„Jobs of the Future” e o serie online în care analizăm cum se vor schimba meseriile moderne în viitor, dar și ce skill-uri vor fi necesare. Prezentul e doar un trecut așteptând să se întâmple, iar în 10-20 vor fi create joburi de care nici nu știm astăzi.
În fiecare episod analizăm modul în care se va transforma o industrie, dar discutăm și cu cei care sunt deja în avangarda industriei din România. Iar în acest episod din „Jobs of the Future” am discutat cu Tania Bordianu și Tudor Iacob, parteneri la Unison - Plant Based Food, un business care produce mâncare vegană și produse artizanale în București.
Modul în care mâncăm astăzi afectează mediul pe termen lung. Populația în creștere la nivel mondial, nivelul de trai din ce în ce mai bun și disponibilitatea mâncării procesate a dus la un efect nedorit al obiceiurilor noastre.
Atunci când mănânci un burger nu te gândești la efectul pe care-l are acesta asupra mediului. Dar fiecare burger înseamnă energie, pământ, poluare și eficiență. Conform datelor specialiștilor 75 de carne de burger contribuie cu 8 kilograme de gaze de seră. E de patru ori mai mult decât un pește.
Conform datelor Națiunilor Unite, 26% din suprafața terestră e folosită pentru a hrăni vacile. Aceste animale au nevoie de hrană multă și la nivel energetic sunt foarte ineficiente. Un singur pahar de lapte pe an creează la fel de multe emisii de gaze de seră ca și cum ai conduce o mașină timp de mai bine de 700 de kilometri.
Ce va face bucătarul viitorului?
Bucătarul, acest artist al hranei, va trebui să colaboreze cu tehnologia pentru a realiza noi produse.
Cum va interveni tehnologia? În primul rând, specialiștii din domeniu spun că în 15 ani imprimantele 3D de mâncare vor deveni parte a bucătăriei, la fel cum e cuptorul de microunde.
Un startup din Barcelona, numit Foodini, produce o astfel de imprimantă care a ajuns să fie folosită deja în bucătăriile restaurantelor. De ce? Pentru că chefii pot să creeze noi preparate, noi forme și să analizeze cantitatea necesară.
Specialiștii Universității din Eindhoven, Olanda, spun că în următorii 10 ani tehnologia va crea o bucătărie predictivă.
Bucătarii nu vor mai fi doar interesați de gust și plating, ci și de ceea ce conține mâncarea, dar și de folosirea tehnologiei pentru a reduce cantitățile de alimente aruncate.
De asemenea, senzorii din bucătării vor recunoaște alimentele proaspete, cele care expiră sau cele nesănătoase. Cu ajutorul bazelor de date de tip blockchain originea ingredientelor va fi monitorizată atent, iar senzorii vor ști să seteze aparatura din bucătăria inteligentă a unui restaurant.
Impossible Foods, creatorii cărnii vegetale pentru burgeri, au primit în ultimii ani 1,5 miliarde de dolari investiție. Iar ceea ce au făcut ei are gust și consistență de carne, fără să polueze atât de mult.
Unison, românii care îți arată cum vei mânca în viitor
În fiecare episod discutăm cu oamenii care întrevăd deja viitorul de aici din România. Tania Bordianu și Tudor Iacob au devenit parteneri la Unison - Plant Based Food după ce au descoperit această zonă treptat. Tania a devenit vegană și a început să facă rețete pe blogul propriu, iar Tudor și-a dezvoltat un business propriu în trecut cu semințe și gustări sănătoase. Împreună au pus la punct ceea ce este Unison astăzi.
„Da, noi, Tania și Tudor suntem acum Unison. Unison face mâncare vegană momentan pe modelul delivery. Dar avem potențial și de bistro, de terasă, de adus oamenii în interior să încerce mâncarea noastră. Este 100% bazată pe plante. Adică folosim ingrediente precum legume, semințe, nuci, cereale, fructe. Are un istoric destul de scurt, dar a ajuns destul de repede să fie acaparat așa de clienți și ne bucură foarte mult asta”, a spus Tudor Iacob.
„ Am observat chiar și la nivel global o conștientizare mai mare a unor lucruri, a venit pandemia asta peste noi și parcă ne-a trezit un pic mai mult. Vedem asta și punctual asta noi aici la Unison că avem foarte mulți clienți flexitarieni. Să nu-ți imaginezi că avem clienți vegani 100% și comandă doar aceștia de la noi. Sunt clienți care o dată pe săptămână sau de două ori pe săptămână vor să încerce, vor să testeze partea asta 100% din plante”, explică Tania apetența din ce în ce mai mare a oamenilor pentru această zonă.
„La noi în România încă este foarte mică cumva nișa asta, dar dacă vorbim de tendințe, noi ne uităm foarte mult la ce se întâmplă în UK, în Germania, în State. Acolo de la an la an, chiar mă uitam în Germania chiar s-a triplat numărul populației care mănâncă alimente bazate pe plante, doar în ultimul an”, a mai spus cofondatoarea Unison.
Ce va conține bucătăria viitorului
Am discutat cu Tania și Tudor și despre ce va conține bucătăria viitorului, dar și a prezentului, adică bucătăria lor. „ Conține în primul rând foarte multe legume, de la cartofi, morcovi, ceapă unde le găsești și în bucătăria clasică, apoi foarte multe verdețuri bineînțeles, salate, nuci, semințe, pentru că facem tot felul de sosuri, chiar și mozarella facem din nuci caju”, spune Tania.
„Ce mai avem? Mai avem tot felul de preparate din proteină de mazăre, cum ar fi Beyond Burger sau produsele pe care le-am lansat acum recent, Naturli. Năut, fasole, tot ce înseamnă boabe. De fapt e foarte simplu, scoți lactatele, peștele, carnea și ouăle și rămâne toată paleta. Cam asta conține bucătăria noastră și ca viitor, cum va fi bucătăria asta, cred și mă aștept, de fapt, și văd că marile fabrici de lactate de vacă sau de lactate animale au început să introducă în portofoliul lor cât mai multe alternative vegetale și se face acum lapte și din mazăre și din soia, asta e deja clasică, dar avem atâtea, și din năut, migdale, caju, orez, orez brun și toate felurile de orez”, explică antreprenoarea .
Un bucătar al viitorului în primul rând trebuie să fie deschis către bucătăria vegană și să nu o vadă doar ca o variantă alternativă, cred fondatorii Unison.
„Acum sunt atât de multe variante de lactate, brânză maturată din caju, acum se lucrează și la iaurturi fermentate, adică sunt foarte multe opțiuni, dar cred cel mai mult că un bucătar clasic trebuie să fie deschis către bucătăria asta și să o vadă cu adevărat bucătărie”, încheie Tania.