Însă, dacă ai un copil sau te hotărăști că ar cam fi vremea să faci unul, nopțile nedormite vor reveni (nu doar pentru că va trebui să schimbi scutece și să-l hrănești). Asta pentru că, evident, îți dorești să aibă o viață bună și să aleagă o carieră de succes.

În 2040, copiii născuți pe acum vor lucra deja și vor avea de-a face cu cerințele pieții muncii din acele vremuri. La cum stau lucrurile acum și din puținul pe care îl putem prevedea pentru următorii ani, ce joburi ar putea exista atunci pentru ei? Va arăta piața muncii la fel ca acum:

Probabil că nu, mai ales că sunt deja o serie de joburi care stau sub amenințarea automatizării, dacă nu ai fost deja pierdute în favoarea roboțeilor.

Un studiu realizat de Institute for the Future (IFTF) sugerează faptul că 85% dintre joburile din 2030, de fapt, nu au fost încă inventate. Iar încă 10 ani mai târziu e clar că nu vom mai recunoaște mai nimic din joburile disponibile.

Am găsit pe Time un material care ne dezvăluie pe ce locuri de muncă ne-am putea bate peste mai mult de 20 de ani.

Manager de magazin online – chiar dacă încă de acum un număr tot mai mare de persoane cumpără online cam tot ce le trebuie, se tânjește după interacțiunea umană. Un raport Google spune că 61% dintre utilizatorii de mobil sună încă înainte de a face o cumpărătură online. Iar lucrurile nu par să se schimbe în viitorul apropiat. Așa că, pe viitor este foarte posibil ca tot mai multe branduri să încerce să aducă componenta interacțiunii umane în magazinele lor virtuale.

Mediator între oameni și...roboți – un alt posibil job are de-a face cu relația dintre oameni și ”colegii” lor roboți. Am putea vedea terapiști pe canapeaua cărora vor sta de vorbă oameni și roboți deopotrivă.

Traineri de roboți – nu, nu neapărat programatori. Odată ce algoritmii care controlează roboții se vor standardiza, este posibil ca roboții să fie ”învătați” ce să facă de către orice persoană, nu doar de developeri care să le rescrie softul.

Controlor de trafic pentru drone – la nivelul anului trecut erau înregistrare peste 670.000 de drone doar în State. Cum un număr tot mai mare de companii testează chiar livrările cu ajutorul acestora, și ne mai pregătim și pentru taxiuri zburătoare, este foarte posibil să avem nevoie de niște persoane pregătite special pentru a face puțină ordine pe cer.

Designeri specializați în realitate augmentată – există deja câteva industrii în care sunt persoane care creează scenarii pe baza realității augmentate pentru a le aduce consumatorilor experiențe diferite și complexe. De aceea, mai mult ca sigur că până în 2040 vor exista designeri specializați doar pe acest segment.

Photo by rawpixel.com on Unsplash