Cele două Hackathoane din București și Iași au adunat 110 echipe, formate din peste 370 de tineri cu proiecte curajoase și inovatoare, care își propun să aibă un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin soluțiile lor tehnologice. Start-up-urile prezente s-au aliniat cu una dintre verticalele de afaceri ale programului: Agriculture, Blockchain, Cybersecurity, DevTools, Digital Health, Lifestyle, Retail & E-commerce, Smart City & Industry 4.0 și Sustainability.

Despre echipele selectate în urma hackathonului de la București poți afla direct aici.

Participanții Hackathoanelor Innovation Labs 2023 acoperă trei categorii, în funcție de experiența membrilor:

  • echipe formate exclusiv din studenți - ce parcurg prima lor experiență antreprenorială – categorie susținută cu precădere de către Romanian - American Foundation;
  • echipe spin-off din mediul universitar formate din cercetători - care vor beneficia de susținere în procesul de identificare a potențialelor piețe de vânzare și a oportunităților privind aplicarea tehnologiilor dezvoltate în scenarii reale de afaceri – categorie susținută de către Orange Business și sprijinită activ de Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării;
  • echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență, ce vor parcurge împreună un program de descoperire antreprenorială.

Hackathonul este un proces dinamic de explorare, dezvoltare, finisare și creare de produse, ce aduce împreună tineri pasionați de tehnologie, antreprenori, specialiști din industrie, dar și lideri cunoscuți din ecosistemul antreprenorial românesc. Cele 110 echipe înscrise, pasionate de tehnologie și animate de o idee îndrăzneață, s-au prezentat în dimineața de sâmbătă, 18 martie, pentru prima etapă de admitere în Hackathon: o prezentare fulger de 1 minut a ideii în fața juriului și a publicului, urmată de votul publicului prezent la eveniment și deliberarea juriului.

Pe parcursul următoarelor 10 săptămâni, scopul programului este de a accelera ideile către stadiul de MVP (Minimum Viable Product), de a ajuta echipele să își aducă ideile într-o formă validată și valoroasă, creată pentru clienții reali ai pieței, dar și de a-i îndrepta către oportunitățile potrivite de finanțare ale propriului startup. Totodată, programul dezvoltă în rândul participanților un mod antreprenorial de a gândi, introducând în vocabularul lor termeni și concepte de business. Astfel, prin activitățile diverse din program, antreprenorii și oamenii de business consacrați vor împărtăși experiențele lor cu tinerii participanți, orientându-se în cunoașterea și explorarea ecosistemului antreprenorial românesc. Nu în ultimul rând, prin intermediul partenerilor programului, echipele beneficiază de acces la tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produselor lor, precum și de oportunități de poziționare eficientă pe piață.

Pe 28 mai, în cadrul evenimentului Stratup Fair, și pe 29 mai, în cadrul finalei Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta produsele în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, precum și a publicului larg, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie recunoscute prin premiile Innovation Labs. Echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs.

17 echipe au fost selectate la hackathonul de la Iași. Pe 25 și 25 martie vor urma hackathoanele de la Cluj-Napoca și Timișoara.

Iată echipele care merg mai departe în urma hackathonului de la Iași

Școala Altfel este o aplicație destinată elevilor și profesorilor care își propune să faciliteze pregătirea online. Această platformă permite elevilor să își programeze sesiuni de pregătire cu profesorii preferați. De asemenea, prin intermediul soluției propuse, profesorii pot să își organizeze mai bine timpul și să ofere lecții personalizate, adaptate nevoilor fiecărui elev. Prin intermediul mijloacelor tehnologice moderne, Școala Altfel oferă o experiență de învățare interactivă și eficientă, contribuind la îmbunătățirea performanțelor școlare și la dezvoltarea abilităților elevilor.

Q-Sort este un sistem automatizat destinat presortării deșeurilor solide, cu scopul de a sprijini sustenabilitatea. Acesta utilizează senzori, motoare și metode de tip Inteligență Artificială pentru a identifica și sorta diferite tipuri de deșeuri, contribuind astfel la reducerea cantității de reziduri care ajung în depozitele de gunoi și la creșterea eficienței procesului de reciclare. Utilizatorii vizați sunt centrele comerciale, aeroporturile, instituțiile publice, organizatorii de evenimente și corporațiile, care vor beneficia de o gestionare mai eficientă a deșeurilor și de o reducere a costurilor asociate cu eliminarea acestora.

BIM Evolution este un dispozitiv medical inovator, creat pentru a ajuta la recuperarea membrelor superioare. Scopul acestui produs este de a implementa un plan de recuperare personalizat, în funcție de scorul obținut de pacient. BIM Evolution utilizează tehnologii avansate pentru a ajuta la îmbunătățirea abilităților motorii fine și pentru a reduce timpul necesar pentru recuperare. Utilizatorii vizați ai acestui produs sunt persoanele care au suferit accidente de mașină, AVC-uri sau alte afecțiuni care au afectat mobilitatea membrelor superioare. Astfel, BIM Evolution își propune să accelereze și eficientizeze procesul de recuperare a utilizatorilor.

BIM Stars este o orteză inteligentă destinată monitorizării posturii coloanei vertebrale, cu scopul de a ajuta pacienții să se recupereze mai eficient după o intervenție medicală. Echipa din spatele soluției a observat că mulți pacienți nu respectă programul de reabilitare medicală, ceea ce poate duce la complicații și întârzieri în procesul de vindecare. Astfel, aceștia propun o orteză inteligentă care poate fi purtată confortabil și care monitorizează postura coloanei vertebrale, oferind feedback în timp real și generând rapoarte detaliate pentru medicul curant.

Idea Food este o aplicație creată pentru a ajuta cofetăriile, patiseriile și brutăriile să gestioneze mai eficient stocurile de produse apropiate de termenul de valabilitate. Aplicația mobilă își propune să reducă risipa din domeniul alimentar, prin intermediul unei platforme intuitive și ușor de utilizat. Această platformă generează automat alerte atunci când un produs se apropie de termenul de valabilitate, astfel încât utilizatorii să poată lua măsuri pentru a evita risipa. De asemenea, aplicația oferă și funcții avansate, precum rapoarte detaliate despre stocurile de produse și istoricul alertelor. Prin utilizarea Idea Food, entitățile interesate pot economisi bani și resurse.

Old but Gold este o aplicație destinată organizării evenimentelor, care își propune să ofere un asistent virtual pentru a ajuta utilizatorii să gestioneze cu ușurință etapele organizatorice. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, aplicația pune întrebări despre eveniment, temă, locație, numărul de invitați, preferințe de mâncare și băutură, sugerând opțiuni potrivite pentru fiecare aspect al evenimentului. Astfel, produsul Old but Gold este destinat persoanelor care doresc să organizeze rapid și cu ușurință un eveniment, cum ar fi o zi de naștere, o nuntă, un botez sau orice alt tip de eveniment.

DressMate este o aplicație Web inovatoare, creată pentru a revoluționa modul în care ne îmbrăcăm. Această aplicație își propune să ofere o soluție simplă și eficientă pentru probarea hainelor, folosind tehnologia 3D. Astfel, DressMate va permite utilizatorilor să își creeze propriul avatar, customizat în funcție de dimensiunile corporale și de alte preferințe fizice, pentru a mixa și a asorta ținutele într-un mod ușor și rapid. În acest sens, utilizatorii își vor putea încărca hainele lor preferate în aplicație, având acces la o imagine generală rapidă în mediul virtual asupra sinelui.

Dream Team propune o aplicație mobilă numită "SeeYa!" destinată îmbunătățirii comunicării și interacțiunii între grupurile de prieteni. Produsul celor de la Dream Team vine în ajutorul utilizatorilor prin simplificarea procesului de organizare a întâlnirilor și a activităților comune. Prin intermediul algoritmilor avansați de planificare și gestionare a timpului, utilizatorii vizați își pot petrece timpul împreună fără a întâmpina dificultăți în a găsi ocazia și modul potrivit de a interacționa. Astfel, beneficiul utilizatorilor constă într-o comunicare mai eficientă și într-o organizare mai ușoară a activităților comune, ceea ce duce la o creștere a satisfacției și a calității timpului petrecut împreună.

Smart Money este un site online dedicat educației financiare pentru copii. Acesta oferă cursuri structurate pe categorii de vârstă, cu aprofundare prin jocuri interactive și recompense la finalul fiecărui capitol, pentru a oferi copiilor șansa de a înțelege educația financiară într-un mod distractiv și interactiv. Utilizatorii vizați sunt copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, iar beneficiul lor din utilizarea produsului este învățarea conceptelor financiare de la o vârstă fragedă și accesarea tuturor acestor informații valoroase dintr-un singur loc, accesibil și ușor de navigat. Astfel, Smart Money îi ajută pe copii să înțeleagă concepte financiare importante, cum ar fi economisirea, gestionarea banilor și investițiile, pregătindu-i astfel pentru viitorul lor financiar.

SunWise este o aplicație Web inovatoare care oferă consultanță energetică și ajută utilizatorii să găsească furnizori și echipamente avantajoase. Prin intermediul acestei aplicații, utilizatorii pot obține informații detaliate despre consumul lor de energie și pot primi sfaturi personalizate pentru a reduce costurile. De asemenea, SunWise oferă o platformă sigură și ușor de utilizat pentru a găsi furnizori și echipamente mai eficiente energetic, ceea ce poate duce la economii semnificative pe termen lung. Cu SunWise, utilizatorii pot economisi bani și pot contribui la protejarea mediului înconjurător prin reducerea consumului de energie.

HEALTIFY este o aplicație care poate ajuta la menținerea sănătății mintale prin intermediul muzicii. Această aplicație oferă utilizatorilor un scor în funcție de muzica pe care o ascultă, iar dacă scorul este apropiat de spectrul de tristețe, HEALTIFY pune utilizatorul în legătură cu un psiholog sau psihoterapeut. Astfel, utilizatorii își pot monitoriza într-un mod simplu și eficient starea de spirit și pot primi ajutorul necesar în cazul în care se confruntă cu probleme de sănătate mintală.

AUTISmize este o aplicație mobilă destinată conectării părinților copiilor cu autism fiind ajutați de specialiști din domeniu. Scopul acestei aplicații este de a oferi o soluție eficientă și accesibilă pentru părinții care doresc să își ajute copiii să se dezvolte și să învețe într-un mod mai eficient. AUTISmize propune utilizarea de smartphone-uri și brățări smart pentru a permite părinților să monitorizeze și să înregistreze progresul copiilor lor, precum și să comunice cu specialiștii în domeniu. Prin soluția propusă, părinții pot avea acces la informații și sfaturi de la specialiști în timp real, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții copiilor lor. De asemenea, specialiștii pot monitoriza progresul copiilor și pot oferi sfaturi personalizate pentru fiecare caz în parte.

Study Group este o aplicație mobilă destinată studenților care își propune să faciliteze crearea și alăturarea la grupuri de studiu personalizate în funcție de preferințele de învățare. Această aplicație mobilă oferă utilizatorilor o modalitate ușoară și eficientă de a găsi și de a se conecta cu alți studenți care împărtășesc aceleași interese și stiluri de învățare. Prin intermediul Study Group, studenții au acces la un mediu de învățare colaborativ, la materiale create pentru diferite stiluri de învățare, la evenimente/conferințe, dar și la beneficii financiare. Studenții își pot astfel îmbunătăți performanțele academice și pot accesa materiale didactice de calitate, în timp ce își dezvoltă abilitățile de colaborare și de comunicare.

DrugBin.Solution este o platformă destinată gestionării medicamentelor scoase din uz. Scopul acesteia este de a oferi o soluție eficientă și sigură pentru farmacii și firme de casare care se confruntă cu probleme de stocare și eliminare a medicamentelor expirate sau neutilizate. Mijloacele tehnologice utilizate în cadrul DrugBin.Solution sunt de ultimă generație, asigurând astfel securitatea și confidențialitatea datelor stocate. Platforma oferă o interfață intuitivă și ușor de utilizat, care permite utilizatorilor să acceseze rapid și eficient informațiile necesare. Astfel, produsul oferă un mod eficient și ecologic de a monitoriza și gestiona stocurile de medicamente, iar administrațiile publice locale pot utiliza platforma în cadrul programelor PNRR pentru gestionarea medicamentelor în farmaciile de spital.

MEDVISE este o aplicație inovatoare care își propune să revoluționeze modul în care utilizatorii accesează informații medicale. Prin utilizarea de metode de tip inteligență artificială, platforma permite furnizarea de sfaturi rapide și avizate, conectând utilizatorii cu specialiștii într-un mod eficient și simplu.Soluția MEDVISE este adresată populației generale, clinicilor și diferiților specialiști. Astfel, utilizatorii pot accesa informații medicale relevante și de încredere, fără a fi nevoiți să caute pe diferite bloguri sau să consulte surse nesigure. Mai mult, prin intermediul MEDVISE, specialiștii beneficiază de listare pe platformă, promovare și de management al programărilor, ceea ce le permite să își extindă baza de clienți și să își eficientizeze activitatea.

Green Cell este o soluție inovatoare pentru cei pasionați de gastronomie și un stil de viață sănătos. Soluția este reprezentată de o seră inteligentă care vine cu senzori multipli și o aplicație mobilă pentru a monitoriza permanent parametrii precum temperatura, umiditatea, intensitatea luminoasă și starea alimentelor vegetale. Prin Green Cell, consumul de energie este redus, iar calitatea alimentelor este monitorizată continuu, astfel încât utilizatorii să se bucure întotdeauna de prospețimea acestora. Astfel, cu Green Cell, sarcinile repetitive și consumatoare de timp legate de creșterea plantelor sunt automatizate, iar utilizatorii pot beneficia de o soluție sigură și eficientă pentru a-și îmbunătăți stilul de viață

Oratoria Education este o platformă educațională inovatoare, care oferă diferite pachete și planuri educaționale pentru copii. Scopul produsului este de a oferi un loc de învățare și dezvoltare modern, care combină teoria cu practica și care încurajează interacțiunea umană față-în-față. Astfel, Oratoria Education oferă cursuri teoretice și activități practice în care copii cu vârste cuprinse între 8-18 ani învață aptitudini de vorbit în public, dezvoltă gândirea critică și își îmbogățesc cultura generală. Pe lângă acestea, Oratoria Education oferă și cursuri de educație antreprenorială și financiară și oportunități de a merge într-o tabără de vară și de a învăța într-un mediu plăcut și sigur.