Următorul membru al familiei Mercedes-Benz EQ îmbină mobilitatea cu emisii zero cu abilitățile impresionante de conducere, funcționalitatea ridicată și design-ul estetic, fiind primul monovolum premium complet electric al Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz EQV va fi expus pentru prima dată anul acesta în cadrul IAA (12-22 septembrie).

Autonomie destul de mare

Caracteristicile tehnice includ o autonomie de 405 kilometri (valori provizorii) și o baterie de înaltă tensiune cu încărcare rapidă, de la 10% la 80% în mai puțin de o oră. Clienții pot alege între două ampatamente diferite.

„Monovolumul dispune de toate calitățile specifice brand-ului și segmentului, cu care clienții noștri sunt obișnuiți, fie că este vorba despre utilizarea ca autovehicul destinat familiei sau ca shuttle, cu caracteristici de lounge”, a declarat Marcus Breitschwerdt, Director Mercedes-Benz Vans.

Ca vehicul de serie, EQV este integrat complet în operațiunile de producție ale fabricii din Vitoria, din nordul Spaniei, unde sunt produse și autovehiculele Mercedes-Benz Clasa V și Vito.

Putere maximă de 150 de kW

Trenul de rulare (eATS) al Mercedes-Benz EQV este integrat pe puntea față, sub partea frontală dinamică a autovehiculului, cu un port de încărcare în bara de protecție.

Are o putere maximă de 150 kW. Motorul electric, transmisia cu un raport fix, sistemul de răcire constituie o unitate compactă, integrată eficient.

Puterea este generată de o baterie lithium-ion, amplasată sub podeaua autovehiculului. Amplasarea joasă, centrală are un efect pozitiv asupra caracteristicilor de manevrare ale EQV-ului. Viteza maximă de 160km/h ajută conducătorii să ajungă rapid la destinație în afara aglomerațiilor urbane.

Mercedes-Benz EQV este echipat cu un încărcător de bord cu răcire cu apă, cu o capacitate de 11kW, potrivit pentru încărcarea AC atât la o priză, cât și la stațiile publice de încărcare.

Bateria dispune de o capacitate de 90kWh și generează o autonomie de 405 kilometri. Prin integrarea bateriei în spațiul de sub podeaua autovehiculului, întreg spațiul interior este disponibil pasagerilor.

Versiuni pentru familii

În sfera privată, familiile pot beneficia de o multitudine de configurații ale scaunelor.

Cele șase scaune individuale transformă noul Mercedes-Benz EQV într-un shuttle reprezentativ care respectă toate cerințele pentru un transport de persoane superior, oferind o experiență de conducere silențioasă. Numărul de locuri din EQV poate varia între 6 și 8 locuri.

MBUX în EQV: electric și inteligent

Adaptarea MBUX special pentru EQ reprezintă o caracteristică aparte. Pe display-ul de 10 inch, simbolul EQ din meniul principal este punctul central de acces către setările și ecranele specifice, precum nivelul de încărcare, timpul de plecare, fluxul de energie și histograma de consum.

Acest display poate fi de asemenea folosit pentru navigare, pentru funcțiile de încărcare Mercedes Me și pentru a selecta modurile de conducere.

Unul dintre punctele forte ale MBUX este controlul vocal inteligent, ce poate înțelege limbajul natural, activat cu expresia „Hey Mercedes”.

Controlul vocal funcționează pentru o varietate de funcții de infotainment (ex: setarea unei destinații, apeluri vocale, selecția muzicală, redactarea și ascultarea mesajelor, prognoza meteo), precum și pentru funcții de confort, precum climatizarea sau iluminarea.

Mai mult, MBUX funcționează perfect și în afara autovehiculului cu ajutorul aplicației Mercedes Me. Conducătorii EQV pot plănui destinațiile în prealabil, de acasă sau de la birou, pot seta ora de plecare și temperatura dorită în interiorul autovehiculului.

Autonomie prin recuperarea energiei

Pentru a asigura o autonomie la maximă, Mercedes-Benz EQV își încarcă bateriile atunci când este în mișcare.

La accelerare sau frânare, rotirea mecanică este transformată în energie electrică și folosită pentru încărcarea bateriei de înaltă tensiune (recuperare).

Șoferul are o influență majoră asupra procesului de recuperare și poate influența nivelul de recuperare folosind padelele amplasate în spatele volanului.

Padela din stânga crește nivelul de recuperare, padela din dreapta îl reduce. La cel mai slab nivel, autovehiculul se mișcă din inerție, în timp ce la cel mai puternic nivel este posibilă acționarea unei singure pedale.

Acest lucru se datorează faptului că, în majoritatea situațiilor, efectul de încetinire dat de procesul de recuperare să fie suficient, pedala de frână devenind redundantă.

Nivelul de recuperare D Auto reflectă inteligența EQV. Asistentul ECO activat automat ajută șoferul să obțină cea mai bună eficiență posibilă.

Acesta combină datele de navigație, recunoașterea semnelor de circulație și informațiile furnizate de sistemele inteligente de asistență în materie de siguranță (radar și cameră) și ajustează nivelul de recuperare în consecință.

În combinație cu navigația optimizată EQ, monitorizarea activă a autonomiei asigură șoferul că va ajunge la destinație în siguranță, chiar dacă omite o oprire pentru încărcare. Sistemul este asistat de modul de conducere E+, care optimizează parametrii autovehiculului pentru a maximiza autonomia.

Clienții primesc acces la 300.000 de puncte de încărcare

Prin intermediul Mercedes me Charge, clientul primește acces la cea mai mare rețea de încărcare din lume, formată din peste 300.000 de puncte de încărcare și diferiți operatori de stații publice de încărcare doar în Europa (municipalități, parcuri auto, autostrăzi, centre comerciale etc.).

Clienții beneficiază de o funcție de plată integrată cu facturare simplă. Mercedes me Charge permite, de asemenea, accesul la stațiile de încărcare rapidă ale rețelei pan-europene IONITY.

Până în 2020, IONITY va construi și va opera aproximativ 400 de stații de încărcare rapidă de-a lungul principalelor artere de trafic din Europa.

IONITY a fost fondată în noiembrie 2017 ca o companie de tip joint-venture de către BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company și grupul Volkswagen cu Audi și Porsche.

Cu Mercedes-Benz Wallbox Home și o putere de încărcare de 11 kW, EQV poate fi încărcat semnificativ mai rapid decât folosind o priză domestică. În colaborare cu operatorii stațiilor de încărcare din fiecare țară, Mercedes-Benz oferă, de asemenea, o instalare ușoară și rapidă a Mercedes-Benz Wallbox și sfaturi profesionale cu privire la toate aspectele mobilității electrice.

Încărcarea la curent continuu folosind CCS-ul de serie (sisteme de încărcare combinate) este chiar mai rapidă. În Europa, EQV poate fi încărcat cu o putere maximă de până la 110 kW la o stație de încărcare corespunzătoare. Durează mai puțin de 45 de minute încărcarea de la 10 la 80% SoC (nivel de încărcare).