OilCollect, o echipă de liceeni din București, va participa în iunie, la finala globală a competiției Social Innovation Relay (SIR) și va concura cu elevi din celelalte 12 țări implicate în proiect.

Cei patru elevi de la Colegiul Național I. L. Caragiale din București, coordonați de profesoara Mihaela Găvănescu, au câștigat finala națională a competiției, realizând un prototip de container special, portabil, în care uleiul uzat poate fi colectat și apoi transportat într-un spațiu pentru prelucrare în vederea reutilizării.

Ideea tinerilor ia în considerare problema uleiului alimentar uzat care are un impact puternic poluant asupra mediului și nevoia de a trăi într-un mediu mai curat și de a-i determina pe oameni să facă schimbări în comportamentul lor.

Proiectul OilCollect a fost selectat, după mai multe etape din cadrul competiției Social Innovation Relay, derulate la nivel local și național și după mentoratul oferit de voluntarii NN România. Tinerii au reușit să impresioneze juriul prin creativitate, utilizarea inteligentă a tehnologiei și motivația de a se implica într-o problemă curentă a comunității, identificând o soluție fezabilă.

”Prin participarea la acest proiect, am reușit să ne maturizăm și am învățat să avem responsabilități, cu ajutorul îndrumărilor și informațiilor primite de la coordonatoarea noastră și al consultantului voluntar care ne-a fost mentor. Avem încredere că vom reuși să contribuim la rezolvarea problemelor generate de poluare în România”, spun liceenii din cadrul echipei OilCollect.

Proiectul Social Innovation Relay (SIR) le oferă liceenilor (15-19 ani) accesul la experienţă practică și expertiză antreprenorială, ajutându-i să identifice probleme sociale actuale și schimbări pe care le pot genera în comunitate.

Competiția îi provoacă pe elevi să gândească în echipă, colaborând cu mentorii NN, și să formuleze soluţii viabile pentru rezolvarea unor probleme sociale reale din comunitate, în diferite domenii. Pe parcursul anului școlar 2018-2019, proiectul educațional SIR a implicat, la nivel național, 127 profesori și 4071 elevi din 136 licee din toată țara.