Ca o paranteză, aceasta este misiunea LegalZen: ajută oamenii să înțeleagă contractele pe care le semnează, astfel încât să-și îndeplinească cu mai multă ușurință obligațiile contractuale (contractele sunt scrise de avocați și revizuite, pentru formă și claritate, de oameni de business).
Mai jos vei găsi câteva lucruri pe care să le iei în considerare în momentul în care semnezi un contract.
1. Limbajul contractului
Un contract trebuie să fie formulat clar, fără loc de interpretări. Dacă unele clauze ți se par vagi, solicită reformularea lor. Este important ca toți semnatarii să aibă aceeași înțelegere asupra termenilor și condițiilor.
Exemplu: Evită să semnezi un contract de prestări servicii care spune "poate presta serviciile" în loc de "va presta serviciile". Diferența poate afecta responsabilitățile legale ale părților.
2. Nerespectarea condițiilor
Asigură-te că sunt specificate măsuri clare în cazul în care o parte nu își îndeplinește obligațiile.
Exemplu: Într-un contract de închiriere, este esențial să fie inclusă o clauză care detaliază despăgubirile în cazul deteriorării imobilului de către chiriaș.
3. Condiții unilaterale
Un contract trebuie să fie reciproc avantajos. Penalitățile și obligațiile trebuie să fie aplicabile tuturor părților implicate.
Exemplu: Evită situațiile în care doar tu ești penalizat dacă nu îți îndeplinești sarcinile, dar cealaltă parte nu are obligații similare.
4. Informații lipsă sau incomplete
Toate informațiile relevante trebuie să fie incluse. Orice lipsă poate crea probleme pe perioada colaborării.
Exemplu: Într-un contract de vânzare-cumpărare, termenul pentru plata avansului și ce se întâmplă în caz de neplată sau de livrare cu întârziere sunt informații esențiale care trebuie detaliate.
5. Clauze de exclusivitate
Clauzele de exclusivitate te pot restricționa în oferirea serviciilor către alți clienți. Este important să analizezi dacă aceste clauze sunt în interesul tău.
Exemplu: Un contract de influencing poate include o clauză prin care Influencerul nu poate colabora cu companii concurente. Verifică dacă această restricție îți afectează activitatea sau dacă , dimpotrivă, vrei să lucrezi cu un singur client pe obiect de activitate și vorbești despre asta în oferta ta comercială.
6. Cereri excesive
Fii atent la cereri nerezonabile din partea partenerului. Cerințele trebuie să fie realizabile în timpul și condițiile stipulate în contract.
Exemplu: Dacă semnezi un contract de prestări servicii marketing, asigură-te că target-ul impus este realizabil în timpul stabilit.
7. Anexe necesare
Unele contracte includ detalii importante în anexe. Verifică dacă acestea sunt incluse și descriu clar serviciile și termenele de prestare.
- Exemplu: Într-un contract de prestări servicii web design (creare site-uri), anexa trebuie să conțină detalii despre graficul serviciilor și termenele de predare.
8. Limba de aplicare
Dacă un contract este redactat într-o limbă străină, verifică dacă înțelegi termenii în limba de interpretare a contractului.
9. Date de contact
Asigură-te că sunt trecute datele de contact corecte pentru a evita întârzieri în comunicare.
Exemplu: Un client care dorește rezilierea contractului poate trimite solicitarea către departamentul greșit, iar cererea poate rămâne nerezolvată.
10. Lipsa revizuirii juridice
Termenii contractului ar trebui revizuiți de un avocat pentru a te asigura că toate clauzele sunt corecte din punct de vedere legal și că îți oferă protecția necesară.
La LegalZen, contractele sunt scrise de avocați colaboratori cu experiență, care acordă atenție fiecărui detaliu. Înțelegem cât de important este ca documentele să fie clare și să cuprindă toate clauzele necesare pentru protecția ta.
Întrebări frecvente
-
Ce fac dacă nu înțeleg o clauză din contract?
O clauză neclară, înainte de semnare, poate fi o binecuvântare. Pentru că, dacă cel puțin unul dintre semnatari citește și adresează întrebări clarificatoare partenerului cu care încheie înțelegerea, se vor evita numeroase probleme care pot apărea mai târziu, când deja toată lumea s-a apucat de treabă.
Așadar, dacă nu înțelegi o clauză, pune întrebări. Până toate lumea înțelege, integral, la ce s-a angajat.
-
Cum mă asigur că termenii contractuali sunt echitabili?
Citește contractul și folosește-ți logica. Dacă există totuși termeni pe care nu-i înțelegi, consultă un avocat. Sau, în lipsa bugetului pentru a consulta un avocat, cel puțin cumpără și folosește un model de contract scris de un avocat cu experiență.
- Ce clauze sunt esențiale pentru protecția mea?
Dacă totul merge bine, veți uita că ați semnat un contract. Dar ce se întâmplă dacă ceva merge prost? Așadar, clauzele legate de nerespectarea obligațiilor, despăgubiri și condiții de reziliere sunt esențiale pentru a te proteja. Asigură-te că ele există și sunt clare.