Valentin Maior este cofondator al Romanian IT, programator și coach. Romanian IT a început ca un ONG și a avut misiunea de a crea o rețea, o platformă pentru fiecare membru unde să se poată conecta cu alți programatori din toată lumea.
Pentru 2018, Romanian IT are două direcții de dezvoltare: antreprenoriatul și business development.
Ce greșeli poate face un manager cu echipa sa?
Potrivit lui Valentin Maior, una dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face un manager e să nu comunice. Managerul trebuie să identifice nevoile echipei pentru a livra ce i se cere.
„Asta poate conduce ulterior într-o altă greșeală și anume micromanagement. Când simțim că lucrurile ne scapă de sub control, avem tendința de a intra mai profund în procesul de producție. De cele mai multe ori asta atrage efort extra, implică costuri mai mari, prelungiri de termene limită, etc.“, explică Valentin Maior.
Cumpără de aici un bilet pentru tabăra Startup Your Life. Mai avem câteva locuri disponibile.
Cum să nu faci lucruri mediocre
Un alt aspect ar fi neglijarea faptului că:
- o activitate prestată bine aduce rezultate mediocre
- o activitate prestată foarte bine aduce rezultate bune
- o activitate prestată excelent aduce rezultate foarte bune
Valentin Maior consideră că standardul momentan e să faci lucrurile bine, ceea ce înseamnă că rezultatele vor fi automat mediocre.
Cumpără de aici un bilet pentru tabăra Startup Your Life. Mai avem câteva locuri disponibile.
Cum motivezi angajații într-un startup?
Știm cu toții că dacă ai o firmă la început de drum, de multe ori nu vei avea foarte mulți bani pentru a le oferi angajaților. Nu poți să le promiți salariile pe care le-ar avea la corporații, dar poți să le oferi altceva. Poți să ai viziune și promisiuni.
Valentin oferă câteva sfaturi celor care vor să înceapă o afacere, dar nu știu cum să-și motiveze mai bine angajații. Există câteva metode, spune el:
- recompense; pot fi bani, cadouri etc
- rezultatele; specifică spiritelor competitive
- frică; când recompensele nu mai funcționează
- evoluție/creștere; cei dornici de acumularea de competențe
- putere; dintr-o dorință de control și auto-control
- socială; nevoie de apartenență și de a fi acceptat.
„Totuși, există un factor care poate determina eșecul chiar dacă aplici metoda potrivită pe omul potrivit, și anume sinceritatea. Pentru că o motivare nesinceră devine manipulare, iar oamenii vor simți acest lucru.“, spune Valentin Maior.
Calitățile de lider
L-am întrebat pe Valentin care sunt calitățile care lipsesc managerilor români, în majoritate. Deși e o generalizare a mea, unele elemente se întâlnesc la foarte multe persoane.
Cumpără de aici un bilet pentru tabăra Startup Your Life. Mai avem câteva locuri disponibile.
"Nu aș spune neapărat că antreprenorilor din România le lipsesc anumite calități, ci mai degrabă că ar avea mult de câștigat dacă ar alege să își dezvolte anumite abilitați care țin de poziția de lider.“, explică Valentin.
- Capacitatea de a asculta activ
- Un lider autentic trebuie să își cunoască foarte bine echipa și pe cei care aleg în mod voit să îl urmeze. Asta presupune să ne alocăm timp, focus și energie pentru a înțelege ce anume este important pentru cei din jur, iar asta nu e ceva ce ar trebui presupus, ci descoperit.
- O greșeală foarte des întâlnită este cea în care transmitem un mesaj sau o viziune și presupunem că am fost înțeleși. Nu întotdeauna cei care te ascultă, și înțeleg ceea ce spui. Ar trebui să ne asigurăm de acest aspect.
- Ca un ultim element la fel de important, aș adăuga abilitatea de a formula întrebări puternice.