Competiția se adresează startupurilor din România și din diaspora, cu o vechime între doi și cinci ani și venituri înregistrate timp de cel puțin un an. Înscrierea se face online, pe romaniisuntantreprenori.ro, prin completarea unui formular și trimiterea unui Pitch Deck care detaliază modelul de business, soluția propusă, inovațiile și impactul estimat. În joc sunt premii în bani în valoare totală de 50.000 de euro.

Noutățile ediției 2025 Românii sunt Antreprenori

Startarium, organizatorul competiției, anunță și alte parteneriate care contribuie la succesul evenimentului.

BRD Groupe Société Générale se alătură în acest an ca partener al competiției, susținând dezvoltarea ecosistemului antreprenorial local.

De asemenea, Bucharest International School of Management (BiSM) devine partener educațional al ediției și oferă fiecărui câștigător câte o bursă în cadrul programului Fast Track – un mini-MBA dedicat antreprenorilor în creștere, în valoare de 5.500 de euro fiecare.

„Suntem bucuroși să ne alăturăm, ca parteneri, inițiativei 'Românii sunt antreprenori', și să susținem astfel dezvoltarea antreprenoriatului local, o soluție esențială pentru progresul României. Prin această competiție, ne propunem să sprijinim startupurile, oferindu-le oportunități de învățare și dezvoltare. Colaborarea dintre bănci și antreprenori este crucială nu doar pentru creșterea economică, ci și pentru crearea unui ecosistem de afaceri sustenabil, în care ambele părți pot beneficia de pe urma experienței și inovării reciproce", a spus Felix Daniliuc, Director Executiv, Departament IMM, BRD Groupe Société Générale.

O temă esențială a acestei ediții este și starea de bine a antreprenorilor – cum se pot proteja de burnout, cum își pot susține echipele și cum pot construi un ritm sustenabil de lucru în ecosistemul românesc.

Patru masterclasss-uri în cadrul competiției

Agenda RSA propune participanților mai multe momente dedicate: keynote-uri susținute de foști câștigători ai competiției din anii trecuți, precum și un panel cu lideri de opinie care vor discuta despre succesul în antreprenoriat și factorii care contribuie la acesta.

În plus, participanții vor putea alege să ia parte la unul dintre cele patru masterclassuri, coordonate de profesioniști reputați din mediul de business.

  • „Cum să construiești o strategie de social media eficientă” este susținut de echipa Kooperativa 2.0 (Cristian China-Birta, Robert-Nicolae Feraru și Ana Gîlcescu) și prezintă pașii esențiali pentru crearea unei prezențe relevante în online.
  • „STELL*R Leadership Model” vine cu o abordare practică despre echilibrul dintre cultură organizațională și rezultate. Este prezentat de Robert Iancu (Head of Management Practice @ Trend Consult și lector @ The Entrepreneurship Academy), expert în leadership și performanță de echipă.
  • „Brand building pentru antreprenori” aduce o sesiune practică despre relevanța și importanța unui brand puternic. Participanții vor lucra pe un brief real, iar soluția câștigătoare va primi un pachet complet de branding în valoare de 16.000 de euro. Dana Nae Popa și Laura Iane, creatoarele COPERA, un program de branding participativ care se adresează antreprenorilor români, vor facilita această sesiune interactivă.
  • Al patrulea masterclass, dedicat finanțării sustenabile, este coordonat de experți BRD Groupe Société Générale și explorează oportunități green & blue pentru startupuri aliniate la obiective de mediu și dezvoltare durabilă.

Participanții vor avea, de asemenea, șansa să se implice în discuții antrenante cu investitori, alți fondatori de startupuri și reprezentanți ai mediului de business, care vor fi prezenți la Radisson Blu Hotel, pe parcursul zilei de 15 mai 2025. Agenda completă a RSA este disponibilă aici.

Cum se desfășoară competiția „Românii sunt antreprenori 2025”?

Un juriu format din investitori, antreprenori și experți va selecta 35 de semifinaliști care să participe în etapele finale ale competiției. Printre membrii care au confirmat deja prezența în juriu îi amintim pe: Alexandru Agatinei (CEO How To Web), Alexandru Lăpușan (CEO & Founding Partner Zitec), Ana Maria Andronic (Founding Partner Andronic x Partners), Andrei Dudoiu (CEO & Cofondator SeedBlink), Andrei Munteanu (Cofondator & CEO Cowork Timișoara), Cătălin Vasile (Chief Sales Officer NN Asigurări de Viață și Membru în Consiliul de Administrație NN Asigurări), Ciprian Harabagiu (Cofondator Decalex/Vicepreședinte TechAngels Romania), Cosmin Ochișor (Partner @GapMinder Venture Partners), Dan Călugăreanu (Partner @Early Game Ventures), Indira Abdulvoap (Business Growth & Strategic Lead for Scale-ups), Irina Ianculescu (Head of New Product Marketing & Growth la TotalSoft), Marius Mitroi (Innovation & Entrepreneurship Advisor @UEFISCDI), Radu Atanasiu (Associate Dean în cadrul BiSM), Raluca Ganea (Community Builder Growceanu/Cofondatoare Investors Club), Răzvan Crăciunescu (Head of Academic Community la Innovation Labs), Sergiu Neguț (Cofondator al FintechOS), Sonia Fedorovici (Head of Legal & General Partner @ROCA X) și Vlad Gliga (CEO Rubik Hub/Președintele Consiliului director al Asociației ROStartup).

„Românii sunt antreprenori este mai mult decât o competiție, este un barometru real al potențialului antreprenorial din România. În cei opt ani de când organizăm RSA, am văzut cum ideile bune, atunci când sunt susținute la timp, pot deveni businessuri solide, cu impact economic real. Rata de supraviețuire de peste 70% și veniturile de peste 117 milioane de lei înregistrate în 2023 de companiile finaliste ne confirmă că investiția în antreprenoriat este una pe termen lung, cu rezultate măsurabile”, a spus Oana Craioveanu, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest & Startarium.

Semifinala se va desfășura în prima parte a zilei, în format de roundtable pitching (fără public), când cei 35 de participanți selectați vor susține câte un pitch de cinci minute, în grupuri restrânse și vor fi evaluați de alți antreprenori și de 14 specialiști din juriu. Dintre cei 35 de participanți la semifinală, doar șapte startupuri vor fi alese pentru a intra în finala „Românii sunt antreprenori” și a-și prezenta pitchurile în fața juriului, publicului, investitorilor, presei și altor lideri de opinie din mediul de business, având posibilitatea să câștige unul dintre cele trei premii, în valoare totală de 50.000 de euro.

Câștigătorul ediției 2025 va primi 26.000 de euro, în timp ce locul al doilea va obține 16.000 de euro, iar cel de-al treilea – 8.000 de euro.

Câștigătorii RSA 2023 au fost: House of VLAdiLA (brand românesc de design care creează tapet, materiale textile și piese de mobilier de designer), The Climate Change Company (business care se ocupă cu transformarea deșeurilor din plastic și sticlă în infrastructură sustenabilă), Brio.ro (prima platformă de teste digitale standardizate pentru elevii români) și PiciordePlay (platforma care difuzează online și live cele mai îndrăgite spectacole românești de teatru, pentru micile ecrane).

Partenerii media ai competiției sunt Kiss FM, Biz, start-up.ro, România Pozitivă, Piața Financiară și Fineco24News.