După o perioadă de selecție de 3 luni, au fost selectate 22 de companii dintr-un total de peste 760 de companii analizate. Din juriul care a ales companiile au făcut parte 25 de mentori și parteneri din program, din companii precum Raiffeisen Bank România, Microsoft, IBM, DLA Piper.
În decizia de selecție, membrii juriului au luat în calcul: produsul / modelul de business propus pentru scalare; nivelul de tehnologizare și de inovație al companiei; impactul social și de sustenabilitate; capacitatea echipei de a susține scalarea din punct de vedere operațional și agilitatea cu care companiile respective pot scala.
Astfel, companiile care vor lua parte la MoonShotX sunt: High Tech Systems & Software, Restart Energy, ALUMIL ROM INDUSTRY, WALDEVAR ENERGY; RAPTRONIC PROCESS ENGINEERING, Masterbuild. EURO TEAM GB SPEDITION, Depozit Virtual, Rebeldot, IvaTherm, 2B Intelligent Software (BENTO), Softia, Hydrosystems, ECO GARDEN CONSTRUCT, Safetech Innovations, ESSENSYS SOFTWARE, Graphein, Lasting Software, SMARTWRAP, CODE932, Ascendia, Zaleco.
“Prin proiectul MoonShotX, Raiffeisen Bank România investește în viitor. Ne dorim ca, prin acest proiect, să oferim oportunitatea companiilor Mid-Corporate să ajungă la nivelul următor de dezvoltare și implicit, să aducem României un plus de reputație ca hub de antreprenoriat și inovație. Companiile locale au potențialul de a fi jucători competitivi pe piețele internaționale. Le oferim votul nostru de încredere că să îndrăznească să adreseze noi piețe, să construiască noi parteneriate”, spune Cristian Sporiș, Vice-Președinte, Divizia Corporate și Membru în Consiliul Director al Raiffeisen Bank România.
Din perspectiva cifrei de afaceri, dintre cele 22 de companii românești care vor lua parte la MoonShotX, 13 au cifră de afaceri între 5 și 10 milioane de euro, 6 între 10 și 20 de milioane de euro și 3 între 20 și 50 de milioane de euro.
La nivel de industrii și arii de activitate, 7 companii activează în industria IT, 3 în Producție, 2 în Construcții, 2 în Sustenabilitate, 2 în Retail, iar celelalte 6 companii din Sănătate, Educație, Transporturi, Cosmetice, Utilități și Peisagistică. Din punct de vedere demografic, 13 companii provin din București, 2 din Cluj, 2 din Timișoara, 2 din Brașov, 1 din Iași, 1 din Alba și 1 din Oradea.
Programul MoonShotX se desfășoară în perioada septembrie 2024 – iunie 2025 și include următoarele etape:
- septembrie 2024: sesiuni de diagnoză a business-urilor selectate;
- octombrie – noiembrie 2024: bootcamp-uri in-person și online de accelerare executivă;
- decembrie 2024: sesiuni de mentoring personalizat și schimb de know-how;
- aprilie – mai 2025: evenimente regionale de scalare (în Austria, Croația, Cehia și S.U.A);
- iunie 2025 – eveniment regional de scalare în Marea Britanie
Proiectul, realizat în parteneriat cu InnovX, sprijină companiile românești de tip Mid-Corporate în dezvoltarea de tehnologii avansate și soluții inovatoare pentru industria 4.0, asigurând competitivitatea și eficiența în contextul actual, cu posibilitatea extinderii regionale și globale a soluțiilor validate.