Am stat de vorbă cu managerul celei mai mari rețele de cluburi de fitness din țara noastră despre strategia de extindere, ce înseamnă inovația în domeniul sportului și despre modul în care sportul, și mai ales cel în echipă, te poate ajuta să te transformi într-un lider mai bun.

”Antrenamentele stimulează concentrarea, îți eliberează mintea de stres și îți asigură energie pozitivă pentru întreaga zi. Din acest motiv, majoritatea celor mai bogați 500 CEO din lume fac sport dimineața”, ne spune Kent Orrgren.

CEO-ul World Class România și-a construit întreaga viață în jurul sportului. ”Sportul a fost pentru mine un stil de viață, încă din copilărie. A fost parte din educația mea și poate de aceea pun acum atât de mult preț pe educația timpurie în spiritul sportului. La 6 ani jucam hochei pe gheață și acest sport s-a transformat într-o pasiune pe care am urmat-o până la 26 de ani. Acum alerg, joc golf și squash. Experiența sportului m-a ajutat să am succes într-un mediu foarte competitiv cum e industria de sănătate și fitness”, povestește el.

Antrenamentele stimulează concentrarea, îți eliberează mintea de stres și îți asigură energie pozitivă pentru întreaga zi

Sportul implică strategie și disciplină

Însă succesul pe care-l poate asigura sportul și, mai ales, schimbarea mentalității, sunt elemente valabile în orice domeniu. Și mai ales, țeluri spre care ar trebui să țintească orice antreprenor sau manager fie el român sau expat.

Sportul implică strategie, disciplină mentală, focus, orientare către performanță, depășirea limitelor. Sunt calități absolut necesare unui lider”, afirmă Kent Orrgren. Sfatul său? Oamenii de business, și nu numai, ar trebui să facă sport 5 zile pe săptămână. În esență, sportul îmbunătățește calitatea vieții: atunci când faci mișcare, creierul este mai oxigenat, deci devii mai performant și poți face față provocărilor. În plus, creierul creierul eliberează serotonina, care asigură o stare de bine și te ajută să gestionezi mai eficient stresul.

Abilitatea de a privi jocul în ansamblu

Iar Orrgren mai are un sfat pentru antreprenorii și managerii români: practicați sporturi de echipă. ”Sporturile de echipă necesită și dezvoltă abilități excelente de comunicare, esențiale pentru un lider de succes. Alte calități importante sunt reprezentate de capacitatea de a lua decizii și abilitatea de a consulta echipa, de a privi jocul în ansamblu și a aduna toate informațiile necesare înainte de a lua o decizie”, explică CEO-ul World Class România.

Sportul implică strategie, disciplină mentală, focus, orientare către performanță, depășirea limitelor

O privire de ansamblu are și Kent Orrgren atunci când vine vorba despre extinderea rețelei World Class. Rețeaua de cluburi de fitness are 60.000 de membri activi în România și un milion de participanți la clasele grup fitness. ”Cu siguranță românii încep să înțeleagă importanța sportului în viața lor. De altfel, un studiu recent Quantix arată că 52% dintre români practică sport în mod regulat. Mai mult decât atât, dintre românii care pun fitnesul și aerobicul pe primul loc, 71% merg la sală cel puțin o dată pe săptămână”, spune kent Orrgren, arâtându-se optimist în ceea ce privește evoluția practicării sportului în România și posibilitățile de dezvoltare ale industriei de fitness la nivel local.

România are o cultură a sportului

Iar managerul World Class România este sigur că la această evoluție pozitivă a industriei a contribuit și efortul depus de rețeaua pe care o conduce. ”În ultimul an, românii au început să conștientizeze faptul că fitnessul și o nutriție corespunzătoare reprezintă mixul optim pentru un stil de viață echilibrat. Având în vedere faptul că în ultimii 18 ani am reușit să avem în jur de 60.000 de membri activi, sunt convins că România se află pe un trend ascendent. Mai mult, România are o cultură puternică a sportului, cu rezultate excelente ale olimpicilor la competiții de renume mondial. Activitatea fizică se poate face în foarte multe feluri: fie că vorbim de sporturi sezoniere, cum este schiul sau hikingul, sau de cele pe care le poți face oricând, fotbal, alergare, ciclism, fitness – toate aduc beneficii reale corpului și minții. Scopul nostru este să determinăm cât mai mulți români să le descopere”, spune el, precizând faptul că fiecare nou centru pe care World Class îl deschide la nivel local este o mișcare strategică atent gândită.

”Aducem sportul și fitness-ul la îndemâna celor care au un program aglomerat, în marile orașe, pentru a-i încuraja și a le oferi sprijin să practice mișcarea oricând – în drumul lor spre casă, spre birou sau chiar în pauza de prânz”, declară reprezentantul World Class România.

Extinderea World Class în România

World Class operează 33 de cluburi în România, dintre care 29 sunt active, iar 4 sunt în curs de deschidere, după cum afirmă CEO-ul rețelei. Astfel, printre noile cluburi care vor apărea până la finalul acestui an se numără precum World Class în București Mall, la finalul lunii aprilie, World Class Record Park în Silicon Valley-ul Europei, Cluj-Napoca, și alte două cluburi în București; AFI Tech Park, în AFI Tech Park 1, și Veranda Mall din cartierul Obor. De ce tocmai în zona Colentina?

Este o alegere strategică, afirmă Kent Orrgren, pentru că este o zonă din București cu o densitate crescută a populației, care a avut parte recent de o dezvoltare rapidă.

”Cred că elementele cheie care îți pot asigura tranziția către o afacere de succes sunt reprezentate de existența unui plan precis și a unei strategii adaptate la piața locală. E important să ai o viziune asupra nevoilor publicului tău țintă, să oferi un serviciu unic pe piață, care să te diferențieze față de competiție și care să aducă plus valoare publicului tău”, precizează el.

Inovație într-un business de sport

În cazul World Class, plus valoarea și inovația înseamnă deschidere, curaj, profesionalism, prin cele mai noi concepte în materie de sănătate & fitness, echipamente de ultimă generație, programe Les Mills, instructori certificați internațional, cursuri de ciclism Schwinn, dar și lansarea unui sistem de plată care presupune abonamente lunare cu prelungire automată (Orrgren spune despre noua metodă de plată că este mai ușoară, mai rapidă, comodă și extrem de flexibilă, membrii având posibilitatea de a opri plata oricând).

Însă, cum poate o companie cu o prezență de 18 ani la nivel local, venituri de peste 20 de milioane de euro și aproape 30 de cluburi sub management să mai păstreze din rapiditatea integrării noilor opțiuni și servicii, rapiditate care caracterizează, de obicei, un startup.

”Adaptabilitatea, curajul și orientarea către acțiune și inovație, trăsături specifice unei “gândiri de startup”, sunt trăsături care m-au ajutat, în decursul anilor, să mă concentrez asupra rezultatelor și să ajung aici. Întotdeauna încerc să îmbunătățesc lucrurile, începând cu mine și cu echipa mea. Împreună am reușit să creștem afacerea”, spune Kent Orrgren, managerul local al World Class, pe care nu doar pasiunea pentru sport în recomandă în fruntea rețelei.

CEO-ul World Class România a început ca instructor, în 1989, și a lucrat cu Nautilus (acum Actic) până în momentul în care compania a fost preluată de 24 Hour Fitness, în 1998, și a devenit parte a SATS. A deținut funcția de director general la SATS Sports club Sweden AB între 2001-2010 și COO la SATS Nordic, între 2009-2010.

Mai mult, în 2010, a fondat Performance Xperience Consult & Invest AB, compania de consultanță în wellness, care permite liderilor să își îmbunătățească performanța organizațională prin strategie, viziune și expertiză în industria de fitness.

A absolvit IHM Business School în Stockholm, Suedia, și a obținut o diplomă de masterat în Marketing Management, Marketing strategic, Business Communication și Economie. De asemenea, deține un EMBA în Management Financiar la Stockholm School of Economics.

”Pentru a-ți îndeplini visul sau a implementa ideea de business e nevoie să te implici 100% și să pui pasiune în tot ceea ce faci. La World Class, esența succesului serviciilor pe care le oferim sunt antrenorii noștri. Fie că suntem antreprenori sau oameni de business, avem nevoie de antrenori pentru succes în viața noastră. Uneori te poate ajuta un coach, un consilier, un antrenor personal sau un consultant, iar alteori te poate ajuta o întreagă echipă. Important este să recunoști rolul esențial al celor care te susțin în succesul tău și al afacerii tale. Adunând în jurul tău o echipă puternică, dovedești o gândire strategică excelentă, viziune, abilități de lider, stabilitate și competitivitate”, declară Kent Orrgren.