De-a lungul a șase luni intensive, 50 de experți din industrie s-au implicat activ în mentoratul startup-urilor înscrise în program, contribuind cu peste 500 de ore de consultanță. Programul a inclus două bootcamp-uri și o serie de ateliere, care au sprijinit 13 startup-uri în a dobândi abilități și cunoștințe esențiale în domeniul inovării în sănătate.
Lansat în luna martie 2023 de către INNO, departamentul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest a României, responsabil cu inovarea regională și atragerea investitorilor, LevelUP este primul accelerator din România dedicat exclusiv startup-urilor din domeniile sănătății și științelor vieții.
În cadrul Demo Day LevelUP, prima ediție, 12 startup-uri inovatoare și-au prezentat soluțiile de ultimă oră în fața unui juriu format din reprezentanți ai unor fonduri de investiții, clinici private și EIT Health, pentru a le demonstra progresul realizat prin acest program de accelerare.
Cu această ocazie, Startups&TheCity a realizat interviuri cu 12 persoane implicate în program, inclusiv participanți și membri ai juriului, dar și cu alți actori din domeniul inovării în sănătate, din dorința de a afla perspectiva lor asupra ecosistemului inovației în domeniul sănătății din România.
Startup-urile câștigătoare în cadrul primei ediții a acceleratorului LevelUP
Juriul a acordat în total patru premii, care au fost revendicate, cumulat, de către două dintre startup-urile de care s-au prezentat la Demo Day, Neurorevive care realizează o tehnologie inovatoare pentru reabilitarea post-accident vascular cerebral, respectiv de Hempaid, care dezvoltă mai multe game de produse bazate pe diverse inovații medicale, cum ar fi canabisul medicinal, pentru prevenirea sau tratarea unor afecțiuni precum anxietatea, insomnia, autismul sau bolile neurodegenerative cu efecte secundare minime.
Opinile fondatorilor startup-urilor câștigătoare arată impactul important al programelor de accelerare asupra inovării, și subliniază modul în care un mentorat dedicat, sarcinile structurate și mediile de colaborare pot accelera progresul și pot genera succesul în proiectele inovatoare.
Viviana Cornețeanu, COO și co-fondatorul Hempaid, a împărtășit perspectiva sa asupra experienței în cadrul programului de accelerare. ,„Experiența în accelerator a fost de fapt mai bună decât ne așteptam. Am întâlnit o mulțime de oameni extraordinari, experți care ne-au ajutat să înțelegem experiența noastră dinainte de accelerator și ceea ce înseamnă să fii cu adevărat un startup. Startup-ul nostru are deja venituri, așa că nu finanțarea a fost problema pentru noi, ci mai degrabă să ne asigurăm că am gândit bine toți pașii necesari pentru extinderea internațională. Dacă arunc o privire la cum am intrat în accelerator la începutul anului și acum, șase luni mai târziu, văd un progres uriaș, programul ne-a ajutat cu adevărat să ne concentrăm asupra obiectivelor principale, lucrurile care trebuiau făcute ne-au fost foarte clare, iar vizibilitatea ne-a ajutat foarte mult”, a remarcat Viviana.
Adrian Fechete, CTO al Neurorevive, a subliniat rolul esențial al programului de accelerare pentru startup-ul lor aflat la început. „În ceea ce privește experiența cu acceleratorul, nu exagerez când spun că pentru noi este cel mai bun lucru care s-ar fi putut întâmpla. Și spun asta pentru că proiectul nostru este extrem de tânăr. A început cu doar o lună înainte de intrarea în accelerator. Faptul că aveam sarcini de îndeplinit la fiecare două săptămâni părea descurajant, la început nu am îndeplinit pe deplin sarcinile pe care ni le-am dorit, dar cel puțin am făcut ceva, iar faptul că am făcut pași mici, dar în mod constant, a accelerat foarte mult întregul proces pentru noi. Deci a fost cu adevărat o experiență de accelerare.”, a spus Adrian.
Opinii din partea membrilor juriului despre programul de accelerare și ecosistemul inovației în general
Juriul și-a exprimat satisfacția față de program și de rezultatele prezentate de startup-uri, iar noi am fost curioși să aflăm perspectiva membrilor juriului asupra startup-urilor, acceleratorului și a realizărilor acestuia, precum și viziunea lor pentru evoluția sa viitoare.
Roel Kamerling dezvoltator senior de programe la TU Delft, Olanda, coordonator al dezvoltării ecosistemului DRIVE Innovation la EIT Health a fost unul dintre membrii juriului Demo Day. În urmă cu patru ani, Roel ne-a declarat într-un interviu despre necesitatea creării unui astfel de program de accelerare și mai târziu și a unui incubator la Cluj și ne-a împărtășit câteva din cele mai bune practici pentru crearea unui ecosistem de inovare în domeniul sănătății din experiența sa la TU Delft, Olanda. L-am întrebat pe Roel cum vede el acum, ca un arc peste timp, creșterea performanței ecosistemului local din România, prin prisma programului de accelerare LevelUP.
„Văd rezultatele programului și situația este mult diferită față de ultima dată când am întâlnit unele dintre echipe. Membrii echipelor sunt mult mai maturi în modul în care se prezintă, au un mod profesionist de a defini unde sunt și ce mai trebuie să facă și s-au prezentat foarte bine. Acesta este doar un prim rezultat și cred că este ceea ce trebuie dezvoltat în continuare. Dacă vrei să creezi un ecosistem de inovare mai mare, trebuie să ai o mulțime de astfel de echipe care lucrează în cadrul lui, care să fie susținute de comunitate și de oamenii cu experiență, pentru ca apoi să devină ei înșiși oameni cu experiență. Și asta vedem că se întâmplă aici la Cluj, și este foarte încurajator”, a spus Roel Kamerling.
Roel susține că regiunea de nord-vest a României deține o multitudine de atuuri favorabile încurajării inovării, incluzând universități de renume, un ecosistem regional de inovare robust și un cadru de specializare inteligentă conceput strategic. El a subliniat că programul LevelUP aduce un plus de valoare acestui mediu favorabil preexistent și a oferit recomandări pentru dezvoltarea lui în continuare.
„Aș recomanda să continuați să desfășurați programul și poate să îl extindeți, deoarece acum este axat pe științele vieții și sănătate, dar s-ar putea concentra și pe alte lucruri. Recomandarea mea personală ar fi, de asemenea, să vă asigurați că aveți și un spațiu fizic, o clădire cu câteva facilități de bază, dar și facilități de laborator. Cred că este important ca echipele să se întâlnească în mod regulat într-un loc fizic, cu mentori, cu VC, cu medicii locali de la centre de reabilitare sau de la alte spitale de aici, un loc unde care să faciliteze efortul de inovare”, a adăugat Roel Kamerling.
Montse Daban, Director de Politici Științifice și Internaționalizare la BIOCAT, Barcelona, a subliniat că sprijinirea inovației în domeniul sănătății înseamnă mult mai mult decât sprijinirea scenei startup-urilor, pentru că sănătatea oamenilor înseamnă sprijinirea economiei și a locurilor de muncă, iar avansul tehnologiei are impact asupra bunăstării populației. Ea a menționat și nevoia de a atrage oameni talentați în ecosistem și de a obține deschiderea sistemului public de sănătate către startup-uri.
„Un accelerator este un pas necesar pentru a susține creșterea, pentru a identifica care sunt decalajele și pentru a oferi un sistem de sprijin care să ajute în depășirea barierelor. Dar principalele aspecte pe care trebuie să le abordăm pentru ca un ecosistem să crească au de-a face cu talentul. Așa că trebuie să găsim oameni talentați pentru a dezvolta soluții, atât inovatori, cât și factori de decizie și profesioniști din domeniul sănătății. Atragerea talentelor și creșterea capacităților trebui însoțită și de identificarea oportunităților de finanțare. Pe de altă parte, a avea inovatori într-o țară care nu este pregătită să includă aceste inovații în sistemul lor de sănătate înseamnă pierderea unor oportunități uriașe. Așadar, trebuie lucrat și la capacitatea sistemului de sănătate sau a achizitorilor publici de a cumpăra inovații pentru binele societății.”, a spus Montse Daban.
Ioana David, Director General la Cleverage, un fond de capital de risc care investește în soluții bazate pe tehnologie pentru sectorul sănătății, a subliniat importanța acceleratoarelor în învățarea startup-urilor să se prezinte eficient către potențialii investitori.
„Acceleratoarele sunt o parte importantă a ecosistemului startup-urilor și am fost foarte bucuroși să aflăm că în România avem un accelerator dedicat sectorului de sănătate. Numărul de startup-uri HealthTech care intră pe piață a crescut semnificativ față de anul trecut, iar numărul de startup-uri care vin către noi și își prezintă soluțiile a crescut și el în ultimele luni și acesta este un aspect pozitiv. Bineînțeles mai este de lucru pentru ca antreprenorii să fie bine mai pregătiți, să știe la ce să se aștepte, și de aceea este importantă existența unui accelerator precum cel la care am participat astăzi aici, la Demo Day.”, a spus Ioana David.
O perspectivă asupra unui ecosistem de inovare în domeniul sănătății
Ecosistemul de inovare în domeniul sănătății din România se află încă într-o fază incipientă, dar s-a dezvoltat și stabilizat în ultimii șase ani. În acest moment, Activize, o organizație clujeană care sprijină startup-urile, monitorizează aproximativ 200 de startup-uri din România care au o componentă legată de sănătate în produs. Unele dintre ele sunt în creștere, având venituri de 50.000 de euro pe lună, iar altele sunt încă la început. Mircea Vadan, Managing Partner al Activeze ne-a oferit o perspectivă valoroasă asupra ecosistemului inovației din Cluj.
La Cluj, una dintre specializările inteligente ale regiunii este tehnologia medicală, iar aici vedem foarte multă activitate, Clujul fiind și un centru medical, având companii care fac produse sau cercetări legate de sănătate. Trebuiesc însă realizate îmbunătățiri în ceea ce privește obținerea de finanțare privată. Acest lucru este dificil pentru investitori, deoarece sunt ceva mai reticenți în ceea ce privește zona HealthTech. Motivul este că ei o consideră o piață mai lentă, mai lentă în schimbare, mai lentă în creștere. Dar, odată ce ai ajuns pe piață, poți crește constant. Există o mulțime de reglementări care pot împiedica creșterea unui startup și, de asemenea, multe alte interese în acest domeniu. De aceea, poate fi o provocare să avem startup-uri din domeniul HealthTech, dar avem speranță, avem mulți studenți la medicină, mulți medici, spitale bune, o municipalitate deschisă, mulți alți jucători ce activează pe scena startup aici, și avem sprijin și finanțare pentru a derula programe precum LevelUP. Cred că este promițător, dar totuși ecosistemul are nevoie de mai multă implicare pentru a evolua. Din fericire, avem sprijinul EIT Health care permite ca programe ca acesta să se întâmple.”, a spus Mircea Vadan.
Opinii ale altor stakeholderi ai programului și ale participanților la Demo Day
Unul dintre partenerii acceleratorului a fost compania IT Nagarro, iar Cristiana Bogateanu, Specialist în dezvoltarea afacerilor în științe ale vieții și asistență medicală la Nagarro, și mentor în cadrul programului, și-a exprimat părerea despre accelerator.
„Am fost foarte bucuroși să susținem această inițiativă în domeniul științelor vieții și sănătății, deoarece Nagarro este una dintre companiile care are o linie de business dedicată în acest domeniu, prin urmare pentru noi este foarte important să fim alături programelor de inovare în sănătate, dorim să le susținem și să ne implicăm. Ceea ce am făcut a fost să ajutăm prin oferirea de consultanță, dar și prin oferirea de infrastructură pentru sesiunile de facilitare. Părerea mea este că avem nevoie de astfel de clustere în Life Science și HealthTech, pentru că, după cum știm, cea mai mare parte a inovației din digitalizare vine de la startup-uri. Pe de altă parte, cred că drumul pe care îl parcurge un startup prin acest program este foarte important pentru acesta, pentru a-și putea crea modelul de afaceri și pentru a obține un bun product-market fit.”, a spus Cristiana Bogateanu.
La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai altor ecosisteme locale de inovare din România, precum Rebecca Avram, Community Manager la Make it in Oradea și Elena Ovreiu, Co-fondator și Managing Partner al incubatorului BIOdyssey din București, care ne-au împărtășit părerile lor despre programul LevelUP și despre inovația în domeniul sănătății.
Elena Ovreiu, Co-fondator și Managing Partner al incubatorului BIOdyssey, a subliniat importanța creșterii ecosistemului de inovare în domeniul sănătății din România, accentuând rolul acceleratoarelor ca și LevelUP în extinderea acestuia. Ea a remarcat: „Mă bucur să văd că ecosistemul crește, iar acest accelerator face parte din ecosistemul mai mare de inovare în domeniul sănătății din România. Când am început să construiesc programe în acest domeniu în România în anul 2015, ecosistemul era abia la început, dar acum tot mai multe programe ca acesta sunt dezvoltate în România, iar acest accelerator este o inițiativă care va contribui la creșterea inovației în domeniul sănătății atât în România cât și în Europa de Est. România are potențialul de a deveni un jucător important la nivel regional și global în acest domeniu, deoarece are resursele umane, atât medici, cât și experți în tehnologie, pentru a dezvolta acest domeniu. Aceste tipuri de programe au potențialul de a aduce comunitățile tech și medicale împreună, de a le cataliza și de a le face să lucreze împreună, oferindu-le sprijin pentru a crea inovare și noi idei de afaceri”.
Rebeca Avram, Community Manager Make it in Oradea, a evidențiat poziția favorabilă a Oradiei pentru domeniul inovației medicale și deschiderea orașului pentru parteneriate. „Oradea este foarte bine poziționată pentru inovație în domeniul medical, avem deschiderea sectorului public și a sectorului medical. Oradea își dorește să găsească soluții inovatoare care sa dezvolte spitalele și comunicarea cu pacienții. Organizația noastră, Make it Oradea, oferă tuturor celor interesați mentorat, investiții și sprijin prin parteneriate”, a declarat Rebeca.
Un accelerator pentru întregul ecosistem de inovare din România
Evaluarea pentru 2022 a ecosistemului de inovare în domeniul sănătății din Europa, realizată de către Innostars a constat că startup-urile implicate în programele EIT Health din România excelează în domenii precum obținerea de granturi externe și că există un procent ridicat de startup-uri care intră pe piață. Cu toate acestea acestea au probleme în obținerea de fonduri din surse externe. Răspunsurile la sondajul legat de raport indică faptul că România are un nivel puternic de maturitate în ceea ce privește experimentarea și testarea de idei noi. Este de remarcat faptul că participanții români au contribuit mai mult la sondaj decât cei din alte țări, ceea ce evidențiază rețeaua și colaborarea excelentă promovată de EIT Health și reprezentantul local în România, FreshBlood HealthTech.
Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, Cofondator și Director de Inovare la FreshBlood HealthTech, a împărtășit perspectiva sa asupra impactului transformator al programului LevelUP 2023, declarând: „Pe baza cartografierii ecosistemului din 2022, ecosistemul de inovare HealthTech din România a rămas în urmă în sprijinul autorităților publice. Programul LevelUP organizat de către ADR Nord-Vest cu sprijinul EIT Health arată celorlalte autorități, și ecosistemului, că se poate și că se poate face foarte bine, cu feedback puternic, cu implicarea tuturor părților interesate din regiune (universități, companii, investitori etc.). Aștept cu nerăbdare să văd ce business-uri se vor dezvolta ca urmare a acestui program, și să văd ce impact va avea asupra mentalității legate de inovare, sper chiar începând cu acest an”.
Povestea LevelUP
LevelUP Programul Health & Life Sciences Accelerator din Cluj-Napoca a fost dezvoltat cu asistența EIT Health, ca parte a programului DRIVE, de către INNO, departamentul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest a României responsabil cu inovarea regională și atragerea investitorilor. Laviniu Chis, Şef Departament INNO - Rethinking Business Networks, a explicat cum a luat contur programul.
În debutul procesului echipa INNO a fost implicată în programul EIT Drive, iar experiența acumulată acolo i-a determinat să ia în considerare dezvoltarea unui ecosistem regional pentru domeniul asistenței medicale, și să întreprindă o analiză aprofundată a ecosistemului existent. Așa au fost evidențiate nevoile semnificative atât din peisajul medical regional, cât și în cel național. Recunoscând importanța sectorului sănătății, echipa INNO și-a îndreptat atenția către acest sector, iar decizia le-a fost validată de includerea inovației în sănătate în strategia de specializare inteligentă a ADRNV, consolidându-i astfel statutul de prioritate de top. Cu o aliniere strategică și o bază solidă, echipa a continuat cu următorul pas logic: crearea unui program de accelerare și a unor inițiative orientate spre consolidarea ecosistemului de sănătate regional.
„Principalii stakeholders pe care îi vedem în jurul programului și pe care încercăm să-i vizam sunt din helixul cvadruplu. Țintim în principal instituțiile publice, cum ar fi spitalele și clinicile, pentru că dorim ca acestea să fie mai deschise la idei noi, inovatoare și să lucreze mai mult și mai îndeaproape cu startup-urile. Apoi, mergem înspre sectorul privat. Încercăm să construim parteneriate cu companii mari, cum ar fi Samsung sau Philips, care au divizii de sănătate care ne pot sprijini cu know-how și unele stimulente, sau chiar ne pot ajuta la extinderea și internaționalizarea startup-urilor. Apoi avem facilitatorii, așa cum ne place să-i numim, ONG-uri care sunt active în acest domeniu și care doresc un ecosistem sănătos, care să persevereze și să prospere aici. Ei sunt al treilea stakeholder, iar al patrulea este mediul academic, așa că încercăm să implicăm universitățile de medicină și toate celelalte universități importante pe care le avem în regiunea noastră, pentru că au acces la un munte de cunoștințe și vrem să-i ajutăm în transferarea aceste cunoștințe către piață. Desigur, nu toate cunoștințele sunt aplicabile, dar cred că putem găsi o parte din acestea că fiind aplicabile și dorim să le punem la dispoziție startup-urilor și sectorului privat.”, a explicat Laviniu Chis.
Stefan Rusu, expert în inovare și antreprenoriat în cadrul INNO și coordonator de program LevelUp a explicat ce sprijin vor primi în continuare startup-urile care au absolvit programul.
„Vom avea și alte programe pentru a sprijini aceste startup-uri care au absolvit programul nostru. Fie că sunt parteneriate, webinarii, sau informări despre alte proiecte. În plus, ei vor primi mentorat din partea rețelei de coaching a EIT Health până la sfârșitul anului. Știu sigur că unele dintre aceste startup-uri vor continua și vor avea un impact pozitiv asupra vieții altora. Așa că mă bucur foarte mult pentru asta. Acest program a fost o provocare pentru noi. Știm ce să îmbunătățim pentru următoarele ediții, iar proiectul va continua și va ajuta alte startup-uri din sănătate și științe ale vieții, schimbând viețile pentru toată lumea.”, a spus Ștefan Rusu.
Ca și o concluzie, potrivit Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, România devine din ce în ce mai vizibilă pe harta inovării HealthTech în Europa și putem vedea acum atât vârful piramidei, prin startup-urile deja consacrate precum dotLumen și Re.Flex, cât și o consolidare a bazei, prin inițiative precum LevelUp, HealthInnovation Zone, BIOdyssey, FutureMakers și Hubvantage, care pot contribui la o mai bună implicare a stakeholderilor și la crearea viitoarelor vedete în domeniul inovării în sănătate, cu potențial impact european și global.