”Inteligența artificială marchează o revoluție din punct de vedere tehnologic, economic, social și, evident, etic. Iar această revoluție nu va avea loc peste 50 sau 60 de ani, are loc acum. Sunt noi oportunități la îndemâna noastră, iar noi avem puterea de a alege să le urmăm, sau nu”, a spus președintele Macron, scrie TechCrunch.

Franța găzduiește unele dintre cele mai bune școli de matematică și inginerie din lume, iar tot din Franța vin și unii dintre cei mai buni cercetători pe AI și data sciences. O bună parte dintre ei lucrează pentru Facebook, în Londra sau California, pentru Deepmind, iar administrația franceză își dorește să beneficieze de pe urma talentului pe care țara îl are în tehnologie pentru a intra, mai agresiv, pe zona de AI.

Cum își doresc francezii să facă acest lucru? Mai întâi de toate, au atras o serie de giganți din lumea tech care își vor deschide centre de cercetare pe segmentul AI în Franța. Deja, Facebook și Google lucrează cu sute de cercetători francezi la Paris. Totodată, în aceeași zi în care Macron ținea discursul său, Samsung, Fujitsu, IBM, DeepMind și Microsoft anunțau că vor deschide birouri în Franța cu focus pe cercetarea din domeniul inteligenței artificiale. Și asta pentru că există convingerea că marile companii de tech au nevoie să găsească talent în afara Silicon Valley și a Statelor Unite pentru a se dezvolta.

În același timp INRIA (institutul francez pentru cercetare în domeniul tehnologiilor informatice) anunța crearea unui program național de cercetare în domeniul AI alături de 4 sau 5 alți parteneri. Tototodată, administrația franceză intenționează să împartă noile seturi de date astfel încât toată lumea să aibă acces la ele și să poată construi noi servicii bazate pe AI pornind de la acestea.

Nu în ultimul rând, guvernul francez își dorește să schimbe legile astfel încât să le permită companiilor să experimenteze în multiple industrii. Și se pare că vor începe cu industria auto, companiile putând să înceapă să testeze mașini autome de nivel 4 (șoferul este prezent în mașină, dar nu e nevoie să intervină în timp ce mașina rulează pe șosea) începând cu anul 2019.

Per total, Franța planifică investiții de 1,5 miliarde de euro pentru susținerea unor proiecte de AI, de la investiții publice la investiții în startup-uri care dezvoltă produse bazate pe această tehnologie.

Încă de anul trecut președintele Macron anunța faptul există un fond de investiții public sub managementul Bpifrance (banca publică de investiții franceză), care are la dispoziție fonduri în valoare de 10 miliarde de euro pe care le va investi în startup-uri, prioritate având cele de pe segmentul AI.