Astfel, folosirea altor mijloace de transport în afara celor uzuale, cum ar fi bicicletele, duce la decongestionarea traficului și reducerea emisiilor de carbon emanate în aer, rezolvând totodată și lipsa locurilor de parcare. În contextul unui trend ascendent de folosire a bicicletelor ca mijloc de transport rapid și eficient, specialiștii KADRA propun sistemul pentru parcări biciclete Bike Tower, un sistem în plan vertical, complet automatizat, destinat celor care își doresc să depoziteze bicicleta într-un mediu sigur, uscat și curat.

Soluția propusă de KADRA este o structură din oțel, cu 12 laturi învelite în sticlă securizată, iar fundația este realizată din beton armat. Accesul la Bike Tower se face cu ajutorul modulului de intrare, care este echipat cu o casă automată de plată și un ecran pentru instrucțiuni.

Sistemul de parcări de bicilete Bike Tower înseamnă siguranță (bicicletele sunt complet protejate împotriva furturilor, a condițiilor meteorologice nefavorabile și a prafului) confort (utilizatorii își pot depozita bunuri precum căști, genți sau scaune de bicicletă pentru copii), disponibilitate (sistem parcări biciclete disponibil 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână), investiție inteligentă, calitate mai bună a vieții (prin încurajarea folosirii bicicletei și a unui stil de viață activ și sănătos, reducând aglomerația și poluarea.

Finanțarea unui astfel de sistem de parcări este disponibilă prin fonduri europene, reprezentând o soluție modernă (smart city), care susține mobilitatea urbană durabilă și ajută totodată la colectare de date (sistemul monitorizează utilizarea zilnică și colectează date pentru planificarea urbană).

Care sunt beneficiile instalării Bike Tower?

În orașele din Cehia în care a fost implementat sistemul de parcare Bike Tower, s-a înregistrat o creștere cu 40% a numărului de utilizatori de biciclete, în timp ce 25% dintre utilizatori au început să poarte cască în mod frecvent, având în vedere posibilitatea de a o depozita în Bike Tower, împreună cu bicicleta. De asemenea, numărul celor care au început să folosesc luminile de noapte, benzi și veste reflectorizante a crescut cu 28% după ce bicicliștii au descoperit că le pot lăsa la Bike Tower.

Capacitatea pe care o poate acoperi sistemul Bike Tower este de 118 bicliclete, iar utilizatorii pot beneficia de sistem de plată cu monede și bancnote care eliberează rest, card bancar, smartphone cu NFC, aplicație mobilă etc, CCTV, înregistrarea operațiunilor de stocare și recuperare, monitorizarea EZS a zonei interioare, transmiterea către CCP (panoul de control central), monitorizarea datelor de stocare a bicicletelor și a istoricului acestora.

„Credem în beneficiile pe care le aduc tehnologiile care stau la baza conceptului de Smart Mobility. De aceea, suntem la curent cu toate noutățile din domeniu și căutam să le facem disponibile și în România. Avem și resursele și capacitatea de a gestiona proiecte de mare complexitate, iar asta s-a văzut în toate proiectele implementate până acum.”,spune Octavian Fanea, CEO-ul KADRA.