Programul Start-Up Chile a fost creat de guvernul din Chile în 2010 cu scopul de a atrage antreprenorii din toată lumea, cu startup-uri în faze incipiente, care să-și dezvolte și să-și extindă afacerea acolo, folosind țara ca o rampă de lansare globală. Totodată, în timp ce antreprenorii învață cum să-și valideze și să-și crească afacerea, statul chilian își poate dezvolta ecosistemul de business și poate benficia de pe urma inovațiilor aduse de statup-urile incluse în program.
Startup-urile interesate de beneficiile puse la dispoziție de Chile se pot înscrie într-o nouă ediție a programului Start-Up Chile de pe data de 17 iulie până pe data de 4 septembrie. Programul are o durată de șapte luni și se adresează startup-urilor în faza de seed.
Start-Up Chile oferă finanțare echipelor, fără a cere equity din afaceri, în proporție de 90%. Fondatorii care sunt acceptați în program trebuie să aducă restul de 10% din banii necesari pentru costul acestuia. Totodată, startup-urile pot cere finanțare suplimentară în valoare de 10 milioane de pesos (puțin peste 130.000 de euro) pentru a-și dezvolta afacerile în alte orașe din țară – în afară de Santiago – pentru o perioadă de încă 6 luni.
Echipele din străinătate primesc viză de lucru în Chile pe o perioadă de un an pentru a participa în cadrul programului de accelerare. Totodată, toate echipele primesc acces la comunitatea Start-Up Chile și la beneficii cu o valoare de peste 300.000 de dolari (255.000 de euro), ca de exemplu, credite Microsoft BizSpark, Facebook Start sau Amazon Web Services.
Nu în ultimul rând, toate echipele care trec prin program au acces gratuit, vreme de 9 luni, la spațiul de coworking.
Pentru a aplica în cadrul Start-Up Chile, fondatorii trebuie să trimită un video de 90 de secunde în care să explice ce fac, ce soluții propun, care este tehnologia care poate transforma afacerea într-una scalabilă, și de ce sunt cea mai bună opțiune pentru a rezolva problema identificată. Un alt criteriu de eligibilitate este ca startup-ul să fie fondat de cel mult 3 ani.
Cohorta anterioară de startup-uri a primit finanțări în valoare de 400.000 de dolari pentru dezvoltarea afacerilor. Un alt avantaj pe care-l aduce participarea la programul Start-Up Chile este expunerea la o rețea extinsă de antreprenori și finanțatori. Anual, circa 200 de startup-uri din 80 de țări trec prin programele inițiate de guvernul din Chile.
Unul dintre cei mai cunoscuți tineri români care a participat la Start-Up Chile este Denis Todirică.
Valorea portofoliului de startup-uri al Start-Up Chile depășea, în 2017, 1,4 miliarde de dolari, iar valoarea investițiilor primite de aceste startup-uri se apropia de 1 miliard de dolari.