Asistăm la o creștere exponențială a criminalității cibernetice, atacurile de acest tip devenind din ce în ce mai complexe și mai greu de detectat. În acest context, avem nevoie de soluții de securitate mai bune, mai rapide și mai cuprinzătoare, care să ne protejeze datele și infrastructurile digitale.
”Liderii de business și ai departamentelor de securitate cibernetică din lume cred că instabilitatea geopolitică va duce la un eveniment cyber catastrofic în următorii 3 ani”, a spus ES, Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției în România.
”Ieșim dintr-o pandemie care ne-a împins spre home office. Am văzut dezvoltarea soluțiilor de cyber spre acest home office – e o disciplină nouă în cyber – e un trend ce va fi masiv: nu mai ai doar la birou protocoale de securitate, trebuie să ai și pe dispozitivele angajaților pentru că lucrează de acasă, de oriunde acum”, a adăugat Ambasadorul Elveției în România în discursul său, făcând o listă a tendințelor de securitate cibernetică care se conturează pentru 2023.
Oficialul elvețian a precizat faptul că la acest moment sunt 43 mld. de gadgeturi în folosință ”și știm cât de rapid se dezvoltă Iot.”
”E bine, avem o viață confortabilă, dar cum protejăm atâtea dispozitive? Multe dintre ele nu sunt pregătite pentru a primi atât de multe update-uri de securitate. E nevoie ca industria producătorilor de gadget-uri să se pregătească pentru a permite acest lucru”, a mai spus ES, Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției în România.
Acesta a mai precizat faptul că inteligența artificială, și tool-uri precum ChatGPT vin cu efecte pozitive dar și negative, iar soluțiile de securitate cibernetică pentru AI vor reprezenta o nouă disciplină pentru companiile de profil.
Alte elemente notabile privind securitatea cibernetică aduse în discuție de ambasadorul Elveției în România se referă la faptul că momentul alegerilor este unul bun pentru manipulare – ”vor fi alegeri în multe state în acest an, e ceva la care să fim atenți” – dar și că instabilitatea militară vine cu o creștere a numărului de atacuri cibernetice. ”Avem nevoie să înțelegem mai rapid de unde vin aceste atacuri pentru a le contracara”.
La finalul discursului său, oficialul elvețian a precizat faptul că ”Suntem extrem de expuși în Elveția la atacuri cyber și ne uităm la toate soluțiile dezvoltate peste tot în lume și încercăm să învățăm din lecții, ale noastre, ale altora”.
Riscuri de securitate cibernetică pentru România
În cadrul conferinței Cybertech or Science Fiction: What investors need to know about cybersecurity trends and vulnerabilities in 2023, organizată alături de Microsoft, Camera de Comerț Elveția – România și Swiss Webacademy am aflat și că munca de acasă, digitalizarea și diversificarea amenințărilor informatice cresc riscurile de securitate pentru companiile din România.
"Criminalitatea informatică este un domeniu aflat într-o permanentă inovare și cunoaște o rată foarte rapidă de dezvoltare și diversificare. Expansiunea tipurilor de dispozitive care fac posibilă accesarea mobilă a internetului, pe de-o parte, și digitalizarea banilor și a operațiunilor bancare, pe de alta, sunt elemente care au dus la creșterea exponențială a numărului de utilizatori și, implicit, a riscurilor de victimizare. Dezvoltarea parteneriatului cu alte instituții sau organizații, care pot contribui la eficientizarea și multiplicarea acțiunilor cu caracter preventiv, reprezintă o abordare curentă a Poliției Române în organizarea demersurilor specifice domeniului prevenirii criminalității informatice”, a declarat Sorin Ioan Stănică, comisar-şef de poliţie și șef al biroului Prevenire din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Evoluția tehnologiilor digitale este tot mai accelerată, iar tot ce poate fi calculat și previzibil va fi automatizat. Dar diversitatea și complexitatea noilor tehnologii și aplicații va aduce vulnerabilități noi și riscante.
”Spațiul digital e în plină expansiune și devine un spațiu de atac mult mai vast pentru hackeri. Acum, mai mult ca niciodată, managerii din companii trebuie să înțeleagă contextul în care trăim, amenințările din digital și măsurile strategice pe care trebuie să le ia pentru a preveni sau pentru a face față unui atac când acesta se produce. Și asta nu mai este doar treaba specialiștilor. Ea a devenit deja problema noastră a tuturor”, a declarat Daniela Chrzanovski, directorul general al centrului de training și servicii IT Swiss Webacademy și liderul grupului Cybersecurity în cadrul Camerei de Comerț Elveția-România (CCE-R).
Totodată, munca de acasă sau munca în regim hibrid din ultimii ani a crescut riscul amenințărilor informatice pentru companii.
Circa 81% dintre liderii departamentelor de securitate informatică afirmă că organizația lor a început să implementeze sau are în prezent un mediu de lucru hibrid și 91% plănuiesc ca organizațiile lor să facă tranziția completă la acest model în următorii cinci ani, arată rezultatele unui studiu recent realizat de Microsoft, în cadrul căruia au fost intervievați peste 900 de Chief Information Security Officers.
”Peisajul securității cibernetice continuă să evolueze, iar modelul Zero Trust este acum imperativ pentru organizațiile care doresc să se protejeze, asigurând și flexibilitate angajaților pentru a fi productivi. Implementarea Zero Trust înseamnă tranziția de la încredere implicită – unde se presupune că întreaga rețea internă este sigură – la un model care presupune verificarea în mod explicit a întregii infrastructuri, pe baza tuturor semnalelor disponibile. Microsoft a creat un model de maturitate Zero Trust care ajută companiile să aleagă cele mai potrivite politici de securitate pe baza profilului lor. Conform raportului nostru, Cybersecurity trends in Central and Eastern Europe, 65% din companiile din România au implementat sau au ca prioritate implementarea telemuncii pe baza unei arhitecturi de securitate implicită, pentru care Microsoft recomandă o abordare de tip Zero Trust”, a declarat Eugen Rusen, Security Cloud Solution Architects Lead CEE în cadrul Microsoft.
Chiar dacă marile companii de tehnologie din întreaga lume au anunțat planuri de restructurare masive în ultimele luni, specialiștii IT din România sunt la mare căutare, iar cererea de experți în securitate cibernetică este în creștere.
”Departamentele de inginerie și de dezvoltare software sunt încă foarte active în marile companii de tehnologie. În plus, startup-urile profită de restructurările făcute de marile companii și angajează dezvoltatori software de top care poate nu erau la fel de accesibili înainte. Nevoia de inovare va exista în continuare, iar dezvoltatorii de top vor fi întotdeauna la mare căutare. În ceea ce privește securitatea cibernetică, am observat într-adevăr o creștere a cererii pentru aceste servicii. Piața IT din România este una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, iar securitatea cibernetică este o componentă cheie a sectorului IT&C de aici”, a declarat Moe Jame, CEO al companiei de servicii IT Team Extension și liderul grupului IT în cadrul Camerei de Comerț Elveția-România.