TechAngels, grupul deschis de investitori privați implicați în susținerea startup-urilor din domeniul tehnologiei, a participat în primele nouă luni ale anului la peste 60 de sesiuni de prezentare și pitch-uri, de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut și de cinci ori mai intens față de perioada 2013-2018.

În anul 2019, investițiile realizate de TechAngels, în grup sau individual, au fost de peste 6 milioane de euro, în creștere de aproape patru ori față de anul 2017. Cifrele investițiilor realizate până în trimestrul trei al anului 2020 nu sunt consolidate încă, dar estimările indică un nivel cel puțin asemănător cu cel de anul trecut.

În ultimii trei ani, TechAngels a investit aproximativ 10 milioane de euro, vizând peste 95 de start-up-uri din domeniul tehnologiei.

“Această intensificare a activității noastre este un argument pentru colaborarea cu un angel investor și un semnal de încurajare pentru startup-uri. Nu degeaba suntem angel investors, avem mereu în vedere și un element de susținere și de încurajare a startup-urilor, pe lângă validitatea și viabilitatea proiectelor. La nivel european, am văzut o mobilizare similară în rândul business angels, în timp ce o parte din fondurile de tip venture capital au amânat implicarea și au diminuat din nivelul de investiții”, spune Mălin-Iulian Ștefănescu, președintele TechAngels.

Estimările circulate în mediile specializate indică o scădere de 22% a numărului de investiții și de 10-40% a sumelor investite, conform datelor disponibile pentru luna martie 2020 (sursa: sifted.com).

Mergem Mai Departe | Investitorii în startupuri: „Realism și atenție la costuri”

Pe ansamblu pieței, activitatea angel investors este mai greu de monitorizat și de cuantificat, nu numai în România ci peste tot în lume, având în vedere caracterul individual, privat al investitorilor, interesele și domeniile diverse în care se fac investițiile și faptul că un investitor poate opta să acționeze individual, în grup sau prin intermediul altor platforme sau formule de colaborare.

De la începutul anului, TechAngels a întâlnit și sprijinit peste 200 de startup-uri. Dintre acestea, aproximativ 50% au dezvoltat produse și servicii dedicate domeniului medical, inspirate de perioada dificilă pe care o traversăm. Tendința alinierii dezvoltării startup-urilor la preocupările generale ale pieței este, de altfel, documentată încă de la înființarea TechAngels.

“Când piața se dezvoltă spre mobilitate, am văzut zeci de soluții pentru aplicații mobile, când tema a fost digitalizarea băncilor, au fost generate soluții pentru acest domeniu. Din poziția pe care o avem putem vedea atât rapiditatea cu care startup-urile se orientează către soluțiile cerute de piață, cât și modul în care această coagulare de eforturi practic generează bulgarele de zăpadă și dezvoltă mai rapid domeniile considerate. Susținerea startup-urilor este importantă pentru dezvoltarea economică generală, iar faptul că investitorii au optat să se implice în continuare este un prim semn de maturitate, într-o piață care nu este încă foarte dezvoltată”, apreciază Mălin Ștefănescu.

Ce este un angel investor și cum te ajută?

Până la sfârșitul anului, TechAngels mai au în vedere întâlnirea cu alte aproape 40 de noi startup-uri. Înscrierile pentru întrevederi se fac direct pe site www.techangels.ro sau prin contactarea membrilor asociației.

Grupul invită ulterior la întâlnire startup-urile selectate, care trebuie să îndeplinească condiția de a avea deja un produs configurat și o echipă. De asemenea, membrii TechAngels vor continua să participe ca parteneri și în alte proiecte organizate de entități dedicate startup-urilor, iar ca grup vor păstra politica de orientare cu preponderență pe soluții de tehnologie, chiar dacă membrii individuali au investiții și în alte domenii.

TechAngels este un grup deschis de investitori privați interesați să susțină dezvoltarea start-up-urilor din domeniul tehnologiei din România și din regiune. În acest moment, asociația are un număr de 70 de membri. Investitorii din grup sunt antreprenori sau specialiști din companii multinaționale, cu experiență extinsă pe piața din România și din întreaga lume, în planificarea de business, dezvoltarea de produse, abordarea piețelor, vânzări, marketing.

Șase întrebări pe care ți le pune un angel investor. Răspunsurile potrivite

În calitate de angel investors, membrii grupului asigură mentorat și consiliere pentru startup-urile selectate. În ultimii trei ani, TechAngels au selectat pentru finanțare peste 95 de startup-uri cu sume totale de 10 milioane de euro.