Jason a fost prezent la Iași pentru evenimentul de lansare al Campusului FreeYa Mind, un centru de cercetare și dezvoltare cuantică și totodată un ecosistem educațional pentru studenți, profesori, antreprenori, startup-uri și companii, practic pentru oricine își dorește să contribuie la inovație și la schimbarea în bine a societății. Aflat în stadiul de dezvoltare, proiectul ar putea fi finalizat în anul 2026, iar tehnologiile de cercetare și calcul avansat vor fi implementate etapizat, astfel încât oamenii de știință să poată lucra la dezvoltarea noilor tehnologii în domenii precum cel medical sau al producției de noi materiale.
Ce sunt tehnologiile cuantice
Tehnologiile convenționale de calcul folosite de laptopurile și telefoanele noastre, de exemplu, se bazează pe codarea informației în sistem binar, adică folosind 0 și 1. Aceste semnale informatice sunt prelucrate de procesorul dispozitivului folosind porți logice sau tranzistori, explică Jason. Acest sistem de calcul este potrivit pentru task-urile pe care le facem zilnic pe dispozitivele noastre și care se bazează pe procese cunoscute și bine programate, dar nu este cel mai eficient când vine vorba de inovare și calcule experimentale.
Așa au apărut sisteme de calcul cuantice, numite și qubit sau bit cuantic. „Calculatoarele cuantice folosesc biți cuantici, care folosesc limbajul binar cu 0 și 1, dar și cu valori cuprinse între acestea două. Faptul că avem la dispoziție mai multe spații pentru realizarea calculelor permite realizarea mai multor procese în paralel, mai multe calcule matematice și informatice”, precizează Jason Silbergleit pentru start-up.ro.
Practic, acest sistem de calcul permite rezolvarea de probleme matematice care nu ar fi posibilă folosind mijloacele tradiționale sau care ar dura prea mult timp și ar consuma prea multă energie.
Cum ajută centrele cuantice la dezvoltarea comunităților reziliente
Posibilitatea de inovare folosind tehnologiile cuantice este deci foarte mare, pentru că aceste sisteme ne permit să inovăm mai repede și mai eficient decât în trecut. Pentru a rezolva provocările cu care se confruntă o societate, crede Jason, este nevoie de puncte de vedere și opinii diferite și astfel apar centrele de cercetare. Acestea aduc laolaltă experți și oameni de știință tocmai pentru a găsi cele mai bune soluții la problemele cu care se confruntă oamenii.
„Cred că prin înființarea unui centru de inovare putem aduce tehnologia către mase. Și când reușești să democratizezi tehnologia, aduci toată inovația, creativitatea și ideile într-un domeniu, iar aceasta este ideea de bază a unui centru de inovare”, precizează VP-ul IBM Research.
IBM crede că inteligența artificială poate fi motorul care să transforme computerele cuantice și centrele cuantice de dezvoltare în mașinării pentru inovație. Primul proiect de succes al companiei pe partea dezvoltării algoritmilor de inteligență artificială a fost realizat în 2011, atunci când computerul Watson dezvoltat de IBM a câștigat un concurs de tip pop quiz, numit Jeopardy!
„Prin democratizarea AI-ului putem crea o comunitate care să inoveze în diverse tipuri de tehnologie și cu cât avem mai multe tehnologii la dispoziția tuturor, cu atât vom avea și mai multă inovație”, adaugă Jason.
Iar de aici, limita e cerul, pentru că putem avea parte de progrese importante în domenii precum sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă, medicina sau producția de noi materiale mai rezistente și mai ușoare, de exemplu. Progrese vizibile vor avea loc și în ce privește modul în care realizăm calculele pentru inteligență artificială, astfel că în loc să ne bazăm pe plăcile video pentru putere de calcul crescută, vom putea folosi cipuri de accelerare dedicate mai eficiente, cum este IBM Spyre.
Cum vor influența tehnologiile cuantice viitorul umanității
IBM crede că inteligența artificială și tehnologiile cuantice vor juca un rol foarte important în viitorul umanității, iar de aceea, gigantul american de tehnologie colaborează încă de acum cu companii și experți din mediul academic din diferite industrii. Astfel, IBM se implică direct în dezvoltarea noilor inovații din industria farmaceutică, cea de cercetare moleculară cu Cleveland Clinic sau fizica particulelor, dar și în optimizarea rețelei energetice cu e.on.
„Vedem oportunități de avansare tehnologică în toate aceste industrii pentru beneficiul regiunii (n. red. Europa de Est), dar și pentru restul planetei”, adaugă Jason Silbergleit, VP IBM Research, IBM Quantum.
Astfel, mai multe companii din lume folosesc în prezent tehnologiile IBM pentru a dezvolta materiale inovatoare proprii, noi formule medicale sau metode de administrare a tratamentelor ce pot ajuta pacienții.
Așteptările IBM de la Campusul FreeYa Mind
Jason spune că „de fiecare dată când creezi o nouă comunitate de antreprenori și inovatori, deci studenți, profesori, startup-uri etc. și le oferi tehnologia, cred că inovația poate începe încă din prima zi, pentru că este vorba de posibilitățile pe care le oferă computerele cuantice.”
În ce privește viitorul FreeYa Mind Campus, reprezentantul IBM din SUA ne-a spus că unul dintre obiectivele importante este implementarea celui mai avansat computer cuantic de scară largă în Iași, iar aceasta va fi și una dintre cele mai importante tehnologii din locație. Procesarea cuantică de la IBM este disponibilă și prin intermediul serviciilor de tip cloud, pentru ca studenții și cercetătorii să poată folosi noua tehnologie până când Campusul va fi gata.