Un aspect important identificat de Wantsome este acela că tot mai mulți cursanți încep să fie axați pe inovație și dezvoltarea proiectelor proprii, nu doar interesați de obținerea unui loc de muncă în IT.

Astfel, ajutorul pe care tehnologia îl poate aduce antreprenorilor de mâine în digitalizarea afacerilor proprii, automatizare sau simplificarea operațiunilor de business începe să devină un factor motivant în selectarea cursurilor potrivite.

Cea mai căutată trăsătură a educației alternative este practica. Atât angajatorii, cât și viitorii angajați sunt interesați de capabilitatea de a îmbina cunoștințele teoretice cu experiența practică.

În acest sens, Wantsome pune accent pe consolidarea aptitudinilor, dar și pe reconversia profesională în IT. În trei ani de la înființare, Wantsome a avut un total de 1.130 de cursanți, 234 dintre aceștia înscriindu-se în 2020.

În medie, pentru un curs în clasă se înscriu 18 cursanți. Situația de anul acesta a dus la mutarea cursurilor în online, și, pentru păstrarea calității experienței de mentorat, s-a ajuns la un număr maxim de 12-14 participanți pentru o grupă.

Derularea cursurilor online a venit, însă, cu particularități și oportunități deosebite: s-au înscris cursanți din mai multe orașe din țară și mai ales, s-au înscris cursanți români din străinătate, din țări precum Marea Britanie, Irlanda, Germania sau Spania.

Vârstele cursanților înscriși la Wantsome în ultimii 3 ani se încadrează în intervalul 16 - 47 de ani.

Cursanții cu vârste între 23 și 25 de ani sunt, de regulă, studenți care doresc să se angajeze și au nevoie de experiență practică, de mentorat suplimentar sau de cunoașterea efectivă a unei noi tehnologii pe care vor să o testeze în proiecte personale. Iar cei între 28 și 40 de ani au ca scop dobândirea de cunoștințe noi pentru un avans în carieră sau reconversie profesională 100% față de ultimul loc de muncă sau de studiile efectuate.

Joburi în IT: Cele mai căutate aptitudini în IT în 2020

Conform ultimelor date Wantsome, interesul tinerilor pentru educația alternativă este în creștere cu 50% în ultimele 3 luni.

Din acest motiv, au fost pregătite și anumite beneficii pentru studenți, alături de 3 noi programe de tip Școală de Vară dedicate elevilor. Recent, a debutat proiectul Javascript Summer School, o grupă realizată în colaborare cu Școala Privată „Varlaam Mitropolitul” din Iași.

În prezent, Wantsome oferă cursuri structurate pe 4 mari categorii: cursuri de specializare pentru angajați în IT; cursuri pentru reconversie profesională în IT; cursuri pentru elevi; programe de training pentru companii sau echipe de lucru, care pot fi personalizate în funcție de nevoile specifice ale acestora. Ariile principale de activitate sunt: programare, QA (testare), operations (rețele și infrastructură, DevOps), BA (business analysis) și UX/UI Design. Acestea sunt structurate pe mai multe niveluri de pregătire, de la începător până la avansat.

Viitorii cursanți pot ține cont că, în această perioadă, în industria IT sunt foarte căutate cunoștințele de Python, Java/Spring, Testare Manuală și Testare Automată, BA, Algoritmi și Structuri de Date și UI/UX Design iar la Wantsome, pe lângă acestea, sunt cereri numeroase pentru cursurile Introducere în Programare, .NET și Introducere în Linux.