T-Me Studios a dezvoltat vreme de câțiva ani teme custom pentru Android, cu care au avut succes în Google Play Store. De curând, au lansat un produs propriu cu care au testat piața și au ajuns pe prima pagină în Product Hunt. Acesta a fost realizat de divizia T-Me Games, fondată de Daniel Flamaropol.

Training for Tinder e un joc-parodie în care te antrenezi pentru momentul în care utilizatorii vor agațe mai bine pe Tinder. Inclusiv Ryan Hoover, fondatorul Product Hunt a votat produsul.

Pornind de la acest moment, am vrut să aflăm secretele prin care lansezi un produs și îl viralizezi. O lăsăm pe Ioanina Pavel să răspundă în cuvintele ei la aceste întrebări.

Cum ajunge o aplicație pe Product Hunt?

Product Hunt-ul nu necesită o strategie, doar un produs care să-și merite locul în platformă. Oricât de „zdrențuită” ar părea această frază, un produs de calitate poate că nu se vinde chiar singur, dar cu siguranță duce greul luptei pentru atenția consumatorilor, marketingul venind în completare. Așadar, când au introdus secțiunea de Games, am forwardat imediat notificarea lui Daniel Flamaropol, fondatorul T-Me Games. El s-a înscris și a fost acceptat pe baza unor credentials specifice creatorilor de jocuri. Înscrierea lui ca „maker” îi dă posibilitatea să adauge produse, ceea ce a și făcut odată cu lansarea jocului Training for Tinder. Deci investiția a fost minimă spre zero, în sensul că ceea ce faci de plăcere, în afara orelor de office, nu e „muncă”.

Cum obții coverage în presa internațională?

Prin contactarea jurnaliștilor de la outlet-uri internaționale, direct, preferabil face-to-face, dar cel mai probabil prin Twitter - dacă au activată mesageria. Faci un research inițial, să găsești jurnaliștii și/sau bloggerii care acoperă nișa ta (mulți indică în profilul de Twitter dacă acceptă pitchuri), și apoi le scrii, cât mai prietenos și la obiect ca să nu simtă că își pierd timpul (vezi ghidul lui Mike Butcher), descriindu-le produsul (cu link-uri la trials sau orice alte materiale promoționale), nevoia pe care o satisface produsul și, eventual, dacă este cazul, povestea din spatele startup-ului.Ioanina Pavel

O altă cale, cu bătaie mai lungă, este content marketing prin guest posts - construirea unor relații în timp, cu site-uri care permit guest blogging, și, în momentul în care ai ceva de promovat, folosirea acelor contacte pentru postarea unui material de auto-promovare deghizat într-un articol standard (native advertising). Noi avem o astfel de relație cu Hongkiat, de exemplu.

Ai un startup - cum organizezi bugetul de marketing?

Dacă vorbim de un startup focusat pe un produs SaaS, echipa ar trebui să conțină într-o primă fază 1-2 digital marketeri competenți și care știu „pe dinafară” produsul + brandul și, în cazul unui startup ca al nostru, tehnici specifice de mobile marketing și ASO. Un marketing manager isteț trebuie să fie pe fază și la curent cu tot ce apare nou în domeniu și să ajusteze strategia într-o manieră promptă și coerentă totodată - și trebuie să aibă o echipă competentă care să ajute la implementarea strategiei pe toate canalele disponibile. Dacă nu ai echipă de artiști grafici in-house și marketerul tău nu are cunoștințe de editare foto/video, mai sunt și aici niște costuri adiționale de luat în calcul. În total, adunând atât costurile departamentului de marketing, cât și eforturile propriu-zise pentru implementarea strategiei, bugetul aferent marketingului pentru un startup ar ajunge la 10-15. 000 de euro pe lună.

Este esențial să investești bani în marketing și ads (Facebook Ads, Google Adwords, recent rebranduitul Twitter Audience Platform, mobileCore etc) când ai un produs de promovat, sau când ai ceva concret de câștigat de pe urma unei campanii intense de brand awareness. Altfel, ea trebuie construită în timp, pe toate canalele.

Marketing-ul într-un startup

Eu i-aș sfătui pe antreprenorii din tech să dedice inițial câteva ore updatării canalelor de socializare, content marketing-ului pe LinkedIn sau pe blogul companiei, și să caute un marketer profesionist în același timp, fără să expedieze acest proces în vreun fel.

Procesul de onboarding pentru un marketer, adică instruirea lui/ei în ceea ce privește brandul și produsul tech, va necesita o investiție de timp - care poate fi optimizată doar prin găsirea unei persoane interesate de acest domeniu. Startup-urile au nevoie de un marketer antreprenorial, inventiv, preferabil interesat de tech și mereu conectat la noile realități. Dacă startup-ul are timp să caute persoana potrivită, și CEO-ul are disponibilitatea de a petrece (pentru o perioadă inițială) o parte din zi construind baza unei prezențe sociale a startup-ului, merită așteptarea până la găsirea marketerului best-fit.

Cele mai eficiente canale de comunicare pentru startup-uri

Noi am mai folosit în speță comunicarea directă cu grupurile de developeri și artiști grafici din zona de mobile, și diseminarea informațiilor prin native advertising - widget-uri de recomandare, articole (plătite sau guest posts), recenzii video - pe site-urile publicațiilor din nișele noastre, tech, SaaS și gaming. Am apelat și la agenții de PR pentru popularizarea aplicațiilor noastre, la rețele de advertising pentru aplicații, și la alte tehnici de app marketing.

În România merge cel mai bine Facebook-ul, iar canale generation-specific, cum sunt WeHeartIt sau chiar Snapchat pentru adolescenți, pot aduce brandului vizibilitate pe acea categorie de vârstă. Noi nu ne-am axat până de curând pe creșterea canalelor, preferând să ne distribuim prezența brandului T-Me (Studios și, respectiv, Games) în mai multe rețele, strict pentru a putea fi găsiți și contactați mai ușor de clienți. De exemplu, aceștia folosesc din ce în ce mai mult funcționalitatea mesajelor pe Facebook pages, făcând alte canale specializate de customer support, tip helpdesk, superflue, cel puțin pentru comunicarea cu tinerele generații.

Ca sfat general în materie de social media, pentru construirea unui brand narrative, Instagram-ul e unul din canalele principale, mai ales dacă te adresezi generației Z, cum e cazul nostru. Iar Twitter-ul trebuie crescut, ca un principal canal de comunicare cu piețele vestice (și implică și cel mai mult efort pentru valorificarea canalelor de comunicare deschise cu jurnaliști de pretutindeni, și nu numai). În ceea ce privește comunicarea prezenței și evoluției startupului în ochii jurnaliștilor și a altor antreprenori, e imperativă menținerea și actualizarea blogului companiei, precum și a unor profile updatate în catalogurile de branduri ca Index.co, Crunchbase etc.