Săptămâna aceasta, pe 19 și 20 martie 2022, urmează alte trei Hackathoane, care vor avea loc simultan în București, Iași și Sibiu. Înscrierea pentru acestea se poate face pe www.innovationlabs.ro/register până pe 17 martie, fiind bineveniți participanți din toate centrele universitare din țară.
Programul este deschis tinerilor din toate universitățile, Innovation Labs fiind implementat în cele cinci orașe alături de 17 parteneri academici principali:
- în București: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea Transilvania din Brașov,
- în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca,
- în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași,
- în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,
- în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Oradea.
Cele două Hackathoane din Cluj și Timișoara au adunat 59 de echipe, formate din peste 145 de tineri cu proiecte curajoase, care își propun să aibă un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin soluțiile lor tehnologice. Start-up-urile prezente s-au aliniat cu una dintre verticalele de afaceri ale programului: Agriculture, Blockchain, Cybersecurity, DevTools, Digital Commerce, Digital Health, Lifestyle, Retail, Smart City & Industry 4.0 și Sustainability.
Participanții Hackathoanelor Innovation Labs 2022 acoperă trei categorii, în funcție de experiența membrilor:
- echipe formate exclusiv din studenți - ce parcurg prima lor experiență antreprenorială – categorie susținută cu precădere de către Romanian - American Foundation;
- echipe spin-off din mediul universitar formate din cercetători - care vor beneficia de susținere în procesul de identificare a potențialelor piețe de vânzare și a oportunităților privind aplicarea tehnologiilor dezvoltate în scenarii reale de afaceri – categorie susținută de către Orange, și sprijinită activ de Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării;
- echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență, ce vor parcurge împreună un program de descoperire antreprenorială.
Hackathonul este un proces dinamic de explorare, dezvoltare, finisare și creare de produse, ce aduce împreună tineri pasionați de tehnologie, antreprenori, specialiști din industrie, dar și lideri cunoscuți din ecosistemul antreprenorial românesc. Cele 59 de echipe înscrise, pasionate de tehnologie și animate de o idee îndrăzneață, s-au prezentat virtual în dimineața de sâmbătă, 12 martie, pentru prima etapă de admitere în Hackathon: o prezentare fulger de 1 minut a ideii în fața juriului și a publicului, urmată de votul publicului prezent la eveniment și deliberarea juriului.
Pe baza opțiunilor juriului și a publicului participant, echipele cu cel mai mare potențial au intrat în etapa de dezvoltare și mentorat rapid din cadrul Hackathonului. Pe parcursul zilei de sâmbătă și a nopții ce a urmat, cele 39 de echipe de tineri selectate au lucrat la perfecționarea unui prototip cât mai convingător al ideii lor inițiale, sub îndrumarea mentorilor și a juriului din cadrul celor două Hackathoane.
Echipele calificate încep de astăzi o experiență intensă de interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori, pătrunzând treptat în lumea inovării digitale și a antreprenoriatului tehnic.
Pe parcursul următoarelor 5 luni, scopul programului este de a accelera ideile către stadiul de MVP (Minimum Viable Product), de a ajuta echipele să își aducă ideile într-o formă validată și valoroasă, creată pentru clienții reali ai pieței, dar și de a-i îndrepta către oportunitățile potrivite de finanțare ale propriului startup. Totodată, programul dezvoltă în rândul participanților un mod antreprenorial de a gândi, introducând în vocabularul lor termeni și concepte de business. Astfel, prin activitățile diverse din program, antreprenorii și oamenii de business consacrați vor împărtăși experiențele lor cu tinerii participanți, orientându-se în cunoașterea și explorarea ecosistemului antreprenorial românesc. Nu în ultimul rând, prin intermediul partenerilor programului, echipele beneficiază de acces la tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produselor lor, precum și de oportunități de poziționare eficientă pe piață.
În particular, atragem atenția asupra parteneriatului cu Microsoft - partener național al Innovation Labs - care a venit în mod excelent în întâmpinarea nevoilor ecosistemului, făcând eforturi ca, de anul acesta, programul Microsoft for Startups - Founders Hub să includă în evaluările sale și echipe early stage cu potențial de creștere mare, cum este cazul multora dintre echipele uzuale care participă și absolvă Innovation Labs. Astfel, prin sinergia între cele două programe, echipele Innovation Labs au posibilitatea de a beneficia acum nu doar de credite de cloud substanțiale, dar și de acces la o gamă extrem de largă de resurse informatice și know-how de top din partea Microsoft.
Pe 26 iulie, în cadrul evenimentului Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta produsele în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie recunoscute prin premiile Innovation Labs. Echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs.
Echipele câștigătoare din Cluj-Napoca
Beesy
Beesy este o aplicație care își propune să rezolve criza de personal din domeniul HORECA prin crearea unei comunități de tineri care doresc să se angajeze. Spre deosebire de alte soluții existente, Beesy propune o abordare simplă, flexibilă și rapidă prin care companiile din domeniul HORECA pot elimina birocrația necesară unei angajări și pot obține acces la o forță de muncă entuziastă. Beesy promite astfel să revitalizeze activitatea hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor prin a oferi tinerilor șansa de angajare într-un domeniu recompensator.
CCFV
CCFV propune o aplicație care ajută oamenii să se integreze într-o comunitate cu alte persoane cu interese comune într-o nouă țară. Aplicația are ca scop conectarea indivizilor vizând crearea de noi prietenii și sprijină persoanele care s-au mutat într-o altă țară sau care călătoresc. CCFV urmărește să integreze tehnologia blockchain, răsplătind ghizii locali cu travel coin (Tcoin). Aplicația propusă de CCFV conectează astfel călătorii dornici de experiențe inedite cu ghizi locali în măsură să pună în valoare potențialul turistic al destinației.
Clair
Calitatea aerului este un factor esențial pentru buna desfășurare a activităților de zi cu zi. Clair își propune să monitorizeze calitatea aerului prin intermediul unui sistem de senzori inovativ care să permită luarea de acțiuni în vederea eliminării compușilor toxici din aer. Dispozitivul sub formă de norișor transmite informațiile colectate către o aplicație companion ușor de folosit, oferind în același timp sugestii de curățare a aerului. Îmbunătățirea calității aerului va spori astfel puterea de concentrare a persoanelor din cameră, fie că vorbim despre angajații unei companii sau despre copii care se află în mijlocul procesului de învățare.
Glycosa
Glycosa este o aplicație inovatoare care monitorizează nivelul de glucoză din sânge pentru a ajuta persoanele cu diabet de tip I și tip II. Glycosa își propune să îmbunătățească stilul de viață al persoanelor cu diabet zaharat prin intermediul senzorilor atașați utilizatorului și a unei aplicații mobile care permite scanarea codurilor de bare ale produselor. Astfel, Glycosa acționează ca un bilet de validare pentru o masă sigură, permițând în același timp persoanelor cu diabet să se conecteze cu diabetologi și nutriționiști.
Hardwired
Hardwired este o platformă cargo autonomă menită să rezolve problemele cu care se confruntă oamenii din domeniul agriculturii, al industriei și din zona de retail, eficientizând procesele specifice consumatoare de timp și bani. Astfel, activitățile complexe și repetitive, precum culegerea recoltelor sau manipularea bunurilor, vor fi automatizate prin intermediul acestei platforme, beneficiind de capabilitatea acesteia de a fi folosită pe orice tip de teren datorită design-ului său modular.
LeafBy
LeafBy propune un ghiveci inteligent pentru plante care monitorizează starea solului, umiditatea și intensitatea luminii, având, de asemenea, un sistem de udare automată. Acest produs se conectează la o aplicație care oferă atât informații despre plantă, cât și sfaturi de îngrijire. Plantele de acasă sau de la birou care au nevoie de atenție specială și pe care dorim să le păstrăm în condiții cât mai bune vor putea fi îngrijite eficient și de la distanță.
Manuscrito
De cele mai multe ori, învățarea scrisului de mână reprezintă un proces lung și anevoios pentru copii. Manuscrito oferă o soluție interactivă și multidisciplinară pentru învățarea scrisului de mână, angajându-i pe copii într-un joc al cunoașterii. Aplicația utilizează algoritmi de inteligență artificială pentru a înțelege nevoile de învățare ale micuților, inclusiv nevoile speciale ale copiilor cu dizabilități, și va fi disponibilă pe tablete, îmbinând perfect dorința acestora de a petrece timp în lumea digitală cu necesitatea de a învăța. Atât părinții, cât și învățătorii vor avea acces la feedback-uri în timp real și statistici detaliate, bucurându-se și de posibilitatea de a monitoriza progresul copiilor.
MyToDo
MyToDo este o platformă online care îți permite să găsești prestatori de servicii offline din diverse domenii, în cel mai scurt timp. Astfel, furnizorii de servicii pot găsi mai ușor comenzi, iar utilizatorii pot căuta experții potriviți nevoilor lor. Platforma oferă posibilitatea de recenzie reciprocă și de promovare a serviciilor oferite. Astfel, MyToDo își propune să acționeze ca un furnizor de servicii offline care are în centru experiența utilizatorului.
Prisma Safety
Prisma Safety acționează ca un „Waze pentru pericole” și pune pe primul loc siguranța femeilor într-o lume nesigură pentru acestea, oferind o soluție potrivită pentru a evita posibilele incidente periculoase la care sunt expuse. Acestea vor avea acces la o aplicație mobilă unde pot identifica pe o hartă, pe baza rapoartelor create de alți utilizatori, cele mai periculoase zone ce trebuie evitate, astfel încât acestea să poată circula prin oraș în cel mai sigur mod posibil. De asemenea, prin intermediul unui mic device pe care îl vor deține, utilizatorii vor fi la două butoane distanță de a avertiza contactele prestabilite când sunt în primejdie, oferindu-le prin SMS locația curentă.
Shipd
Quadcopter Drone propune o dronă care livrează rapid echipament medical în caz de urgență, permițând aplicarea primului ajutor până la sosirea ambulanței. Livrarea prin intermediul dronei va ajuta la reducerea deceselor cauzate de timpul de sosire a cadrelor medicale. În funcție de situație, se poate decide trimiterea dronei la locația specificată de persoana care formează apelul de urgență. De asemenea, drona va putea ajunge în locații greu accesibile și, din moment ce nu este limitată de traficul terestru, viteza de răspuns este mult mai rapidă. Defibrilatoare semi-automate, seruri anti-venin, injecții cu adrenalină, medicamente și alte necesități vor putea fi livrate în așa fel încât să crească eficiența serviciilor medicale.
Quasi Stellar Robotics
Quasi Stellar Robotics propune un sistem inovativ pentru reciclarea deșeurilor plastice din ape prin intermediul unor roboți inteligenți. Produsul presupune utilizarea de roboți alimentați de energie verde care să colecteze deșeurile din ape în vederea depozitării acestora într-un punct de reciclare inteligent. Cu ajutorul unor tehnologii AI și al unor senzori, punctele de reciclare puse la dispoziție de sistem vor permite segregarea deșeurilor și transformarea acestora în materie primă care va putea fi comercializată și utilizată de producători și distribuitori. Quasi Stellar Robotics este comparabil cu o Tesla pe apă care generează profit prin salvarea ecosistemului maritim.
SmartBuggy
SmartBuggy este soluția perfectă pentru toți șoferii ce se confruntă cu problemele specifice legate de banii cheltuiți pe combustibil, întreținerea și reparațiile ocazionale ale automobilelor, dar și taxele anuale aferente. Astfel, SmartBuggy reprezintă o mașină electrică de mici dimensiuni ce poate fi folosită pe mai multe tipuri de teren, în special în centrele urbane, dar poate fi utilizată și pentru a eficientiza mobilitatea pe suprafețele extinse ale unor parcuri sau ferme. Aceasta va folosi surse de energie alternativă pentru a asigura alimentarea bateriilor, precum frânarea regenerativă sau energia solară, sporindu-și astfel autonomia.
Treebee
Treebee propune o soluție de reîmpădurire, adresând problema defrișării continue a mii de hectare de pădure de pe Pământ. Mai exact, soluția este reprezentată de un robot care folosește inteligența artificială pentru a planta copaci. Acest robot are la bază o tehnologie care îi oferă autonomie, modularitate, rapiditate și durabilitate. Treebee își propune să reducă costurile actuale din silvicultură prin plantarea a până la 1440 de copaci pe zi. Astfel, Treebee este un instrument inteligent care contribuie la dezvoltarea sustenabilă, continuă și armonioasă a planetei noastre.
waitr
waitr este o aplicație mobilă concepută pentru a face experiența ieșitului în oraș mai eficientă și pentru a ușura munca ospătarilor. Astfel, clienții își vor putea folosi smartphone-urile pentru a-și gestiona preferințele, pentru a plasa comanda printr-un cod QR și pentru a plăti fără a aștepta sosirea ospătarului. Această soluție data-driven se adresează atât clienților, cât și restaurantelor, acestea din urmă beneficiind de o suită mai complexă de date privind popularitatea produselor vândute, tendințele locale, dar și concurența actuală. În consecință, toate problemele legate de timpul de așteptare vor fi rezolvate în cel mai bun și rapid mod posibil, eficientizându-se relația dintre clienți și ospătari și îmbunătățindu-se serviciile restaurantului.
Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2022 Timișoara
ArhiMed
ArhiMED este o aplicație care sprijină personalul medical pentru oferirea tratamentului medical adecvat și în siguranță, reducând numărul cazurilor de reacții adverse la diverse tratamente. Aplicația centralizează istoricul medical al pacienților, iar, pe baza acestuia, medicii stabilesc tratamentul cunoscând în detaliu nevoile și specificul pacienților. Aplicația se diferențiază de alte soluții similare prin faptul că centralizează toate informațiile într-un singur loc, facilitând astfel activitatea medicală.
Blume
Blume Technologies își dorește să facă trecerile de pietoni mai sigure prin avertizarea șoferilor de prezența și intenția pietonilor. Bazându-se pe algoritmi de Machine Learning și Computer Vision, sistemul constă în supravegherea video a trecerilor de pietoni, analiza feed-ul video, detectarea pietonilor și prezicerea comportamentul acestora, iar mai apoi atenționarea șoferilor prin panouri led. Principalii clienți sunt autoritățile publice și dezvoltatorii imobiliari, dar sistemul este promovat către cetățeni întrucât ei sunt beneficiarii principali. Spre deosebire de competiție, Blume oferă funcționalitatea de predicție a comportamentului pietonilor. Echipa dorește brevetarea sistemului, aflat în prezent în etapa finală de implementare.
Driver Assistant
Driver Assistant se preocupă de siguranța rutieră și propune o aplicație mobilă disponibilă tuturor șoferilor. Aplicația monitorizează stilul de condus al utilizatorului prin senzori de accelerație și geolocație, dar și prin urmărirea activă a șoferului prin intermediul unei camere pentru ca ulterior să primească sfaturi, acesta fiind avantajul adus de sistem comparativ cu alte aplicații de pe piață. Există două planuri de business, unul care se bazează pe serviciile premium oferite utilizatorilor și unul care se bazează pe colaborarea cu firmele de RCA, Casco sau rent-a-car. De asemenea, aplicația vizează și autoritățile publice întrucât poate ajuta la depistarea locurilor unde pot apărea eventuale accidente. Driver Assistant încorporează, de asemenea, soluții sustenabile pentru consumul de carburant.
eTask
eTask propune o aplicație mobilă utilizată pentru realizarea de programări la diverși specialiști din sfera lifestyle și dezvoltare personală. eTask promite un proces de programare rapid și va asigura realizarea plății direct din aplicație. Aplicația permite o bună centralizare a specialiștilor și a serviciilor pe care aceștia le oferă, recenzarea și accesul celorlalți utilizatori la recomandări. Pentru specialiștii listați în aplicație, principalele avantaje constă în sporirea clientelei, pe bază de recomandări, dar și accesul la instrumente de organizare a activității lor, precum gestionarea programărilor pe baza unui calendar. eTask este un bun exemplu al modului în care digitalizarea poate să îmbunătățească stilul de viață.
Green Tech
GreenTech susține valorificarea deșeurilor industriale, precum cenușa de termocentrală prezentă în cantități foarte mari, pentru obținerea de pavele ceramice. GreenTech își propune să profite de capacitatea de refolosire a cenușii în realizarea produselor ceramice - destinație care în Uniunea Europeană este de sub 1%, comparativ cu China unde proporția este de peste 25%. Pavelele ceramice realizate din cenușa de termocentrală au o calitate superioară celor realizate din materialele standard. Astfel, se obține un produs durabil utilizat pentru pavaje interioare sau exterioare (trotuare, zone rezidențiale, curți etc.).
LooPark
LooPark iși propune să reducă timpul petrecut pentru identificarea unui loc de parcare prin crearea de hărți personalizate pentru spațiile de parcare disponibile. Folosind infrastructura camerelor deja existentă, LooPark permite clienților să economisească timp prin furnizarea de hărți inteligente și customizate care îi pot ghida către un loc liber de parcare. Pentru a face acest lucru, LooPark utilizează tehnologii moderne de inteligență artificială pentru a analiza fluxul video primit de la camerele deja instalate, fără a fi nevoie de alt hardware suplimentar. LooPark se adresează organizațiilor private (mall-uri, companii), dar și instituțiilor publice care sunt preocupate de îmbunătățirea experienței parcarii pentru clienți.
Neuro Kano Software
Neuro Kano Software oferă servicii de neuromarketing pentru clienți de tip firme, sprijinindu-i în identificarea de soluții noi și inovatoare. Aceasta propune îmbinarea chestionarelor de tip Kano - pentru determinarea valorii emoționale privind fiecare caracteristică a noii oferte - cu aplicarea unor chestionare clasice. Avantajul Neuro Kano Software este că realizează analiza de neuromarketing per eșantion ales pentru înțelegerea dorințelor inconștiente ale potențialilor clienți. Problema pe care o rezolvă aceste servicii este acuratețea scăzută a chestionarelor utilizate, de obicei, în cercetarea de marketing.
NewSkills
NewSkills este un proiect de EdTech care își propune să realizeze o platformă web de dezvoltare a carierei personale. Scopul este acela de a veni în ajutorul studenților sau al celor aflați la început de carieră prin oferirea de suport în construirea unui portofoliu virtual, punându-i, totodată, în legătură cu companii care pot să le ofere internship-uri și/sau un loc de muncă. Aspectul care îi diferențiază de alte produse similare de pe piață îl constituie caracteristica platformei de a realiza recomandări utilizatorilor privind formarea lor profesională, acesta fiind un atu în alegerea potențialilor angajați și pentru companiile care beneficiază de serviciile acestei platforme.
Palm Benefits
Palm Benefits vine în ajutorul oamenilor care sunt în căutarea profesioniștilor pentru rezolvarea unor probleme casnice, eliminând cât se poate de mult riscurile care pot apărea atunci când permitem unui străin să se ocupe de locuința noastră. Aplicația Palm Benefits înglobează mai multe servicii și oferă un proces nou, eficient și sigur prin care beneficiarul plasează o comandă, iar aplicația atribuie comanda unui profesionist. Modelul de business este atât unul B2C, aplicația adresându-se studenților străini, persoanelor expate și Airbnb-urilor, dar și unul B2B, vizând administratorii de complexe rezidențiale, firmele de asigurări și corporațiile. Palm Benefits se diferențiază de competiție prin faptul că oferă o gamă largă de servicii pe o zonă teritorială mai extinsă.
SKEYE
SkEye folosește roboți aerieni și algoritmi de computer vision dezvoltați intern, permițând luarea în timp real a unor decizii care vizează problema timpului tot mai mare petrecut în trafic în marile orașe. Cu alte cuvinte, SkEye propune un sistem inteligent de trafic management și supraveghere, folosind drone. Astfel, pot fi ajustați timpii petrecuți la semafor, pot fi raportate în timp util incidentele din trafic, servind la optimizarea rutelor. Totodată, produsul va putea servi și altor scopuri, precum obținerea de informații topografice în timp real, cum ar fi monitorizarea privind evoluția construcțiilor plătite din bani publici.
SustenCity
Soluția SustenCity oferă sprijin cetățenilor pentru a deveni proprii producători de energie verde (electrică și termică) prin utilizarea unor sisteme de oglinzi pe acoperișul caselor, având o eficiență cu 13% mai mare decât actualele panouri solare. Prin acest sistem, utilizatorii pot deveni independenți de rețelele publice de energie, iar costurile de instalare sunt mai mici decât cele necesare pentru utilizarea panourilor solare. Soluția se adresează cetățenilor din Uniunea Europeană, având în vedere atingerea unei ținte de peste 50.000 de utilizatori.