Andrei Ionuț Moldovan face facultatea de agronomie la Oradea și lucrează de când se știe la ferma familiei din comuna Roit, județul Bihor. De curând a avut ideea de a face promovare pe Facebook, iar succesul a fost instantaneu și surprinzător. Am vorbit cu el pentru rubrica Startup Corner.

Agricultura e domeniul care a adus cele mai multe beneficii la bugetul României în ultimii ani. Cu toate acestea, de multe ori când ne gândim la acest domeniu ne imaginăm bătrâni supărați pe Dumnezeu că nu a plouat, culturi arse, dezastre naturale și alte lucruri asemănătoare. Cu toate acestea, în unele zone din țară, agricultura nu e lăsată la întâmplare și oamenii vor mai mult. Ionuț a fost printre cei care nu s-au mulțumit doar să cultive legume și să le vândă la piață. A primit într-o zi ideea de a-și face o pagină de Facebook și s-a gândit la asta. A refuzat câteva propuneri, dar când prietenul său Paul Jurjac a venit cu aceeași idee, s-a gândit că e ceva ascuns în asta.

13528289_212129219185571_6947599963394200258_o
Succes online rapid, muncă de 20 de ani

Paul și Ionuț au creat pagina de Facebook „Ferma lui Ionuț“ și au venit cu ideea de a vinde legumele și de a le livra oamenilor. Au primit rapid mii de like-uri și sute de comenzi, atât de mult încât nu au mai putut face nici față la ritmul cererii. A fost surprinzător. Cu toate acestea, munca la fermă a început încă de când Ionuț era un bebeluș.

„Nu sunt primul acolo, ferma o face familia. Tata a început acum 20 de ani lucrul și de atunci producem. Suntem într-o piață din Oradea de 17 ani, Piața Rogerius“, a povestit Ionuț Moldovan.

Nu sunt primul acolo, ferma o face familia. Tata a început acum 20 de ani lucrul și de atunci producem. Suntem într-o piață din Oradea de 17 ani, Piața Rogerius

Ionuț a crescut la fermă, alături de animale și legumele cultivate pe cele două hectare în Roit. Râde și spune că toată viața a fost în practică. „Școala am făcut-o în oraș, dar în fiecare weekend eram în sat. Verile le petreceam acolo, la lucru. De când sunt student la Agricultură la Oradea sunt permanent în practică acolo“, povestește Ionuț Moldovan. De altfel, discuția noastră a avut loc pe Skype între multe munci agricole. L-am prins în plină campanie, așa că timpul e limitat. Ionuț are puțin timp seara și în weekend, în rest e între legumele sale.

13516420_212146429183850_1989658712616300419_n

„Mi-a propus cineva ideea Ferma lui Ionuț. Am fost sceptic pe subiectul ăsta, credeam că lumea va fi reticentă să cumpere de la producător. A venit Paul cu ideea și am zis să facem“, a spus Ionuț.

Ionuț nu era satisfăcut în totalitate de ceea ce face la fermă, voia să facă și altceva. Spune că în 5-6 ani s-ar fi plictisit. „A vrut să facă acest lucru pentru mai multă lume, să extindă afacerea în așa fel încât să devină mai automatizată, dar să nu piardă standardele“, povestește și Paul Jurjac.

Cultiv orice în afară de rădăcinoase - ardei, roșii, vinete, dovlecei, conopidă, ceapă verde, salată, ridichi, gogoșari

Au avut 4.500 de like-uri în prima zi, cu sute de comenzi. Au fost acaparați de livrări și succesul a fost mai mare decât puteau duce. Au decis să ia o pauză de la promovarea pe Facebook și să revină în toamnă cu o campanie de fidelizare. „Ideea e să planificăm recolta în funcție de cererea clienților“, explică Paul.

Două hectare de legume

Succesul nu are nevoie de suprafețe foarte extinse. Ferma lui Ionuț și a familiei sale are două hectare și jumătate, destule pentru a cultiva numeroase legume. „Cultiv orice în afară de rădăcinoase - ardei, roșii, vinete, dovlecei, conopidă, ceapă verde, salată, ridichi, gogoșari“, spune Moldovan. La nivelul cantităților, acestea sunt mai greu de estimat. A făcut 2.700 de kilograme de roșii și 7.000 de kilograme de castraveți. Ardeii au fost vreo 3.000 de kilograme.

13495362_212129322518894_4696621763972756297_o

A început să facă livrări de două ori pe săptămână, vreo 20 de lădițe, la aproximativ 100 de persoane. Pe viitor vrea să extindă acest concept prin francizare, dar cu păstrarea standardelor sale. A terminat roșiile, castraveții la fel, doar varză și dovlecei îi mai rămăseseră atunci când am vorbit noi.

Anul viitor vrem să ajungem la Cluj, Timișoara sau Arad, cu fermieri locali care să cultive după standardele stabilite de Ionuț

„Anul viitor vrem să ajungem la Cluj, Timișoara sau Arad, cu fermieri locali care să cultive după standardele stabilite de Ionuț“, explică și Paul Jurjac.

Principala motivație pentru a face lucrurile diferit, deși acestea mergeau, a fost pentru Ionuț să facă ceva „ca lumea“. „Vreau să fiu recunoscut pentru treaba asta, să știe lumea de la cine ia legume. Vreau să îmi formez un public fidel, care să nu se mai ducă la supermarket. De asemenea, vreau să rezolv și problema supraproducției - nu rentează să vând en-gros“, explică Ionuț.

Viitorul e pentru Ionuț unul unde își extinde acest concept și la aceste ferme. Tatăl său l-a sprijinit, dar a vrut să-l responsabilizeze. „Mi-a zis că e responsabilitatea mea. M-a lăsat să o fac, să iau cât vreau din producție, dar să nu îl implic și pe el și să livrez“, explică Ionuț.

Primii pași au fost făcuți. Urmează toamna, campania agricolă continuă, iar succesul inițial a fost testat. Pe Ionuț îl găsești pe Ferma lui Ionuț, unde poți vedea dacă mai are legume de livrat dându-i un mesaj privat.

Ce e cu Start-up Corner? Fiecare articol se termină cu patru categorii speciale – Inspiration, Fears, Solution și Culture. Vrem să aflăm cine sunt oamenii care i-au inspirat pe fondatori, fricile lor, soluțiile la problemele ecosistemului din România și cărțile care i-au inspirat. Proiectul este susținut de Banca Transilvania. 

Create your own infographics