consumul pentru că în această perioadă s-au schimbat foarte multe comportamente, este necesară implementarea voucherelor de consum sau alocarea urgentă către IMM-uri a sumelor despre care vorbește Guvernul. Cu cât intervenim mai rapid în economie, cu atât consecinţele sunt mai mici şi putem controla această revenire economică, în caz contrar, riscăm să traversăm curând o criză economică”, a pecizat Florin Jianu, președinte CNIPMMR.

La finalul săptămânii trecute, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a publicat spre consultare publică proiectul de ordonanță de urgență pentru deschiderea a 3 scheme de finanțare pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii (IMM) și PFA.