Aici găsești tot ce trebuie să știi despre noile telefoane și smartwatch-uri lansate de Apple.
iPhone 15 și 15 Plus, Dynamic Island pentru tot poporul
Practic, vestea cea mare anul acesta pentru toți utilizatorii de iPhone este USB-C, iar utilizatorii care preferă modelele de non-Pro oferite de compania americană se vor bucura și de Dynamic Island, care ar trebui să ofere o interacțiune mai rafinată cu telefonul mobil.
Dincolo de Dynamic Island, ecranele de pe modelele de bază sunt mai luminoase și au margini mai mici decât avea iPhone 14 anul trecut, însă rata de refresh a rămas la 60Hz.
iPhone 15 și 15 Plus aduc, pe lângă Dynamic Island și procesorul A16 Bionic de pe modelul 14 Pro. Astfel, aceste terminale ar trebui să fie ceva mai rapide comparativ cu modelele precedente 14 și 14 Plus, însă nu m-aș aștepta la diferențe dramatice din acest punct de vedere.
Pe lângă noul procesor avem și camera principală de 48 de megapixeli tot de pe modelul de top de anul trecut. Totuși, cu un nou algoritm software, noile iPhone-uri pot fotografia la 24 de megapixeli pentru imagini mai detaliate.
Noul modul de 48 de megapixeli aduce pentru prima dată și un mod de zoom 2X pe modelele non-Pro de iPhone și chiar dacă zoom-ul nu este optic, rezoluția mai mare a camerei ar trebui să păstreze destul de bine calitatea imaginilor.
De asemenea, dacă ai făcut o fotografie fără modul portret, poți ajusta adâncimea de fundal din aplicația de poze, fără a fi nevoie să repeți fotografia cu modul activat din cameră.
iPhone 15 și 15 Plus vin și cu noul cip Ultra-wideband, care permite localizarea mai precisă a obiectelor care au integrat acest cip.
iPhone 15 de 128 GB pornește de la 4.699 RON, iar 15 Plus cu aceeași variantă de stocare, de la 5.449 RON.
iPhone 15 Pro și 15 Pro Max, camere și performanțe îmbunătățite, într-o carcasă de titan
Vestea cea mare pentru modelele Pro de la Apple anul acesta și cea imediat vizibilă este noua carcasă de aliaj de titan cu aluminiu. Practic, la exterior, telefonul este îmbrăcat cu titan, dar pe interior se află în continuare aluminiul, pentru un control al temperaturii mai optim, spune Apple.
O altă noutate de design de anul acesta este Butonul de Acțiune, care înlocuiește întrerupătorul de mut, prezent până acum pe toate iPhone-urile încă din 2007. iPhone 15 Pro și Max vin și ele cu USB-C, dar la viteze superioare de 10Gbps, deși vei avea nevoie de un alt cablu decât cel din cutie pentru a beneficia de această viteză, pentru că acela este limitat la 480Mbps.
Ecranul de pe iPhone 15 Pro și Max au aceeași luminozitate ca modelele de bază 15 și 15 Plus, dar aduc în plus 120Hz și Always-on-Display. Tehnic vorbind și marginile sunt puțin mai subțiri pe 15 Pro și Max, dar diferența nu este una pe care o vei observa cu ochiul liber.
Modelele Pro de la Apple vin echipate cu noul procesor A17 Pro și 8GB RAM. Este prima dată când Apple pune 8 GB RAM pe telefoanele lor, iar acest lucru ar trebui să se vadă la managementul aplicațiilor, dar și la jocurile pretențioase. Că veni vorba, noua placă grafică cu 6 unități de execuție este capabilă de Ray Tracing și este un upgrade destul de mare față de anul trecut, dar doar dacă te joci jocuri precum Resident Evil: Village, spre exemplu.
Camerele foto sunt și ele mai bune, cea principală este tot de 48 de megapixeli, dar are performanțe ceva mai bune în lumină scăzută, iar pe modelul Pro Max avem pentru prima dată o cameră cu zoom 5X la 120 de milimetri.
Și aici pozele pot fi modificate după ce au fost făcute pentru a adăuga sau a elimina efectul de portret, iar fotografii mai avansați pot selecta mai multe distanțe focale, printre care 28 și 35 mm.
Prețul de pornire pentru iPhone 15 Pro este de 5.949 RON pentru modelul cu 128 GB stocare, iar 15 Pro Max, care pornește de la 256 GB va avea un preț de pornire de 7.199 RON.
Apple Watch Series 9 și Ultra 2
Despre ceasurile inteligente de la Apple nu sunt foarte multe de spus. În principiu sunt identice cu modelele de anul trecut ca design, dar au primit câteva îmbunătățiri de finețe.
Mai exact, ecranul lui Series 9 ajunge acum la 2.000 de niți luminozitate maximă, în vreme ce ecranul lui Ultra 2 ajunge la 3.000, fiind cel mai luminos pus de Apple pe un dispozitiv de-ale lor. De asemenea, procesorul, cu 30% mai rapid, este un Apple S9, deși fiind vorba despre ceasuri, nu vei simți diferențe mari în ce privește viteza.
Una dintre funcțiile mai importante este aceea că acum Siri poate procesa conversațiile direct de pe Apple Watch, fără a mai fi nevoie să comunice cu un telefon, iar astfel procesul este mai rapid.
Apple Watch Series 9 pornește de la 2.149 RON pentru varianta de 41 mm, iar Ultra 2, de la 4.349 RON.