Haideți să vedem diferitele moduri în care investitorii își pot diversifica portofoliile investiționale și câteva trucuri pentru a se asigura că banii pe care doresc să-I multiplice, pe lângă dorința lor de a ajută echipe aflate la început de drum în afaceri, le pot aduce un return foarte bun.
Să investești într-un startup poate fi un proces ușor, dar, în același timp, poate fi și o inițiativă destul de riscantă.
Iar platformele de investiții precum SeedBlink democratizează accesul la diferite oportunități investiționale și le oferă investitorilor începători toate uneltele necesare pentru a face investiții informate.
Dacă dispui de mai multe fonduri, diversificarea portofoliului este o foarte bună strategie de management al riscului: în esență, investitorii își împart cât mai mult capitalul între mai multe startup-uri din industrii variate, în diferite stadii de dezvoltare, sau în geografii diferite.
Mai pe românește, nu-și pun toate ouăle în același coș.
Numărul ideal de investiții în startup-uri
Totuși, dacă te întrebai dacă există un ”număr magic” în ceea ce privește numărul de investiții pe care să-l faci pentru a-ți crea un portofoliu diversificat, ei bine, nu există.
Dacă pleci de la premiza că vei investi 10% din veniturile anuale în startup-uri, în funcție de cât înseamnă asta, poți împărți în cât mai multe investiții mici.
Pe SeedBlink, de exemplu, investiția minimă într-un startup începe de la €1.000, dacă eșii membru al Clubului, deci există destul de mult spațiu să diversifici ușor portofoliu. Pentru cei fără acest abonament, ticket-ul minim este de €2,500 euro.
Jason Calacanis, un business angel și autorul “Angel: How to Invest în Technology Startups-Timeless Advice from an Angel Investor Who Turned $100,000 into $100,000,000”, recomandă ca strategie minim 25 investiții și 5 runde de follow–on împărțite pe o perioadă de 4-6 ani, adică, în jur de 4-5 investiții pe an.
O rundă de follow-on înseamnă să investești suplimentar a doua oară într-un startup care a demonstrat creșterea dorită de tine.
Dacă vrei să-ți creezi un cont și să începi să investești prin SeedBlink, click aici.
Acesta e doar un exemplu, în general sfatul investitorilor experimentați e să nu investești într-un singur startup.
De ce e important să ai un portofoliu diversificat de investiții? Așa cum ne spun oficialii SeedBlink, realitatea este că oricâtă experiență și încredere ai avea în capabilitățile tale de a găsi „următorul unicorn”, o să dai greș mai des decât o să ai dreptate.
Astfel, investind în mai multe startup-uri îți crești șansele să ai dreptate și să îl găsești pe cel ce îți va duce valoarea generată de investițiile tale de pe negativ pe pozitiv.
Oficialii SeedBlink observă o tendință clară spre pozitiv pentru investitorii prezenți pe platformă și care au mai mult de o investiție.
Cum poți să-ți creezi un portofoliu diversificat
Spre finalul clipului nostru de azi, să vedem și o serie de trucuri care se vor dovedi utile pentru crearea unui portofoliu de investiții diversificat.
Fă-ți propria teză de investiții – pune pe hârtie din punctul tău de vedere care sunt sumele pe care dorești să le aloci pentru fiecare investiție (pot fi diferite de la startup la startup), răspunzându-ți la întrebări precum: în ce etapă de dezvoltare aș vrea să fie startup-ul, care sunt industriile în care aș vrea să investesc, în ce produse, care este suma totală de care dispun pentru un an.
Fii pregătit de un exit – analizează performanțele startup-urilor în care ai investit. Așa cum spuneam și în clipul anterior, este posibil că un startup pe care-l susții financiar să nu performeze așa cum anticipai. Amintește-ți care este viziunea ta pe termen lung, urmărește tendințele din industrie.
Urmărește mai multe industrii – este posibil să cunoști cu precădere / în profunzime un anumit sector de activitate. Însă diversificarea și pe industrii, cu riscul de a nu le cunoaște, îți poate aduce beneficii în cazul în care unul dintre ele trece prin perioade regresive. Oricum, ideal este să te documentezi cât mai bine și să fii mereu la curent cu ce se întâmplă în ecosistemul de startup-uri, ce trenduri parcurge acea industrie în piețe mai dezvoltate, mai ales dacă investești.
Fii deschis spre sindicalizări (adică să-ți pui banii alături de alți investitori într-o rundă) – în ultimii doi ani văzut și în România sindicalizări între investitori privați, fonduri de de investiții sau programe, scopul fiind de a ridica suma investiției și de a susține startup-urile și după momentele de început. Dacă ești parte din acel sindicat ai șanse mai mari la un return considerabil, având în vedere faptul că evaluarea startup-ului deja crește pe măsură ce crește și nivelul finanțărilor ridicate.
Am ajuns la finalul ultimului nostru material dedicat investitorilor. Alături de SeedBlink, ne-am dorit să facem un ghid util vouă, celor care luați în considerare investițiile în startup-uri.