Biblioteca de materiale MATER va aduce în București un concept deja prezent în marile capitale ale lumii, ca New York, Paris, Milano și Shanghai – centre care arhivează mii de materiale și sunt astfel punctul de pornire al inovației în design, urbanism și arhitectură.
În România, ideea deschiderii bibliotecii de materiale a pornit de la nevoia membrilor din comunitatea Nod Makerspace de a avea acces la mostre de materiale cât mai diverse. O bibliotecă de materiale arhivează, sortează și prezintă mostre din cele mai noi și speciale materiale de pe piață – astfel publicul specializat din domenii precum arhitectura, design interior, de produs, modă, arte vizuale, publicitate sau construcții are acces la o bază de date utilă pentru dezvoltarea de noi produse și proiecte.
Biblioteca de Materiale din București va fi un spațiu de inspirație pentru creativii care pun bazele unui nou proiect dar și un spațiu de co-working, un loc de întâlniri cu parteneri și clienți și un loc în care profesioniștii din domeniu vor putea consulta, compara și lucra pe diverse materiale.
MATER este o funcțiune de care avem nevoie pentru a dezvolta cultura materialelor în rândul profesioniștilor, dar și amatorilor. Experiența de a atinge și de a compara diferite materiale este esențială în procesul creativ
Pe data de 20 mai, echipa MATER a dat drumul unei campanii de crowdfunding și și-a propus să strângă 15.000 de euro prin donații din partea publicului. Până acum proiectul a strâns 4.500 de euro și poate fi susținut pe Startarium.
În schimbul donațiilor, oamenii vor primi recompense ce constau în abonamente la biblioteca de materiale, obiecte de design ce includ materiale inedite sau opțiunea de a deveni co-fondator al proiectului. Toate informațiile despre proiect vor fi disponibile pe site-ul www.materlibrary.ro și pe Startarium, cea mai complexă platformă online pentru antreprenori, care va găzdui campania de crowdfunding.
“MATER este o funcțiune de care avem nevoie pentru a dezvolta cultura materialelor în rândul profesioniștilor, dar și amatorilor. Experiența de a atinge și de a compara diferite materiale este esențială în procesul creativ. Prin lansarea campaniei de crowdfunding le oferim beneficiarilor și susținătorilor bibliotecii ocazia de a se implica în MATER și de a ne susține atât financiar, cât și printr-un vot de încredere în acest proiect curajos” , declară Florin Cobuz, co-fondator MATER.
MATER se va afla în același spațiu industrial în care a fost dezvoltat și Nod Makerspace: complexul Industria Bumbacului din zona Timpuri Noi din București. Astfel echipa Nod Makerspace își continuă misiunea de a contribui la regenerarea acestei platforme industriale și transformarea acesteia într-un cluster de industrii creative.
Biblioteca MATER va fi deschisă în luna octombrie a acestui an unde, într-o primă etapă vor fi expuse 3000 de materiale. Spațiul va fi deschis pentru toți profesioniștii din industriile creative, fiind gândit ca un spațiu unde aceștia vor putea lucra la propriile proiecte, dar vor avea posibilitatea să găsească și inspirație cu ajutorul materialelor disponibile.
MATER Crowdfunding campaign video from MATER on Vimeo.