Un computer cuantic nu folosește biți tradiționali, ci qubiți, unități de informație care pot să proceseze datele mult mai rapid, într-un limbaj foarte simplu. Procesorul Majorana 1 de la Microsoft poate avea un milion de cubiți pe un singur chip care e aproape la fel de mare ca un procesor de pe PC-uri. Dar spre deosebire de un procesor normal care folosește electroni pentru a transmite informația, Majorana 1 folosește particula Majorana, teoretizată de Ettore Majorana în 1937, dar a cărei existență nu a fost demonstrată practic până în 2017.
Majorana este un fermion subatomic și a fost nevoie de 100 de ani pentru a reuși să fie demonstrată existența acestuia.
Practic, Microsoft a creat o nouă stare a materiei, una care e superconductoare și permite transmiterea informației cu o rapiditate nemaiîntâlnită până acum.
Microsoft a reușit să facă acest lucru prin crearea primului topoconductor, adică un nou tip de material care observă și controlează particulele Majorana pentru a crea qubiți stabili care să transmită informația. Microsoft a creat un nou material din arseniu de indiu și aluminiu, iar fiecare procesor are 8 qubiți topologici.
Ce înseamnă asta? Un procesor cu un milion de qubiți poate să ruleze simulări care sunt precise și care pot duce la înțelegerea lumii înconjurătoare, care poate aduce noi medicamente, noi descoperiri în medicină și în știința materialelor.
"Am făcut un pas în spate și ne-am zis să creăm tranzistorul epocii cuantice. Am lucrat la diferite combinații și am ajuns la aceste noi materiale care pot fi folosite", a declarat Chetan Nayak, unul dintre cercetătorii Microsoft.