Pe 1 septembrie, de la ora 11:00 CET (ora locală 12:00) va avea loc evenimentul de lansare Meet and Code 2020. Dr. Markus Richter (Secretar de Stat, Ministerului Federal de Interne, Construcții și Patrie din Germania), Hartmut Thomsen (Președintele companiei de software SAP pentru Europa Centrală și de Est) și Fabrizia Benini (Șeful Unității de Economie și Abilități Digitale, Comisia Europeană) sunt invitații principali ai acestui eveniment.

Totodată, la eveniment sunt invitați să împărtășească din experiența lor, organizatori și participanți de evenimente Meet and Code: organizații non-profit, elevi și profesori.

La evenimentul de lansare, țara noastră va fi reprezentată de Miruna Pop, elevă în clasa a 12-a la Colegiul Național "Ioan Slavici", Satu-Mare și inițiatoarea ideii evenimentului Meet and Code 2019 TechSaveThePlanet coordonat de profesoara de informatică, Kabai Timea. Miruna, împreună cu colegii ei, au utilizat tehnologia pentru a măsura gradul de poluare din anumite puncte din oraș și au elaborat un plan de remediere pentru reducerea acestuia.

Evenimentul va continua cu o serie de ateliere online în ZOOM (în limba engleză) dedicate tuturor trainerilor și profesorilor din domeniul educației digitale, la care sunt invitați să se înscrie prin link-urile de mai jos:

Întreg evenimentul de pe 1 septembrie va fi transmis și live pe pagina Ministerului Federal din Germania și pe pagina de Facebook a Asociației Techsoup.

Începând de anul acesta, Ministerul Federal de Interne, Construcții și Patrie din Germania s-a alăturat ca partener al inițiativei Meet and Code. În perioada iulie - decembrie 2020, Germania va asigura președinția Consiliului Uniunii Europene și va fi responsabilă pentru progresul legislației UE.

În ultimii 3 ani, peste 138.000 de tineri și copii din toată Europa au luat parte la aproape 3.000 de evenimente Meet and Code de programare și tehnologie aliniate cu inițiativa Comisiei Europene, Europe Code Week.

Organizațiile non-profit din țară (asociații de elevi, asociații de profesori, asociații partenere școlilor și nu numai) încă mai pot aplica pe https://meet-and-code.org/ro/ro/, până pe 10 septembrie 2020, pentru finanțări Meet and Code în valoare de 300 de euro pentru a organiza evenimente exclusiv online care promovează și contribuie la dezvoltarea competențelor digitale și de programare ale copiilor și tinerilor.

Primele trei ediții Meet and Code din România

Meet and Code a însemnat până acum peste 8.000 de elevi și studenți din toate regiunile țării care au descoperit tehnologia și programarea altfel decât o fac în mod curent, prin hackathoane la liceu, cursuri de introducere în Scratch pentru elevi din clasele primare din zone rurale, construire de aplicații pentru comunitate, robotică sau ateliere de storytelling digital. Peste 50.000 euro au fost acordați pentru a finanța 189 de evenimente locale.

Motto-ul Meet and Code: Empowering a Generation

Scopul Meet and Code este de a contribui la o lume în care fiecare tânăr european are abilitățile digitale necesare pentru a-și modela propriul viitor. Inițiativa a fost co-creată de către compania SAP și Haus des Stiftens gGmbH din München, care coordonează procesul de acordare a granturilor, împreună cu partenerii din cadrul rețelei TechSoup Europe. Meet and Code sprijină inițiativa Comisiei Europene, Europe Code Week, și este aliniată la Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.

Meet and Code 2020 sprijină evenimente de tehnologie și programare în următoarele 35 de țări: România, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Garmania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Regatul Unit și Ucraina.