Festivalul va începe joi, 29 august, și se va încheia duminică, 1 septembrie, iar expoziția curatoriată de One Night Gallery va avea loc la etajul 2 al Visssual - hubul cultural și de industrii creative. Accesul în cadrul expoziției este gratuit.

După 11 edițiii în care One Night Gallery a prezentat tineri artiști români, luna aceasta va introduce în premieră la Brașov instalația unui artist neconvențional – inteligența artificială (AI).

Acest AI a fost dezvoltat in-house sub formă de GAN (Generative Adversarial Network), un sistem de rețele neuronale care generează artă după analiza prealabilă a unui set vast de imagini.

Un GAN nu este direct programat să producă artă, ci să învețe prin deep learning caracteristicile comune ale setului de imagini, pentru a putea ulterior să genereze noi imagini cu aceste caracteristici.

Unicitatea artistică a instalației derivă din puterea sa de a procesa si de a transforma seturi de date în inovație artistică. Astfel, vizitatorii vor putea vedea în premieră postere generate de AI, dar și o proiecție a procesului de învățare.

”Realizarea fiecărui GAN in parte este un demers experimental și non-trivial, care necesită cunoștințe avansate de programare și matematică, dar și resurse de calcul semnificative și seturi vaste de imagini după care să învețe. Acest proces de antrenare poate să dureze saptămâni, chiar luni de zile, iar atunci când GAN-ul reușește să progreseze semnificativ în procesul de învățare, devine un instrument extraordinar de puternic pentru a genera noi imagini. Mai mult, este imposibil de determinat dinainte ce învață un GAN să genereze, ceea ce îi oferă credibilitate artistică, pentru că arta va fi surprinzătoare și contextuală”, explică Dompro, colaborator One Night Gallery pe soluții AI.

Pentru Amural V au fost folosite 35.000 de postere pentru a instrui inteligența artificială, o parte dintre ele fiind furnizate de PosterJam. Posterele generate sunt creații artistice cu trăsături unice și neașteptate ce vor putea fi admirate în cadrul expoziției de la Visssual, etajul 2.

În spațiul de evenimente, vizitatorii vor putea admira și o expoziție de postere cu realitate augmentată (AR) oferite de PosterJam, dar și o campanie a Uniunii Europene pentru promovarea oportunităților de dezvoltare a tinerilor – EU&Me.

”Într-o perioadă în care inteligența artificială care își mărește capabilitățile în diverse industrii, a venit momentul să aplicăm această tehnologie și în deprinderi profund umane, cum ar fi arta, și să admirăm rezultatele uimitoare. Inovația artistică se desprinde de barierele tradiționale și transcede într-o eră digitalizată, iar soluțiile dezvoltate in-house de One Night Gallery, inclusiv acest al doilea proiect care folosește inteligența artificială, oferă șansa vizitatorilor să descopere noi modalități de a interacționa cu arta”, declară Sorina Topceanu și Mădălina Ivașcu, fondatoarele One Night Gallery.

One Night Gallery este prima galerie de new media art din România care îmbină arta și tehnologia într-un nou concept de expoziție ad-hoc, susținând tinerii artiști și designerii români prin crearea unor experiențe artistice alternative, completate de inovație si tehnologie.

Punte între artiști și tehnologie, One Night Gallery a facilitat crearea celei mai cuprinzătoare platforme de artă în realitate virtuală și augmentată, promovată până acum în cadrul a unsprezece ediții, cinci galerii pop-up și trei expoziții colective.