Ce vei afla din acest material?

  • Beneficiile implementării principiilor ESG în companii și eficiența energetică
  • Proiecte de eficientizare energetică
  • Proiecte pentru întreprinderi verzi
  • Opiniile specialiștilor despre acțiunile pe care trebuie să le facă firmele
  • Implicarea BCR și Asociația Ecoteca în promovarea principiilor de business ESG
  • Domeniile care pot avea de câștigat de pe urma finanțărilor pentru eficiență energetică
  • La ce să te aștepți ca antreprenor

Îmbunătățirea eficienței energetice are beneficii semnificative, fie că vorbim despre gospodării sau mediul de afaceri.Creșterea eficienței energetice este esențială pentru ca Uniunea Europeană să își atingă obiectivele climatice stabilite pentru anul 2050. Pentru micile companii, un consum redus de energie poate însemna mai mult decât economii la factură.

Guvernele statelor europene oferă, spre exemplu, stimulente și subvenții pentru acei actori ai mediului de afaceri care investesc în echipamente eficiente din punct de vedere. Și în România au fost deschise runde de finanțare pentru eficientizare energetică sau prin înființarea de noi capacități de producție.

În plus, companiile pot să înțeleagă faptul că integrarea principiilor de sustenabilitate (denumite pe scurt ESG, de la environment-social-governance sau, în limba română, mediu-social-guvernanță) în modelul de business le pot ajuta pentru eficiență pe termen lung.

Astfel, firmele pot instala panouri solare sau surse de energie regenerabilă care să acopere necesarul, fără a compromite mediul.

Proiecte naționale de eficientizare energetică a gospodăriilor

Unul dintre eforturile naționale care urmărește reducerea consumului de energie al gospodăriilor din România este programul „Casa eficientă energetic” al Administrației Fondului pentru Mediu. Obiectivul programului este creșterea performanței energetice și/sau utilizarea de energie produsă din surse nepoluante în locuințele unifamiliale existente, aflate în imobile a căror înălțime nu depășește prin construcție trei niveluri.

Pentru acest program, AFM acordă fiecărui proiect o finanțare nerambursabilă în cuantum de cel mult 70.000 RON, inclusiv TVA, fără a se depăși 60% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru investiție. Finanțările se acordă doar pentru imobilele finalizate, nu și pentru cele care se află în prezent în construcție.

Chiar dacă o întreprindere mică nu poate fi direct beneficiar al acestui program, sediul acesteia - în regim de închiriere, de exemplu – ar putea beneficia de acces la energie regenerabilă printr-o astfel de finanțare. Și, nu mai puțin important, instalarea acestor surse regenerabile de energie este, în sine, o oportunitate de afaceri pentru o întreprindere cu acest obiect de activitate sau altele conexe cum ar fi, spre exemplu, mentenanță sau service-ul acestora.

„Eficiență energetică pentru tranziția energetică” este un proiect de informare lansat de Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei (FREE) și Direcția pentru Eficiență Energetică (DEE) din cadrul Ministerului Energiei, care a debutat anul acesta în luna martie.

Obiectivul său este creșterea nivelului de conștientizare a publicului larg, dar și a profesioniștilor din diverse industrii și a autorităților publice în legătură cu beneficiile eficienței energetice și a implementării surselor de energie regenerabilă.

Totodată, în toamna anului 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a pus la dispoziția antreprenorilor care vor să devină independenți din punct de vedere energetic fonduri în valoare de 500 de milioane de euro. Programul în cauză se concentrează pe economisirea energiei în clădiri și pe producerea de energie verde din surse regenerabile pentru utilizarea proprie.

„Există resurse și în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), dar și în Programul Dezvoltare Durabilă din 2021-2027, ce propune o finanțare de peste un miliard de euro si are ca principal obiectiv adaptarea la schimbările climatice prin îmbunătățirea eficienței energetice, creșterea utilizării energiei regenerabile și dezvoltarea sistemelor inteligente de energie”, a spus în exclusivitate pentru start-up.ro europarlamentarul Nicolae Ștefănuță.

Finanțarea întreprinderilor verzi ale viitorului

Revenind la mediul de afaceri, instituțiile bancare sprijină companiile ce vor să aibă o amprentă de carbon mai redusă asupra mediului înconjurător. În acest sens, „Creditul pentru Eficiență Energetică” de la BCR este una dintre soluțiile propuse pentru companiile care vor să aibă un management mai bun al consumului de energie și de combustibil, acolo unde este cazul.

Finanțarea propusă de BCR poate acoperi investițiile în modernizarea echipamentelor, a liniilor tehnologice, dar și pentru reabilitarea termică a clădirilor, astfel încât consumul de energie necesar încălzirii sau răcirii acestora să fie mai redus.

O parte dintre beneficiile acestui proiect sunt perioada de finanțare pe termen mediu și lung și potențialul maxim finanțabil de către bancă în valoare de 85% din totalul estimat al investiției.

De asemenea, prin PNRR, întreprinderile, de orice dimensiune, pot obține o finanțare nerambursabilă pentru monitorizarea și eficientizarea consumului de energie în ce privește activitatea lor.

Companiile care vor să beneficieze de această formă de finanțare trebuie să știe, în primul rând, că finanțarea, care nu poate depăși 1.2 milioane de lei, se acordă sub forma rambursării cheltuielilor efectuate. De asemenea, bugetul total alocat PNRR este de 62 de milioane de euro, existând posibilitatea de a suplimenta această sumă cu încă 30%.

Companiile eligibile pentru finanțare pot beneficia de consultanță și variante de creditare din partea reprezentanților BCR.

Printre planurile ce pot fi finanțate prin acest proiect se numără înlocuirea echipamentelor, retehnologizarea sau modernizarea liniilor de producție pentru companii, recuperarea pierderilor de energie termică din procesele tehnologice sau sistemele dedicate monitorizării și eficientizării consumului de energie pentru companii.

În Europa, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) precizează că între 2017 și 2030 se poate reduce intensitatea utilizării de energie cu 2.5% pe an. În același timp, Comisia Europeană a estimat, la rândul său, că se pot face economii de 16% pentru sectorul comercial, respectiv 23.5% pentru cel industrial, în aceeași perioadă.

O altă metodă este cea a educației. În acest context, BCR și Asociația ECOTECA s-au aliat pentru a crea oportunități și informații pentru antreprenori. Inclusiv printr-o serie de evenimente cu bune practici sustenabile din domeniul energetic și soluții pentru accesarea fondurilor de către companii.

„Subiectul schimbărilor climatice este prioritar pe agenda internațională – trebuie să avem o comunicare permanentă despre cum putem reduce consumul de energie sau măcar despre cum putem să o utilizăm cât mai eficient, mai ales în contextul în care 40% din consumul de energie provine de la clădiri.”, a declarat Ioana Voinescu, Șef Departament Sustenabilitate, BCR în cadrul unei mese rotunde organizate de BCR și Asociația ECOTECA, în parteneriat cu EFdeN, în care s-au explicat practicile corecte pentru companii.

“Eficiența energetică sau, în context mai larg, tranziția energetică sunt procese transformative care nu pot avea loc fără discuții și colaborare între părțile implicate. Soluțiile tehnologice există, sunt acceptate de beneficiari, au apărut și soluții de finanțare prin parteneriate cu bănci sau chiar prin implicarea finanțărilor nerambursabile. Dacă reușim, prin dialog, să eliminăm barierele administrative și de înțelegere a rolului fiecărei părți implicate, avem șansa unei transformări profunde” crede Raul Pop, Director de programe al Asociației ECOTECA.

În vederea îmbunătățirii eficienței energetice în cadrul întreprinderilor, doar în perioada 2014-2020 au fost alocați 2.4 miliarde de euro, potrivit oficialilor de la Curtea de Conturi Europeană.

Importanța eficienței energetice pentru afacerile aflate la început de drum

O companie care investește în eficiență energetică, echipamente moderne cu consum mic de energie și care este în general preocupată de sustenabilitate, se poate bucura de un avantaj competitiv pe termen lung și poate atrage noi oportunități de finanțare.

Totodată, este important de precizat că, pentru a avea un mediu de business eficient energetic, este nevoie de investiții inițiale destul de consistente, iar pentru o companie aflată la început de drum acest lucru poate fi o bătaie de cap destul de mare.

Totuși, spune europarlamentarul Nicolae Ștefănuță, „dacă aceste start-up-uri investesc de la început în eficiența energetică, pot să-și reducă costurile și să fie văzute ca niște afaceri prietenoase cu mediul și inteligente financiar. Asta le poate ajuta să aibă succes pe termen lung și să promoveze o cultură a sustenabilității din start.”

Investiția inițială în eficiența energetică reprezintă o mutare strategică pentru orice afacere vrea să facă economie pe termen lung. „Clădirile bine izolate, becurile economice și gândirea eco se traduc în facturi mai mici la utilități și avantaje pentru afacere”, adaugă acesta.

Nu în ultimul rând, tot în cazul micilor întreprinderi, o bună implementare a eficienței energetice în cadrul organizației necesită atenție constantă și un efort susținut din partea managementului. În situația dată, reprezentanții își vor concentra resursa umană și cea financiară mai degrabă pe producție și vânzări pentru a menține buna funcționare a afacerii respective.

Între 2020 și 2030, oficialii Uniunii Europene au cerut statelor membre reducerea colectivă a consumului de energie cu 11.7%, iar obiectivul va fi însoțit de o serie de mecanisme de monitorizare bine puse la punct, pentru ca obiectivul să fie îndeplinit la nivel de bloc comunitar.

Primii pași pentru eficientizarea consumului de energie

Înainte de a investi propriu-zis în echipamente pentru reducerea consumului de energie, antreprenorul trebuie să analizeze consumul actual și să identifice principalele surse de consum. După formularea unui plan de creștere a eficienței energetice a întreprinderii, se poate comunica public implementarea lui pentru atragerea unor beneficii de imagine, care ulterior se pot transforma în bonusuri financiare.

În funcție de domeniul de activitate al business-ului respectiv, investiția necesară pentru creșterea eficienței energetice va fi diferită, iar tot în baza ariei de activitate se poate determina dacă este fezabil sau necesar să se investească încă din primul an pentru îmbunătățirea acestui aspect.

Nicolae Ștefănuță explică faptul că „mulți antreprenori înțeleg că investițiile în energie verde pot îmbunătăți imaginea companiei lor, demonstrând preocupare pentru mediu și asumarea responsabilității sociale. Cu toate acestea, adevărata atracție a energiei verzi provine din sursele de finanțare europene. Finanțarea europeană pentru politici de mediu, inclusiv pentru tranziția către surse de energie mai curate, oferă un cadru clar și previzibil pentru investiții viitoare, promovând în același timp protecția mediului.”

Totuși, „provocările apar atunci când statul nu reușește să faciliteze accesul mediului privat la aceste fonduri”, astfel încât birocrația sau digitalizarea insuficientă pot fi doi factori care să descurajeze interacțiunea dintre mediul privat și stat.

În ceea ce privește investițiile timpurii pentru îmbunătățirea eficienței energetice, restaurantele și cafenelele, spre exemplu, sunt tipuri de afaceri care lucrează cu diverse echipamente de bucătărie, cum ar fi cuptoare, espressoare sau frigidere, iar în acest caz pot exista beneficii substanțiale în urma investiției în aparatură mai eficientă din punct de vedere al consumului de energie.

Pentru ca antreprenorii să își poată da seama dacă își desfășoară activitatea într-o clădire eficientă energetic, aceștia pot consulta certificatul acesteia de performanță energetică. „În mod normal, orice clădire, inclusiv în România, nu doar că trebuie să aibă acel certificat de performanță energetică, dar el ar trebui afișat și într-un loc public. Și acolo apare, în raport cu o clădire de referință din același domeniu, clasa de eficiență energetică a clădirii respective”, spune Dorin Beu, Președinte al Consiliului de Administrație, Romanian Green Building Council (RoGBC).

Tot certificatul de performanță energetică este esențial pentru a stabili ce modificări trebuie făcute în vederea creșterii eficienței energetice a unei clădiri. După acesta, intervine auditorul energetic, care face recomandările legate de modificările necesare pentru îmbunătățirea eficienței energetice a spațiului de lucru.

„Trebuie să aibă inclusiv o evidență a costurilor, pentru că un investitor nu va face investiții dacă durata de amortizare este de 25-30 de ani.”

Iluminarea eficientă cu LED-uri, una dintre sursele principale de economie

Tot pentru restaurante, dar și pentru sectorul retail, iluminatul cu LED-uri ajută substanțial la o mai bună eficiență energetică, la fel cum este o idee bună ca antreprenorii să instaleze corpuri de iluminat acționați de senzori de mișcare și de luminozitate, pentru locurile mai puțin circulate.

Prin iluminarea cu LED-uri, consumul de energie se poate reduce cu până la 60% doar în ce privește iluminatul, atât în restaurant, cât și în zona de bar sau bucătărie. În zonele precum toaletele sau spațiile pentru depozitare, mai puțin frecventate de-a lungul zilei, senzorii pentru aprinderea luminilor pot reduce durata de funcționare a sistemelor de iluminat cu până la 2 ore în fiecare zi.

De asemenea, în afara zonelor de lucru, se recomandă oprirea luminilor montate pe panourile publicitare sau în zonele neesențiale, precum parcările sau cel puțin reducerea intensității la minim.

Totodată, este indicat ca și sistemele de răcire și ventilare (HVAC), necesare în cazul acestor business-uri, să fie eficiente energetic, deoarece ele vor funcționa foarte probabil constant pe timpul activității economice. Prin implementarea unor soluții de recuperare a căldurii din instalațiile de aer condiționat se poate economisi până la 70% din energia electrică utilizată, fără a sacrifica în vreun fel confortul clienților.

De altfel, iluminarea și sistemele de climatizare sunt importante și pentru alte spații de lucru, cum ar fi birourile, unde iluminarea și climatizările eficiente aduc economii importante în ceea ce privește consumul de energie electrică.

Cum eficiența energetică și reducerea consumului au devenit subiecte importante atât pentru afaceri, cât și pentru consumatori, Nicolae Ștefănuță completează că „pentru companiile tinere, investiția în eficiența energetică poate contribui la crearea unei infrastructuri mai rezistente la crizele de pe piață, cum ar fi creșterea prețurilor la energie.”

Unitățile de cazare au, de asemenea, nevoie de astfel de investiții pentru a avea un impact mai redus asupra mediului, dar și pentru a asigura clienților confortul pe care îl caută atunci când își aleg o cazare. Iluminarea și climatizarea cu consum redus de energie, sistemele pentru încălzirea apei eficiente energetic și acționarea sistemelor de iluminat pe bază de cartelă de acces sunt câteva dintre echipamentele în care o unitate de cazare poate investi pentru a fi mai prietenoasă cu mediul.

Izolarea corectă, importantă și acasă, dar și la unitățile de cazare

Potrivit unui studiu dat recent publicității, experții Reveal Marketing Research susțin că „dacă ne referim la menținerea confortului termic optim în locuință, cei mai mulți dintre români consideră că izolația pereților (87%), geamurile și acoperișul (87%) și materialele de zidărie utilizate la construcție (84%) sunt elementele care favorizează menținerea căldurii în locuință.”

Și aici, ca și în cazul restaurantelor, panourile fotovoltaice pot juca un rol important în ceea ce privește reducerea consumului de energie din rețea și asigurarea unui flux de energie, chiar și în cazul unei pene de curent. Cuplate la un sistem de stocare energetică, panourile solare pot avea un randament și mai mare, oferind energie nepoluantă pentru situațiile de urgență. Cu atât mai importantă în acest caz este și izolarea termică a ferestrelor și a clădirii în general, care ajută la reducerea nevoii de a suplimenta puterea de încălzire sau de răcire din camere .

Președintele RoGBC menționează că există o diferență între clădirile eficiente energetic și cele verzi. În ceea ce privește clădirile verzi, problema este mai complexă și ține, printre altele, de materialele de construcție folosite pentru ridicarea acestora, ce impact au ele asupra oamenilor, dar și ceea ce se întâmplă cu materialele rămase în urma construirii propriu-zise.

Beneficiile eficienței energetice și utilizării responsabile a resurselor sunt foarte importante și pentru agricultură, acolo unde se pot implementa panouri solare, pentru reducerea consumului de energie electrică din rețea necesar pentru alimentarea echipamentelor agricole, de exemplu. În același timp, sistemele de irigații moderne reduc consumul excesiv de apă și previn scurgerile, care implică risipirea unei resurse tot mai puțin disponibilă.

Parcursul local până în 2030 ar putea fi o poveste de succes pentru antreprenoriatul românesc din punctul de vedere al eficienței energetice, cu clădiri de birouri care seamănă cu spații verzi și acoperișuri înverzite care produc oxigen, dar și energie sustenabilă pentru întreg ansamblul.

„În acest viitor apropiat, companiile noastre au o concurență sănătoasă pentru a vedea cine economisește mai multă energie. E ca și cum ar exista un clasament național pentru "Cea mai Eficientă Afacere", iar câștigătorii sunt premiați cu recunoaștere și, bineînțeles, cu economii substanțiale la facturile de utilități. Aceste afaceri devin și sursa noastră de inspirație pentru cum putem, fiecare dintre noi, să fim mai responsabili din punct de vedere energetic”, încheie europarlamentarul Nicolae Ștefănuță.


Articolul parte din seria ESG pentru afaceri inteligente, susținută de BCR și desfășurată de Asociația ECOTECA.