Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 5 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Acest clip video de mai sus a fost publicat pe canalul de YouTube Florin Cașotă, unde apar review-uri și prezentări de jocuri și tehnologie.
De mult timp îmi doresc ca jocurile video create de români să primească mai multă vizibilitate. De aceea vreau să pornesc o serie în care să vă semnalez ce jocuri video românești s-au lansat recent, care sunt în producție sau care urmează să se lanseze. Astăzi vreau să vă vorbesc despre Zoria: Age of Shattering, un CRPG creat de studioul românesc Tiny Trinket Studios.
A fost lansat pe 7 martie și pe Steam are Mostly Positive reviews și a fost creat de trei oameni din România. Am jucat și eu cam 5 ore și mi-a plăcut ce am văzut. Acest material nu este un review, pentru că scopul acestei serii este de promovarea a jocurilor video făcute aici. În continuare o să vă spun ce fel de joc este Zoria, care este povestea pe scurt și fără spoilers și cum arată gameplay-ul.
De asemenea, l-am avut invitat în studioul Radio Tananana, la emisiunea Byte pe Beat pe Ștefan Nicolescu cu care am discutat despre joc. Deci dacă vrei să asculți acea discuție de la radio o să las linkul aici.
Zoria: Age of Shattering este un RPG în stilul Baldurs Gate dacă vrei cu clase, un party, lupte pe tururi și un sistem de progres pentru fiecare companion. După cum zice chiar confondatorul studioului este un joc B+ pentru cei care iubesc RPG-urile și poveștile fantasy cu puțin science fiction. Deci să nu vă așteptați la BG3, însă este un joc mai mult decât satisfăcător în opinia mea, mai ales considerând că doar trei oameni au lucrat la el. Ce aduce Zoria nou este faptul că are un element de base building. La un moment dat vei primi controlul unui outpost și de acolo poți să recrutezi noi companioni, să-i trimiți în misiuni, să upgradezi diferite componente ale bazei care aduc anumite recompense și tot așa.
De asemenea, o chestie interesantă este că în joc sunt mai multe clase și fiecare are o abilitate unică care te va ajuta în luptă, dar și în explorare. De exemplu, ai putea avea nevoie de un lancer să demolezi un bolovan care-ți blochează calea sau de un priest care să sfințească o zonă.
În acest joc două națiuni duc un război pentru control. Un regat nu luptă corect și folosește necromația pentru a domnia. Tu joci cu căpitanul Witherel - genul și clasa o alegi tu - care luptă de partea Elion, băieții buni. Și acțiunea începe la la fortăreața Daeg Marastir, care este invadată de nefasta armată Iziriană. Reușește să obții un respiro pentru armata eliană și primești acel outpost de care ziceam de unde ai putea să te întărești și să pornești o contraofensivă.
Între timp descoperi și o nouă rasă foarte avansată și tehnologică și trebuie să dezvălui misterul din spatele acesteia. Cum spunea și Ștefan în interviul menționat mai devreme, ei au fost atrași de conceptul asta de poveste fantasy și science fiction din Starcraft și asta se vede și în Zoria. Nu am terminat jocul, dar am făcut destul de multe misiuni secundar, încât să vă zic că nu povestea este punctul forte al jocului. Povestea este mai degrabă un element de background, nu ceva central, iar companionii nu au personalitate și sunt acolo doar să te ajute în lupte.
Este un CRPG, deci începi prin a îți alege o clasă și sunt multe. Vei găsi ceva care să-ți placă indiferent dacă vrei ceva mellee sau o clasă cu magie care să arunce cu vrăji. Dacă nu era de ajuns, cei de la Tiny Trinket au adăugat recent alte două clase: necromancer și bard. Fiecare clasă are abilități și poți atribui skill points în altele și în dezvoltarea personajului în ramuri precum stamina, agilitate și așa mai departe.
E important să faci un party cât mai echilibrat, să ai și heal și damange de la distanță și așa mai departe. Luptele sunt pe tururi și stabilirea ordinii este dată de strenght și de inițiativă. Ai foarte mult loot, ba chiar prea mult, însă măcar ai un inventory mare și se poate organiza foarte rapid și simplu.
De asemenea, poziționarea este importantă și din lateral sau de la spate ai șanse să dai critical damage mai mare. Și dacă cineva trece prin raza de acțiune a unui personaj acesta poate efectua un atac de oportunitate. Este un sistem de combat simplu, destul de fun, dar mi-aș fi dorit ceva mai mult impact în lupte, ca acestea să fie mai satisfăcătoare. Acum, vrăjile de exemplu, se simt destul de artificale, de exemplu.
Altfel ai nevoie să-ți odihnești personajele din când în când fie pentru heal, fie pentru că nivelul de oboseală este prea mare și le este afectată eficacitatea. De asemenea, obiectele au un element de durabilitate și trebuie să le repari sau să le schimbi. Din fericire, asta nu este o problemă deoarece găsești multe obiecte și reparatul se face rapid la cam orice vendor și nu costă mult.
Ai nevoie de resurse pentru bază, pentru a crea poțiuni sau armuri și așa mai departe. Le găsești tu în lume, dar poți trimite și companionii în misiuni pentru a le obține.
Îmi place că Zoria e foarte prietenos cu gamerul și are tot felul de funcții ajutătoare precum apăsarea butonului F adună toate resursele dintr-o zonă, are multe locuri de unde te poți teleporta sau să schimbi componența echipei, monumente unde te poți vindeca dacă ai un battle cleric în echipă și așa mai departe.
Per total, ceea ce oferă Zoria în materie de gameplay este plăcut, satisfăcător și pe modul de dificultate normal nu prea am avut probleme, cel puțin până acum.
Jocul celor de la Tiny Trinket Games arată destul de bine, având în vedere faptul că a fost făcut de trei oameni. Este B+, este un joc izometric și poți face zoom in sau zoom out în funcție de preferință, ai multe zone de descoperit, păduri, ruine dungenouri și așa mai departe. Românii au implementat și un sistem de iluminare destul de bun și dinamic
Există și destul de mult voice acting în joc, mai mult decât credeam, iar naratorul este foarte bine ales. Unele voci nu sunt grozave sau calitatea înregistrării este ușor sub medie, dar e sistemul e funcțional. Există chiar și un ciclu de zi noapte care mai schimbă lucrurile și adaugă un plus de diversitate. Muzica este cam peste tot câteodată prea epic, câteodată prea medievală și în general este cam tare, dar poți regla asta din setări.
Așadar, îți recomand Zoria: Age of Shattering dacă ai chef de RPG simpatic, nu foarte greu și cu elemente de base building. Dacă vreți să-i susțineți și să ajutați gamingul made in Ro atunci mergeți pe Steam cumpărați-l sau puneți jocul pe wishlist. Apoi să nu uitați să lăsați și un review. E important pentru succesul jocului și al studioului.