Nu există o țară care să-și fi crescut ecosistemul de startup-uri mai miraculos și mai rapid decât Israelul. Din acest motiv suntem săptămâna aceasta la Tel Aviv, ca să descoperim sosul secret al acestui preparat. O țară cu 8 milioane de oameni și poate la fel de mulți antreprenori.

Săptămâna aceasta, până miercuri, suntem la Deutsche Telekom Startup and Innovation Tel Aviv, în care descoperim secretele ecosistemului israelian, modul în care invesește gigantul german în Israel și cum s-ar putea replica modelul de aici.

light-bulb-1246043_1920
Israelul descris de BUG Mafia

M-am gândit mult cum aș putea descrie Israelul. Nu-mi plac generalizările și e ușor să faci așa ceva. Tel Aviv e diferit de restul Israelului, așa ni se spune mereu. E mai occidental, e mai mult business decât spiritualitate. Dar răspunsul mi-a venit surprinzător. Galit Jacobovitz, șefa Start-Up Nation Central, un ONG care face legătura dintre companii și investitori în Israel, ne-a spus că Israelul nu a avut de ales. Să o ia pe calea startup-urilor și a tehnologiei nu a fost întâmplător. „Sunt peste 300 de companii care dezvoltă tehnologii de purificare a apei pentru că noi nu avem apă potabilă“, ne povestește Galit. Și lucrul ăsta e adevărat în alte domenii. Israelul e o țară de 8 milioane de oameni, cu o istorie statală de maximum 60 de ani, nu prea are cu ce face comerț, iar vecinii săi îi sunt și adversari.

Așa că Israelul poate fi descris printr-un catren de la BUG Mafia.

Am ales să fac asta

Altceva n-a fost

Și am să fac bani din asta

Altfel n-are rost

Cât de bine stă Israelul în lumea startup-urilor? E pe locul secund la numărul de companii listate la bursa din New York. În același timp, atrage mai mult capital de tip venture pe cap de locuitor față de oricare altă țară din lume și e pe locul 3 la nivelul antreprenoriatului.

Am zis că sunt 8 milioane de locuitori. În Israel, estimarea este că sunt 5.000 de startup-uri. Pe lângă acest număr, care nu înseamnă mare lucru, contează tot ecosistemul. Statul și companiile private au construit așa-numite centre de transfer tehnologic (TTO), prin care cercetările devin aplicații de business (un TTO românesc ar putea fi Complexul de la Măgurele, care se construiește de câțiva ani).

De asemenea, în țara din Orientul Mijlociu există peste 50 de acceleratoare pornite de companii private sau de corporații. Pe lângă acestea, Israelul are 18 incubatoare, peste 100 de fonduri de venture capital (!), iar de la începutul lui 2016 companiile locale au făcut exit-uri în valoare de 27 de miliarde de dolari. .

În același timp, Deutsche Telekom s-a implicat activ în viața startup-urilor din Israel și a comunității. La Tel Aviv se află T Labs, laboratorul de inovație al gigantului german. De asemenea, DT a investit 50 de milioane de dolari într-un proiect comun cu Universitatea Ben Gurion pentru dezvoltarea de tehnologii.

În plus, investițiile diverselor fonduri asociate Deutsche Telekom au ajutat mai multe companii locale. De exemplu, prin T-Venture, Telekom a investit în șapte companii, iar prin Deutsche Telekom Capital Partners au investit în patru companii: Replay Technologies, Safe Breach, Fire Glass și Morphisec.

Trei motive pentru care Israelul a putut

Unii s-ar gândi că lauda adusă Israelului e gratuită, dar investițiile în startup-uri au fost începute aici în jurul anului 1993, cu ajutorul Guvernului. Cel mai simplu, putem să zicem că oamenii de aici s-au prins că țara lor e prea mică pentru a fi o piață și trebuie să iasă în afară ca să supraviețuiască, să facă bani și să fie mai buni.

Galit Jacobovitz e șefa Start-Up Nation Central, un ONG care vrea să conecteze investitorii și startup-urile din Israel, pentru a fi un liant în ecosistem. Galit ne-a explicat cele trei motive pentru care Israelul a ajuns astăzi un adevărat Silicon Valley al Orientului Mijlociu și nu numai.

12592335_1108784402506166_3907901339097784433_n

În primul rând, spune Jacobovitz, Guvernul a influențat ecosistemul în primii ani, prin construirea unei fundații foarte bune. „Astăzi, Guvernul face un lucru foarte bine: nu stă în calea antreprenorilor și încearcă să rezolve doar probleme mici. Ecosistemul a ajuns să funcționeze singur.

De asemenea, Israelul e o țară de imigranți, ceea ce a influențat foarte mult dezvoltarea antreprenorială. „Am pornit de la nimic, într-o zonă geopolitică problematică. A trebuit să inventăm totul. Să fii imigrant și să fii antreprenor poate fi foarte asemănător, pentru că ai nevoie de aceleași calități: capacitatea de porni de la zero, să lași totul în urmă, să construiești din nimic“, a povestit Galit Jacobovitz.

Și, nu în ultimul rând, Israelul e influențat puternic de armată. În această țară, serviciul militar e obligatoriu. Bărbații fac trei ani, iar femeile doi ani. Timpul petrecut în armată formează generații cărora li se insuflă un anumit spirit și nu numai.

Galit Jacobovitz a explicat că un lucru important e prezența diviziei 8200 din armata Israelului, care e practic similară NSA-ului din Statele Unite, doar că mai mică. „Armata ia copii de 18 ani, îi învață să codeze, cum să se protejeze de atacuri și cum să rezolve probleme extrem de complexe. Au deadline-uri stricte și probleme complexe. Nu au bugete mari. Sunt practic un startup. După 3 ani de armată, au destulă experiență ca să lucreze în industrie“, a spus Jacobovitz.

Adevărul e că multe startup-uri au această poveste, inclusiv unele despre care vom mai scrie aici, pentru că le-am întâlnit în aceste zile. Dar armata nu oferă doar experiență tehnică, ci și de viață. E școala vieții, varianta bună. „Armata te învață networking. De asemenea, orice israelian are cei mai buni prieteni din armată. Relațiile create durează pe viață. Poți să-i suni oricând și te vor ajuta pentru că v-ați cunoscut în momente ... dificile“, a explicat Galit.

Evident, explicațiile sunt mai lungi, dar acesta este un rezumat care să explice de ce Israelul poate. Răspunsul simplu: Pentru că nu a avut altă alternativă.