Lectură de 6 min

iPhone 14 Pro, cu bune și rele - după 8 luni de utilizare

Abonează-te pe  
Revin către voi cu un update în legătură cu iPhone 14 Pro. Se fac 8 luni de când îl folosesc ca telefon principal și în acest material vreau să povestesc cum a fost trecerea de la Android la iOS și care au fost lucrurile care mi-au plăcut, dar și lucrurile care nu mi-au plăcut la iPhone 14 Pro.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Noi nu prea facem asemenea materiale deoarece după ce testăm produsul 1-2-3 săptămâni îl returnăm. Însă în cazul de față iPhone 14 Pro este o achiziție personală și vă pot spune unele lucruri care apar doar după o utilizare mai îndelungată.

Care ar fi acelea? Hai să vă spun un lucru pe care îl apreciez foarte mult la acest telefon și care nu bănuiam că va juca un rol atât de important. Nu este camera foto, nu este performanța, ci FaceID. Foloseam autentificarea facială pentru a debloca telefonul și înainte, însă pe iPhone este absolut fantastică.

Autentificarea este foarte rapidă, precisă și convenabilă, mai ales la plata cu telefonul. Eu plătesc cu telefonul 90% din timp, iar faptul că folosesc FaceID nu mai necesită introducerea parolelor. Înainte pe diferite telefoane Android, cu aceeași aplicație de payment de la ING, trebuia să introduc din când în când parola, chiar dacă autentificasem cu amprenta.

Cu iPhone 14 Pro, oriunde plătesc cu telefonul tot procesul e super simplu și intuitiv. FaceID e excelent și pentru autentificare în aplicații precum HomeBank sau Revolut, de fapt face ca procesul de autentificare să „dispară”. Apăs pe aplicație, camera mă vede, apoi se deschide. Îmi place că FaceID este foarte convenabil de utilizat și oferă un strat de securitate.

Design și rezistență

Hai să vorbim și despre design și cum s-a comportat de-a lungul acestor luni. Eu nu prea sunt genul care să folosească husă sau folie de protecție pentru telefon. De data aceasta am ales o husă care mi-a plăcut foarte mult, dar în același timp care lasă să se vadă culoarea acestuia. Drept urmare e ca nou pe spate și lateral.

În schimb, nu i-am aplicat o folie de protecție. Eu sunt atent cu gadgeturile, însă nu am scăpat de o zgârietură fină pe ecran. Nu știu cum am făcut că nu l-am scăpat niciodată din mână și nu l-am ținut în buzunar cu chei sau alte asemenea lucruri. În fine, acum nu se mai vede deoarece i-am aplicat o folie între timp ca să-l protejez de alte viitoare zgârieturi.

Când e în carcasă nici nu-mi dau seama ca a fost aplicat ceva peste ecran. iPhone 14 Pro mi se pare că are o formă și o dimensiune ideală. Este suficient de mic pentru a fi folosit cu succes cu o singură mână, dar suficient de mare pentru gaming sau vizionare de filmare și seriale. Ce mă enervează la nivel de design este faptul că adună foarte mult praf, scame și mizerie în zona camerelor foto.

Dynamic Island

Cum e Dynamic Island? E…ok. Nimic revoluționar, dar nici inutil. Cum o folosesc eu? Pentru multitasking, atunci când ascult muzică și vreau să controlez playback-ul. L-am folosit în perioada campionatului mondial pentru a vedea scorurile de la meci direct acolo sau pe always on display cu live activities. L-am mai folosit pentru navigare cu Google Maps, însă mai mult cu aplicații precum Uber și Bolt care-mi indică timpul până la destinație. Sunt lucruri mărunte, dar utile și care mă fac să numai deblochez telefonul. Pot să arunc o privire pe ecran atunci când am alwasy on display activat.

Apropo. Eu sunt indecis în legătură cu always on display de la Apple. Pe deoparte îmi place deoarece pot vedea anumite informații fără să-mi mai deblochez telefonul. Pe de altă parte este un consumator destul de mare de energie. În același timp, poate să-ți distragă atenția deoarece ai impresia că telefonul e pornit. Când știu că am o zi aglomerată îmi opresc always on display și conexiunea 5G pentru a fi sigur că am o autonomie cât mai mare. Da, nu sunt complet mulțumit de autonomie. Pentru mine e un telefon de o zi, numai mult. Deci înainte să plec de acasă vreau să mă asigur că am cel puțin 80% baterie ca să fiu sigur că pot să-l folosesc toată ziua.

Un alt inconvenient pentru mine este încărcarea lentă prin portul lighting. Eu am puțini prieteni care au iPhone și de când cu iPhone 14 Pro trebuie să mă asigur că am propriul încărcător cu mine, ca altfel risc să rămân fără autonomie. De asemenea, sunt mult mai atent cu bateria telefonului. Înainte știam că daca trebuia să plec de acasă în 10 minute îmi puneam telefonul la încărcat și nu aveam probleme. Pentru că fast charging pe 80% din telefoanele Android. Acum trebuie să mă asigur că am cel puțin 50% ca să nu fiu luat prin surprindere dacă stau departe de o priză.

Magsafe

Ce-mi place în schimb foarte mult este sistemul magsafe. De exemplu, îmi place foarte mult această baterie externă ce încarcă wireless telefonul și e convenabil de utilizat deoarece nu-mi mai bat capul cu fire și poate fi folosită și drept stand atunci când te uiți la filme în avion, de exemplu.

Unul dintre motivele principale pentru care am ales un iPhone a fost capabilitățile sale foto video. Pe video telefonul mi se pare foarte bun, deși mă enervează distanța focală minimă destul de mare pentru camera principală și faptul că iPhone-ul trece automat pe ultrawide pentru focalizare. Cinematic mode e mișto, dar l-am folosit mai puțin decât credeam. Asta pentru că pentru ce folosesc eu telefonul, filmările 1x sunt excelente și au un bokeh suficient de bun.

Foto/video

Stabilizarea pe video este excelentă și în niciun caz normal de utilizare nu am simțit nevoia să trec pe action mode. Practic, pentru filmări normale nu mai văd nevoia unui gimbal pentru smartphone. Nu am filmat prores deoarece acest model de 128 GB poate filma astfel doar la rezoluție FHD din motive de spațiu, iar eu am nevoie de 4K. Pentru mine, iPhone 14 Pro este o cameră foto secundară excelentă pentru astfel de clipuri, pentru review-uri sau pentru shorts.

Am tras și poze RAW, însă doar în anumite cazuri când știam că e potențial pentru o fotografie extraordinară și voiam să am cel mai bun punct de plecare.

Pozele ies foarte bine doar că nu-mi place că îi este frică de umbre. Telefonul vrea să ilumineze uniform fețele. E bine pentru video call-uri, dar nu și pentru poze dramatice. Tot are o tentă să încălzească prea mult imaginea, după gustul meu. Portretele și selfie-urile sunt excelente, iar decuparea de fundal este foarte bună, dar nu excelentă deoarece mai dă rateuri uneori. Încă mai are de progresat pe fotografiile cu zoom optic, însă nu e un mare minus pentru mine. Telefoanele Android fac unele lucruri mai bine când vine vorba de fotografiere și video: au tot felul de moduri interesante de filmare și fotografiere, care nu sunt pe iPhone și oferă un control mai mult la setări direct în aplicația nativă.

Trecerea la iOS nu a fost dificilă și m-am acomodat destul de repede. Nu pot să zic că simt lipsa a ceva de pe Android. Performanța a fost fără cusur și nu am întâmpinat nicio problemă în nicio aplicație sau joc încercat de mine. Însă mai mult am apreciat faptul că toate aplicațiile se actualizează în fundal când încarc telefonul sau în alte momente și astfel nu am întâmpinat situații cum sunt pe Android când trebuie să intru eu manual în Google Play și să le actualizez.

Și pe Android se actualizează automat, dar nu la fel seamless ca pe iPhone. La nivel de iOS îmi place că atunci când închid Wi-Fi-ul mi-l pornește automat a doua zi, de exemplu, dar nu-mi place sistemul de setări și trebuie să cauți prin multe meniuri ca să găsești ce cauți.

Un alt lucru pe care vreau să-l punctez înainte de final este faptul că puterea ecosistemului este una reală și aduce multe beneficii. Îmi place că pot prelua apeluri telefonice pe MacBook, că pot scrie și răspunde la mesaje pe laptop foarte simplu, ca pot folosi camera telefonului drept webcam pentru MacBook, că-mi pot trimite fișiere, linkuri și poze foarte simplu prin AirDrop.

În încheiere spun că iPhone 14 Pro este un telefon foarte bun, iar eu apreciez foarte mult designul, funcționalitatea acestuia. De asemenea, pentru mine e o unealt pentru video și îmi place felul în care funcționează cu MacOS. Mi-ar fi plăcut o autonomie mai bună sau măcar o încărcare mai rapidă pe USB-C, dar asta probabil va primi iPhone 15 Pro. O să rămân cu acest telefon cel puțin încă un an, iar dacă ar fi să trec înapoi la Android probabil aș face-o pentru un telefon pliabil.

Ce îmi place

FaceID

Actualizări aplicații

Camera foto principală

Performanța

Simbioza cu Macbook

Excelent pentru video

Notch-ul

Magsafe

Ce nu-mi place

Se descarcă destul de repede

Cablu lighting

Notificările

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: